Kara; “Yine Yeniden İskenderun Canlı Hayvan Kokuyor”

0
34

İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara; “Yine Yeniden İskenderun Canlı Hayvan Kokuyor”

Önceki gün, angus kokularının tüm şehri kaplamasının ardından bir açıklamada bulunan İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren canlı hayvan ithalatının durdurulmasına rağmen ağustos ayında yeniden izin verilmesinin anlamsızlığına işaret ederek; “Ülkemizde bakanlar değiştikçe sadece söylemler değişiyor politika hep aynı!” dedi.

Bölge insanı olarak canlı hayvan sevkıyatlarının bir an önce durdurulmasını, nüfusumuza oranla kırmız et ihtiyacımızın doğru, sağlıklı ve milli politikalarla planlanmasını talep ettiklerini kaydeden Kara; “Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Hayvancılık Genel Müdürlüğü (HAYGEM), yaptığı açıklamada ‘1 Ocak 2022 tarihinden itibaren mücbir sebepler dışında besilik canlı hayvan ithalatına hiçbir şekilde izin verilmeyecektir’ demişti. Daha önceki Tarım ve Orman Bakanı da, hayvancılıkta çok büyük başarı elde ettiklerini, 2022 yılı sonu itibariyle Türkiye’nin artık kırmızı et ve besilik hayvan ithalatına son vereceğini söylemişti. Ancak 18.08.2022 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, E-10724253-325.11.02.01-6674492 sayı ve Besilik Erkek Sığır İthalatı Uygulama talimatı ile ‘Besilik erkek sığır ithalatı’ yapılmasını ilan etti. Ülkemizde bakanlar değiştikçe sadece söylemler değişiyor politika hep aynı!

Nüfusumuzun yeterli ve sağlıklı beslenebilmesi için kırmızı et kaynaklı protein ihtiyacının karşılanması gerekliliği hepimizin malumu iken, üreticimizin korunması ve desteklenmesi de ayrıca önemli olduğu kadar sevkıyatların yapıldığı bölgelerde yaşanan koku, hastalık riski gibi halkın haklı taleplerinin de önemli olduğunu düşünüyoruz.

Bu konuda 2018 yılından beri toplumun tüm örgütlü kesimleri ile basın açıklamaları, eylemler söylemler ve siyasi iradeyi muhatap alarak yaptığımız görüşmelerden bir sonuç alamadık, ki hala İskenderun Limak Port’tan sevkıyatlar yapılıyor ve insanlar kokudan, gürültüden şikayet ediyorlar.

Yeniden yineliyoruz ki, bölge insanı olarak canlı hayvan sevkıyatlarının bir an önce durdurulmasını nüfusumuza oranla kırmız et ihtiyacımızın doğru, sağlıklı ve milli politikalarla planlanmasını talep ediyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here