İTSO’da ‘Mahir Eller Projesi’ Tanıtım Toplantısı Gerçekleştirildi

0
204

Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırmaları Vakfı (TEPAV) ortaklığında ve Hatay’da Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) işbirliğinde yürütülen Mahir Eller Projesi kapsamında İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nda işverenlere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi.

İşverenlere MYK meslek standartları, belgelendirme süreçleri ve sağlanan teşviklerle ilgili bilgi aktarılan toplantının açılış konuşmasını yapan İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz; “Mahir Eller projesi 25.12.2017 tarihinden bu yana Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı ortaklığıyla yürütülmektedir. Avrupa Birliğinin finansa ettiği ve 15 milyon Avroluk bütçeli proje kapsamında Türk vatandaşlarımızın ve geçici koruma altındaki Suriyeli misafirlerimizin mevcut mesleki becerilerinin belgelendirilmesi ve bu sayede istihdam edinilebildiklerinin attırılması amaçlanmaktadır.

2 yıl süreceği hedeflenen Mahir Eller projesi Türkiye’deki geçici koruma altındaki Suriyeli nüfusunun yoğunlaştığı Adana, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kilis, Konya, Mardin, Mersin ve Şanlıurfa illerinde bu illerdeki Ticaret ve Sanayi Odaları işbirliğiyle uygulanmaktadır. Projenin Hatay ayağının İlimizde ve odamızda yapılması sanayi ve demir ticaretinin merkezi konumunda olan şehrimiz, üyelerimiz ve projenin verimliliği açısından önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Oda üyelerimizin söz konusu projeden faydalanmaları adına İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası olarak elimizden gelen destek vereceğiz” dedi.

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Çinçin de özel sektörün ihtiyaçlarının yeniden belirlendiği bu ortamda sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli çalışan açığını giderici çalışmaların büyük önem taşıdığını belirtti. Çinçin, ATSO olarak sanayicilerin aradıkları nitelikli elemanların yetişmesine katkı sağlama adına yürütülen çalışmalara “Mahir Eller Projesi” ile devam edildiğini vurguladı.

Mahir Eller Projesi Yerel Oda Koordinatörü Samet Fırat Soydemir, projeye ilişkin sinevizyon destekli olarak yaptığı sunumunda, mesleki yeterlilik belgesinin verimli ve kaliteli üretim için önemine dikkat çekti. Soydemir, projenin bölgemiz için avantajlarını ve projeden faydalanacak Türk ve mülteci konumundaki Suriyelilerin meslek edinmeleri ve alınması gerekli mesleki yeterlilik belgeler ile ilgili teknik bilgiler vererek; “Mahir Eller Projesi, 12 ilde gerçekleştireceği mesleki belgelendirme konusundaki farkındalık toplantıları serisi ve belgelendirmeye yönelik çalışmaları ile nitelikli iş gücü istihdamının yaygınlaştırmasına, iş kazalarının önüne geçilmesine ve tüketiciye sunulan ürün ve hizmetin kalitesinin artmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor” dedi.

Bugüne kadar 81 ilin 79’unda 50 bine yakın adaya sınav ve belgelendirme hizmeti veren, TOBB MEYBEM’in Genel Müdürü Ahmet Saygın Baban, iş sağlığı ve güvenliği açısından tehlikeli ve çok tehlikeli sayılan 117 meslekte MYK belgesinin zorunlu olduğunu vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti; “MYK tarafından tescillenen mesleki yeterlilik belgesi, ulusal yeterlilikler temel alınarak yapılan ölçme ve değerlendirme sonucunda, kişinin sahip olduğu bilgi, beceri ve yetkinlikleri sergileme olanağı veriyor. 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu gereğince, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde MYK belgesi olmayan kişilerin çalıştırıldığının tespit edilmesi halinde, cezai yaptırımı var. Bununla birlikte sınavlardan başarılı olan adayların sınav ücretleri 2019 yılı sonuna kadar İşsizlik Sigortası Fonu’ndan geri ödeniyor, ayrıca MYK mesleki yeterlilik belgeli çalışan istihdam eden işverenlerimiz 54 aya kadar işveren sigorta primi teşvikinden yararlanabiliyor. Alınan belge çalışanın mahir olduğunu kanıtlayan uluslararası tanınırlığı da olan bir belge.”

Mahir Eller Projesi mesleki yeterlilik ve belgelendirme farkındalık toplantısında ayrıca, Mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazanan Miktad Yılmaz, Osman Bayram, Ramazan Tonbul, Hikmet Kara, Ayhan Gençoğlu, Adem Oduncu, İrfan Yalçın, Bülent Taşyürek, Mehmet Mustafa Yılmaz, Murat Kahvecioğlu, Ali Çitanak Engin Yeşilgün ve Rafi Sümbültepe’ye belgelerini İskenderun Belediye Başkan yardımcısı Kemal Nadir Ünal,  İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İTSO Meclis Başkanı Okan Belli, İTSO Başkan yardımcısı Muhsin Yeter, ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, TOBB MEYBEM A.Ş.Genel müdürü Ahmet Saygın Baban, SGK İl Müdürü Hamit Bal, KOSGEB İl Müdürü Hayrettin Çevik takdim ettiler.

Mahir Eller Projesi kapsamında bugüne kadar Hatay’da 1580 kişinin mesleki yeterlilikleri belirlendi. Hatay’da beceri haritaları çıkarılan çalışanlar çoğunlukla mobilya, inşaat, makine imalat, doğalgaz, otomobil, yan sanayi, asansör, elektrik, tesisat, aşçılık ve diğer hizmet sektörlerinde faaliyet gösteriyor.

Bu proje mesleki yeterliliği ve birikimi olan, bunu kanıtlayarak daha iyi çalışma koşulları arayan mahir ellere ulaşmayı hedefleniyor. “Mesleğini belgele, farkını koy ortaya” sloganıyla yürütülen Mahir Eller Projesi ile 15 bin kişinin mesleki yetkinlik belgesi almaya hak kazanması, belgelendirilmiş 3 bin kişinin ise istihdam edilmesi planlanıyor. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here