İşveren ve Esnaf’a Sicil Af Umudu

0
74

itso-ugutmen1Sicil Affı Torba Yasası İçerisinde Yer Alacak

Geçmişte çeşitli nedenlerle borcunu ödemeyen ya da geciktiren vatandaşları kapsayan 2017 Sicil Affı Yasası, 12 milyon 500 bin işveren ve esnafın umudu oldu.

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Servet Ugutmen konu ile ilgili yaptığı açıklamasında; “Sicil affı yasa tasarısının komisyondan geçtiğini öğrendik. Genel Kurula Meclis açıldıktan sonra yeni çıkacak Torba yasası içerisinde gelmiş olacak. Bu da yaklaşık 12 milyon 500 bin işveren ve esnafımızın beklediği bir yasa tasarısıydı. 2017 yılında artık özellikle işverenlerimiz, esnaflarımızın, bireysel kredi kullananların, kredi kartından dolayı veya herhangi bir nedenle bankalar tarafından kara listeye alınan tacirlerimiz, esnaflarımız ve vatandaşlarımız için bir beyaz sayfa açılmasını bekliyoruz. İşveren veya esnaflarımızın borçlarını yeniden yapılandırarak veya ödeyerek bu haktan yararlanabilmelerini umut ediyoruz” dedi.

Afla ilgili torba yasa tasarısı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilirken, Düzenlemeyle ilgili ayrıntıları Denetim Turkey Başkanı, Yeminli Mali Müşavir Dr. Hayrullah Doğan açıkladı. Açıklama şöyle;

Aftan Yararlanma Şartları Nelerdir?

1- Yasa yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı (6) ay içinde borcunun ‘tamamını’ ödeyen, aftan yaralanabilecek

2- Borçlarını, yasa yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde ‘yeniden yapılandıranlar’ yaralanabilecek.

Şartları Yerine Getirmek Yeterli Mi?

Evet ama küçük bir ayrıntı var. Sizin kart, kredi, çek borçlarınızla ilgili kayıtlar (kara liste) Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi nezdinde tutuluyor. Çıkacak olan düzenlemede bankaların Risk Merkezi kayıtlarını dikkate almayabileceği hükmü yer alıyor. Bir başka ifadeyle bankalar gerekli görürse kendi kayıtlarını dikkate alabilecek. Burada bankaları zorlayan bir uygulama olmayacak. Zorunlu olması daha uygun olurdu.

Sicil affından yararlananların bugüne kadar kullandıkları kredilerden dolayı herhangi bir hukuki ve cezai sorumlulukları söz konusu olmayacak. Örneğin; banka,  kredi borcunu ödemeyenler hakkında hukuki süreç başlatıp, faiz uygulayabiliyor. Aynı şekilde bankalara, kullandırdıkları kredilerden dolayı ceza kesilemeyecek.

Bankalara olan borçlarınızı 90 gün boyunca ödemediğinizde banka borcunu tahsil etmek için yasal yollara başvuruyor. Banka görevlendirdiği avukatlar ile bu işlemi gerçekleştiriyor. Bu sürecin başlaması kara listeye girdiğiniz anlamına geliyor. Kara listeye girdiğinizde ise en az 5 yıl boyunca bankalardan herhangi bir şekilde kredi, kredi kartı alamıyor veya kredili mevduat hesabı başvurusunda bulunamıyorsunuz. Başvursanız da banka reddediyor.

Sicil Affı Yasası Ne Getiriyor?

Geçmişte kara listeye düştüğünde oluşan borcunu tamamen ödeyenler veya yeniden yapılandıranlar kredi sicil affı sayesinde kara listeden çıkacak. Bu kişiler 2017 yılından itibaren bankaların kredilerinden tekrar yararlanabilecek.

Borcunu Ödeyenin Kredi Notu Artacak Mı?

Kara listeden çıkıp kredi kullananlar, bankaya olan borcunu düzenli ve yasal süresinde öderse kredi notu yükselecek. Böylece dilediği zaman bankalardan zorlanmadan kredi çekebilecek.

Sicil Affından Kimler Yararlanabilir?

Yasa yürürlüğe girdiği tarihten önce kullandığı kredi ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişiler bu aftan yararlanabilecek.

Ticari Faaliyette Bulunmayanlar Sicil Affından Yararlanabilecek Mi?

Ticari faaliyette bulunan ve bulunmayan vatandaş, işletme, tüccar, esnaf karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarına ilişkin kayıtları için sicil affından yararlanabilecek. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here