İslamiyet ve Mabetler

0
98

Sanat Yazısı (Ramazan Özel)

Değerli okurlarım, inançlı olmak, Allah’a kul olmanın vecibelerini yerine değiştirmek insana çok şeyler kazandırır. Fakat (O’nun rızası için) ‘Oruç Tutmak’ insani duyguları alabildiğine yüceltiyor.

Bu güzellikler, sömürüye, ırk ve renk ayrımcılığına, zulme, kin ve nefrete karşı bir sigortadır. Kimse kötülük yapamaz, fena bir şey söyleyemez. Özellikle Ramazan’ın ortalarına doğru her şey daha da belirginleşir. Aslına bakarsanız kolay değil, mevsimin en sıcak günlerinde 16-17 saat aç ve susuz kalmak. Cenab’ı Allah yine kullarına yardımcı oluyor, onlara sabır veriyor.

Kuran’ı Kerim’de “sulh” kökünden türemiş 180 ayet olduğunu bir ulemadan duymuştum. Bu ayetlerde barışın insanlara ne denli faydalı, bereketli ve hayırlı olduğunu haber vermekte, yeryüzünde fitne, fesat ve bozgunculuğun önlenmesini, güvenin sağlanarak can ve mal güvenliğinin, hak ve adaletin sağlanmasını, insan ilişkilerinin çok iyi olmasını sağlayarak, kin ve düşmanlığın ortadan kaldırılması emredilmektedir.

Hz. Muhammet (S.A.V) hayatı boyunca, sulh-barış, ıslah gibi olumlu olan ve Yüce Allah tarafından övülen hususları tavsiye etmiş ve bunların karşıtı olan, fesat ve bozgunculuk gibi olumsuz davranış ve düşüncelerin de karşısında olmuştur.

öcal sanat1

Nitekim O, bozgunculuk yapmak maksadıyla inşa edilen bir mescidi bile yıktırmıştır. Hz. Muhammet anlayışında mescit, yeryüzünde huzura barış ve kardeşliğe hizmet etmelidir. Aksi halde Allah’a ibadet için yapılan mabetler bile asıl fonksiyonunu yitirerek fesatçı, bozguncu kimselerin elinde zararlı hale gelebilir. Hayra hizmet yerine, şerre bozgunculuğa alet olabilir.

Öyle olunca da, oralara ibadethane denilmez. Çünkü bu davranışlar, mabetlerde kendisine ibadet edilen Yüce Allah tarafından yasaklanmıştır.

O halde, mabetlerin asıl görevi, insanların mutluluğunu temin etmek, yeryüzünde yaşayan insanların dost olmalarını sağlamaktır. O nedenle diyorum ki, gerçek din adamı ve mabetler barışı hep ön planda tutmalı, savaş kışkırtıcılığı yapmamalıdır.

Gezi olaylarında bir imam herkese ders verdi ama anlayana. Adama zorla yalan söyleteceklerdi. Allah onların cezalarını verecek!

“Mübarek Ramazan” gitmeye hazırlanıyor, tıpkı geldiği gibi… Geldiğinde azametli görünüyordu hepsi o kadar. Şimdi günler yavaş-yavaş tükeniyor ve Ramazan kimseyi üzmeden veda ediyor. “Güle-Güle Mübarek Ramazan” seneye de görelim seni, İnşallah!

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

Gönül Köşemden

Güle-Güle Sultan!

Değerli Okurlarım, Allah rızası için tutulan 30 gün orucun mükâfatı olarak üç günlük bayramı kutlamaya hazlrlanırken, bir ölçüde Ramazan’a da güle-güle diyoruz. Uğurlamak kolay da ne mutlu O’nu tekrar görenlere! Ramazan, hayır hasenat ve mağfiret ayıdır. Öyle ümit ediyorum ki, Ramazan hoşnut edilmiştir ve O’nun yüzü hürmetine bazı çevrelerde sevindirilmiştir.

Dostlar, dostluklar görülmeye-görülmeye azalır ve günün birinde istemeden de olsa sona erer. Hiç bir kötülük olmaksızın görüşmemek suretiyle de dostlarımızı kaybedebiliyoruz. İnsanların kısacık ömründe kaç tane dostları olur ki? O nedenle, bayram izninden yararlanarak tatil yapmak isteyenler, hiç farkında olmadan dostlarını azaltır ve hatta kaybederler. Tatile gidenlere, benim ifademle evinden kaçanlara kimsenin sözü olamaz. Diledikleri gibi hareket edebilirler.

On bir ayın sultanını uğurlarken yaptığımız hayır hasenatı da söylemeliyiz. Seninle çok şeylere sahip olduk, unuttuklarımızı hatırladık diyebilmeliyiz. Otuz gün sakin ve sükûnet içinde geçer. Aslında Allah’ın bütün günleri kutsaldır ve mübarektir. Gönderdiği dinlerin kutsal olduğu gibi…

Ramazan günleri ve Bayramlar insanlar arasındaki iletişimi güçlendiren kutsal günlerdir. Bizim bayramımızı samimi olarak kutlayan Hıristiyan dostlarımızın bayramlarını da bizler aynı duygular içinde kutlamalıyız.

Efendim,  İslam’ın özelliklerinden biri de içtimai hayata önem veren bir din olmasıdır. Her ne kadar bazı hocalarımızın olumsuz yaklaşımları zarar verici boyutta oluyorsa da, onları da düzeltmek biraz da bize düşüyor. Evet, Ramazan Ayı ibadet ayıdır ama özellikle ’ORUÇ’ ayıdır. Yani sağlığı yerinde olan, işi de engel değilse, her Müslüman oruç tutmakla mükelleftir. Oruç tutmak o kadar faydalı bir hadise ki, neresinden başlayacağımı bilemiyorum.

Vücudumuzun dinlendirilmesi, Çevremizle olan ilişkilerimizin artması, Ezan ve iftar topunun heyecanla beklenmesi… Her gün bir dostumuzla iftar etmemiz, Nimetlere değer verip, kıymet bilmemiz, Fakirlere, yoksullara bu mübarek ayda daha fazla anlayış göstererek onlara yardımcı olmamız. Suç işleme oranının en aza inmesi, İnsanlar arasındaki diyalogun limitin üstünde olması.

Efendim, bütün bu saydıklarım, Ramazan Ayında gerçekleşiyor. Kişi hoşgörülü, tavizkâr olduğu gibi, bazı şeyleri görmezden gelebiliyor. Ramazan Ayı oruç ayıdır. Tutmayanlara veya tutamayanlara kimsenin bir sözü olamaz. Tutan tutar, tutmayan tutmaz. Kendisi bilir.

Bu mübarek ayda çok fazla dua edildiğinden, bu ayın başka bir adı da  ‘BEREKET AYI’dır. Dua dinimizde çok önemlidir. İçimizden güzel şeyler geçirmemizde dua yerine geçer. Dualarımız Allah’ın desteğidir. Her şeyi bir sebebe göre yaratan Allah, sebeplerin de yaratıcısıdır. Bu yüzden tabiat kanunlarına bağlı değildir.

Yaklaşan Ramazan Bayramınızı en iyi dileklerimle şimdiden kutluyorum.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

Günün Nabzı

Ramazanı Uğurluyoruz!

Ramazan’ın son günlerini yaşıyoruz, yani onu artık uğurluyoruz. Bizden şikâyetçi olmayacaktır inşallah. Nice Ramazanlar görmek ümidiyle, önce bayram namazından başlayalım. Bayram namazını mümkünse kaçırmayın, mutlaka kılın, sevabını kazanın. Kalabalıkta namaz kılmanın sevabı da, fazileti de çok fazladır. İnşallah sizlere de nasip olur.

Namazı eda ettikten sonra, çevrenizde herkesle bayramlaşmaya özen gösterin. Hatta evinize gelirken, oruç tutmadığını bildiğiniz birisiyle de karşılaşsanız, mutlaka bayramlaşın ve herhangi bir imada bulunma lüksünüz yoktur. Yani oruç tuttunuz diye “havalara” girmeyin, kazandıklarınızı hemen kaybedebilirsiniz.

Bayram ziyaretlerinde beklenti içinde olmayın, mütevazı olun, dost, arkadaş, akrabalar, bunlar sizden yaşça küçük bile olsalar duruma göre önce siz ziyaretlerine gidin ve onları onore edin, yüceltin. Aslında siz yüceliyorsunuz sakın unutmayın.

Ramazan’ı uğurluyoruz ama bazı alışkanlıklar kalmıştır. Az yeme ve yemeği uzun zamana yayma gibi. Ramazan’ın hakkını verdiyseniz, vücudunuzu önemli bir bakımdan geçirmişsinizdir. Orucun sağlığınıza katkısı çok fazla olmuştur. Daima sağlıklı olmanız dileklerimle, bayramınızı tekrar kutluyorum.

Günün Hadisi

İnsanlara, kişinin elde ettiği malın; ‘helalden mi, haramdan mı’ olduğuna aldırış etmediği bir zaman gelecektir. Hal böyle olunca da, dualar kabul olunmaz olur.

Günün Ayeti

Gaybın anahtarları O’nun katındandır. O’ndan başka hiç kimse gaybı bilemez. Karada ve denizde olanların tümünü O bilir. O bilmeksizin bir yaparak dahi düşmez; yerin karanlıklarındaki bir tane, yaş ve kuru dışta olmamak üzere, hepsi, her şey apaçık kitaptadır.

Günün Sözü

Af Tanrısı, İyileri Affeder!

Öcal’dan İnciler

Mübarek Günler Bir Kurtuluştur.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here