İskenderun’daki Paskalya Kutlamaları Coşkulu Geçti!

0
373

paskalya ayini5Önceki hafta sonu Mesih İsa’nın Kudüs’e Giriş Bayramını kutlayan Katolik ve Ermeni Hıristiyanlar, geçtiğimiz hafta sonu da Hıristiyanlığın en büyük bayramlarından olan ve Mesih İsa’nın dirilişini simgeleyen Paskalya’yı kutladılar. Ortodokslar ise Paskalya’yı 1 Mayıs’ta kutlayacak.

Paskalya nedeniyle, kentimizde Cumartesi gecesi ilk önce İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesinde daha sonra da İtalyan Latin Katolik Kilisesinde birer ayin düzenlendi.

paskalya ayini9

Ermeni Kilisesindeki ayini Peder Avedis Tabaşyan yönetti. Ermenice yapılan ayinde Türkçe vaaz veren Peder Tabaşyan, insanın yeniden dirilişinin bir mucize olduğunu ve iki bin yıldır bu nedenle dirilişin kutlandığını belirtti.

Hayatın güzel ve önemli olduğunu, insanların zora gelindiğinde, özellikle supertotobet hastalık ve savaşlarda ‘tanrım kurtar’ diye bağırdığını ifade eden papaz Tabaşyan; “Hayatımızda, Tanrı’yı ne yazık ki geriye atıyoruz. O yüzden insanlar kıskançlıklarını bir hayatın altına atıyorlar. Diriliş aslında yürekte başlar. Yürekten başlar, karşıya verdiğimiz sevgiyle başlar. Barış isteriz ama bir şey yapmayız.

paskalya ayini10

Birçok şeyi düşünmek istemeyiz, sorumluluğumuz artmasın, diye. Tanrı insan ayrımı yapmazken, biz yaparız, çünkü çıkarımız vardır. Oysa kötüye göz yumarsak, o daha da çoğalır. Korku tünellerini kol kola girerek, sevgi içerisinde aşabiliriz. Korkusuz olun. Korku tünelini gördüğümüz zaman bizi yorar ama ucunda ışık varsa, girmeye değmez mi? Bizim korkutan değil, seven bir tanrımız var. Bu yeryüzü, bütün herkese yeter. Her insanın yiyeceği kadar yiyecek, içeceği kadar su var, yeter ki paylaşabilelim” ifadesini belirtti.

Ayinden sonra kilise salonunda toplanan cemaat üyeleri ve konuklar Peder Tabaşyan ile birlikte Paskalya Bayramının simgesi olan yumurta tokuşturdular ve İsa Mesih’in Dirilişini kutladılar.

paskalya ayini6

Katolik Kilisesinde Yakılan Ateş İsa’nın Işığını Simgeliyor!

Aynı gün geç saatlerde Katolik Kilisesi İskenderun Katedrali’nde de Paskalya ayini düzenlendi. Anadolu Havarisel Vekili ve Episkoposu Paolo Bizzeti tarafından yönetilen ayin kilise avlusunda yakılan ateşin etrafındaki törenle başladı. İsa’nın ışığını simgeleyen ateşle Paskalya Mumunun yakıldığı bahçedeki törenin ardından Episkopos Bizzeti önderliğinde tüm pederler ve cemaat üyeleri kiliseye girdiler.

Kilise içerisinde devam eden Ayinde, Paskalya’nın, barış getirmesi, yanlış düşüncelerden, hastalıklardan, kötülüklerden, yanlışlıklardan uzaklaştırması, hastaları sağlığına kavuşturması, zor durumdaki mültecileri evlerine ulaştırması yönünde dualar edildi.

paskalya ayini7

Bir buçuk saat süren ayinde vaftiz olanlara komünyon verildi ve ardından Episkopos Bizzeti ve pederler cemaate renkli yumurtalar ve paskalya çöreği dağıttılar, ardından da kilise salonunda paskalya kokteyli düzenlendi. Salonda birbirlerinin bayramını kutlayan Hıristiyan vatandaşlar yumurta da tokuşturdular. Katolik Kilisesindeki ayine İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesi Pederi Avedis Tabaşyan da katıldı.

Emniyet Mensupları, Paskalya Bayramı nedeniyle kiliselerde geniş güvenlik önlemi aldı.

paskalya ayini8

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here