İskenderun’da Sualtı Arkeoloji Söyleşisi

0
84

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İskenderun Şubesi’nin davetlisi olarak kentimize gelen Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı Başkanı Oğuz Aydemir, burada Sualtı Arkeolojisi ile ilgili bir söyleşi gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen söyleşide çok az kişinin bildiği paylaşımlar büyük ilgi gördü.

Aydemir’in İMEAK DTO İskenderun Şubesi Konferans Salonundaki söyleşisine, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, İMEAK DTO İskenderun Şube Başkanı Kemal Kutlu, Meclis Başkanı Adnan Yener, İskenderun Belediye Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ayşe Neslin Oğuzhan Koca, Füsun Sayek Vakfı Başkanı Prof. Dr. İskender Sayek, oda üyeleri ve davetliler katıldı.

Körfez’de Yeni Arkeolojik Alanlar Bulunabilir

Başkan Oğuz Aydemir, dinleyicilere sualtı arkeolojisinin önemini ve Türkiye’de gerçekleştirilen sualtı arkeolojisiyle ilgili bilgiler aktarırken, İskenderun Körfezinin geçmişten bu yana ticaret yolu üzerinde bulunduğuna dikkat çekerek, körfezde yapılacak araştırmalarda mevcut batık ile arkeolojik alanların yanı sıra yeni arkeolojik alanlar da bulunacağını ifade etti.

Geçmişin İletişim Mecrası Hatıra Mendilleri Sergisi

Yoğun ilgi gören söyleşinin sonunda Oğuz Aydemir’e plaket takdim edilirken, daha sonra İskenderun Halk Eğitim Merkezinde açılışı yapılan, Küratörlüğünü Ali Rıza İşipek’in yaptığı Oğuz Aydemir’in “Geçmişin İletişim Mecrası Hatıra Mendilleri Sergisi” gezildi.

İmparatorluk hatıra mendillerin en eskisinin iki yüz yıllık olduğunu ifade eden Oğuz Aydemir; “İmparatorluk hatıra mendilleri hatıra olması için hazırlanmış olsalar bile tarihsel bağları incelendiğinde birçok siyasal anlam içerdikleri, bu nedenle tarihi belge niteliği taşıdıkları görülmektedir. Dönemleri içinde düşünüldüklerinde mendillerin halka ulaşmak için doğru yöntem olduğu kuşkusuzdur” dedi.

Eski bir İskenderunlu olarak tekrar İskenderun’da bulunma ve bilgi ve birikimlerini paylaşma imkanı sağladığı için İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şube Başkanı Kemal Kutlu’ya teşekkür eden Aydemir, hatıra mendillerin İskenderun’daki sergiden sonra bu koleksiyonun sadece İstanbul’da müzede sergileneceğini söyledi.

Küratör Ali Rıza İşipek de misafirlere mendiller hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Sergide, Koleksiyoner Oğuz Aydemir’in başta Osmanlı Devleti olmak üzere Fransa, Rusya, İngiltere, Belçika, Almanya, Hollanda gibi 25 ülkenin tarihsel olaylarının işlendiği 50 mendilin yer aldığı belirtildi.

Çanakkale ve dünya savaşları, İngiltere Kraliçesinin taç takma töreni, imparatorların ve dünya liderlerinin mesajları gibi birçok tarihsel olayı anlatan mendillerin özel çerçeveleriyle sunulan sergi, 25 Kasım 2019’a kadar İskenderun Halk Eğitim Merkezi Sergi Salonunda gezilebilir. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here