İnönü, Ölümünün 39. Yıl Dönümünde Anıldı

0
68

2. Cumhurbaşkanımız merhum İsmet İnönü, ölümünün 39. yıldönümünde İskenderun’da anıldı. İsmet İnönü Meydanı’nda düzenlenen anma törenine Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek, Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Süleyman Uyar, belediye meclis üyeleri ve partililer katıldı.

Saygı duruşunda bulunulan anma töreninde yaptığı konuşmasında, ülkemizin yetiştirdiği en önemli kişilerden biri olan İsmet İnönü’yü anmak amacıyla toplanıldığını belirten CHP İlçe Başkanı Süleyman Uyar, “O cumhuriyetimizin kurulmasında, ulusal bağımsızlık savaşının kazanılmasında Atatürk ile birlikte en önemli görevleri yaparak ulusumuzun kalbinde ve tarihte en yüce yerlerden birini almıştır. Askeri dehasının yanı sıra diplomatik başarıları onun gerçek bir deha olduğunun açık göstergesidir” dedi.

Belediye Başkanı Yusuf Civelek, İsmet İnönü’nün Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün yakın silah arkadaşı olduğunu belirterek; “İnönü savaşlarıyla bir askeri deha olduğunu tüm dünyaya kanıtlamıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlık belgesi olan Lozan antlaşmasının altına imza atmıştır. Türkiye’de çok partili sisteme geçişin mimarıdır. ‘Topraklarımıza saldırı yokken savaş cinayettir’ diyen Mustafa Kemal’in bu prensiplerine uyarak bizi 2. Dünya savaşına sokmayan önemli kişidir. Onu özlemle, şükranla anıyoruz. Manevi huzurunda saygıyla eğiliyoruz. Ruhu şad olsun” diye konuştu.

Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu da konuşmasında, büyük askeri zaferden sonra bunu Lozan’la taçlandıran büyük devlet adamı İsmet İnönü’nün, askeri deha olmasına rağmen aynı zamanda bir barış taraftarı olarak Türkiye’yi 2. Dünya savaşı dışında tutarak halkımızın büyük mağduriyetlere uğramasını engellediğini kaydetti.

İsmet İnönü Meydanı’ndaki İnönü Anıtı’na, Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek ve Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanlığı’nca çelenk konuldu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here