“İleride Yapmak İstediğiniz Mesleğe Paralel Tercih Yapın”

0
186

mustafa uçan1Özel Uğur Temel Lisesi Müdürü Mustafa Uçan, TEOG Sonrası Tavsiyelerde Bulundu…

İskenderun Özel Uğur Temel Lisesi Müdürü Mustafa Uçan TEOG sınavıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

TEOG sınavının ardından sorularımızı yanıtlayan Okul Müdürü Uçan, TEOG sınavında oluşan puan karmaşası ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Biz öğrencilerimize her sene yüzdelik dilime yani başarı sırasına göre tercih yaptırıyoruz. Çünkü her sene puanlar değişiyor. En sağlıklı yöntem budur. Gerek ilçemizde gerek genelde açılan yeni okullar, burslu alan özel okullar, kontenjanı az alan okullar bu sıralamayı etkileyebiliyor. Ancak en sağlıklı yöntem olarak başarı sırasını ve Türkiye TEOG geneli başarı sırasını dikkate alarak tercihlerini yapmalarıdır” dedi.

%3.3’lük puan kaybının odlunu ve velilerin bu yüzden tedirgin olduğunu ifade eden Uçan; “Daha önceki yıllarda da Din Kültürü ve İngilizce sınavı ile ilgili problemler yaşandı. Bu tür kafa karışıklıkları, yapılan hatalar velilerde güvensizliğe yol açıyor. Bu nedenle öğrencilerin bu puanların gerçek puanları olmadıklarını düşünmesine sebep olabiliyor. Bizim öğrenci olarak veli olarak ya da eğitimci olarak bu seneki aldığımız puan ve geçen seneki okulların taban puanları bunları dikkate alarak öğrencilere yardımcı olmak. Bu durumla ilgili yeniden puan hesaplama yapılırsa tekrar gözden geçirmekte fayda var” şeklinde konuştu.

Öğrencilerin tercih yaparken dikkat etmesi gereken hususlara da değinen Uçan; “Bu konuda 3 aşama vardır. Birincisi öğrencilerin tercih edebileceği Fen liseleri, Anadolu liseleri, Özel okullar ve meslek liseleridir. Özellikle ilerde okumayı düşündüğü üniversite, yapmak istediği mesleğe paralel olarak tercih yapmalıdır. İkinci olarak eğer yüzdelik dilime göre puanları yeterli olursa burslu özel okullarda, yabancı dil eğitimi alarak okumasında fayda vardır. Üçüncü olarak seçeceği okullarda ulaşım imkânları, okulun koşullarına, öğretmen kadrosunu dikkate almalıdır. Okul bir yaşam alanıdır. Sportif, sosyal etkinlikleri dikkate alarak kendini geliştirebileceği uygun alanların olup olmadığını dikkate alarak okul tercihini yapmalıdır” dedi.

Uğur Dershanesi olarak TEOG’daki başarılarından bahseden Uçan, öğrencilerinin %79’unun iyi liselere yerleşebileceğini, fen liselerine de katılımın yüksek olabileceğini kaydetti.

Uçan açıklamasında son olarak şu ifadelere yer verdi; “TEOG tercihinde öğrenciler anlama, ileriyi görme anlamında çok yetkin olmayabiliyorlar. Bu hususta öğrenci ailelerinin tercih konusunda daha dikkatli olmasını öneriyorum. Velilerin tercih sırasında çocukları ve okul idaresi ile görüşmesi gerekir. Bu doğrultuda beraber hareket etmelidirler. Asıl öğrenciler okula yerleşince başlıyor her şey. 9. sınıf başarılarının test edildiği dönemdir. Öğrenciler bu dönemde atak gösterebiliyorlar ya da başarıları düşebiliyor. Bu yüzden 9.sınıf, eğitim sürecinin en önemli aşamasıdır.  Bu yüzden çocuklarını iyi tanıyıp tercihte yardımcı olmaları gerek.”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here