“Hem Kalıcı Bir Barış, Hem de Demokratik Bir Yaşam Arzuluyoruz”

0
45

kışanak iskenderunda1BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak İskenderun’da Partililerle Buluştu

BDP Genel Başkan Yardımcısı, Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak, geçtiğimiz hafta sonu İskenderun’a geldi. İskenderun Grand Plaza’da barış süreciyle ilgili bir bilgilendirme toplantısı düzenleyen Kışanak toplantıda görüşlerini açıklayıp, sivil toplum örgütleri ve kanaat önderleriyle fikir alışverişinde bulundu.

Sürecin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Kışanak, savaşlar, çatışmaların ardından sorunun çözümünde ilk kez denenen diyalogun önemine dikkat çekti. Kürt sorununu diyalog temelinde çözme konusunda bir yaklaşımın açığa çıkmasından memnuniyet duyduklarını belirten Kışanak, sorunların sadece meclisteki 4 partinin çözemeyeceğini anlattı. Kışanak; “Toplumu siyasetin dışında tutarsak, sadece parlamentoda bulunan dört siyasi partinin kendi kendilerine tartışıp, konuşarak bütün sorunları çözmesini ve demokrasinin gelmesini beklersek, bu biraz mümkün değil. toplumsallaştırmak, toplumu siyasallaştırmak, kalıcı bir barış ve demokrasi için vazgeçilmez şeylerdir. Hem siyaseti topluma taşıyacağız, ‘Ne düşünüyoruz, ne yapıyoruz?’ bunları paylaşacağız, hem de siyasallaşmış, örgütlenmiş bir toplum olarak, geleceği siyasi partilerle birlikte, halkı, sivil toplum örgütlerini doğrudan sürece katmak gerekiyor” dedi.

Silahların susmasını, uzun süreli çatışmazlık halinin olmasını çok önemli bulduklarını, ancak bunun tek başına, arzulanan barış ve demokratik yaşama kavuşturamayacağını da ifade eden BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak; “Siyaset kurumu şimdiye kadar görevini yeterince yapmadı. Şimdi siyaset kurumu, toplumun demokratik dinamikleri, sorumluluk alırsa ve görevini yapmaya talip olursa, bu sorunu artık kalıcı olarak çözebiliriz, diye düşünüyorum. Bu nedenle yeni başlayan süreci, biz diyalog ve müzakere süreci olarak tanımlıyoruz. İlk kez bu yolu deniyor olmaktan kaynaklı olarak başlayan pratik adımları atmakla da, siyasetin rolünü oynayabileceği, demokratik siyasetin, demokratik muhalefetin ve değişimden yana olan herkesin gücünü açığa çıkarabileceği bir süreç olarak görüyorum. Barış ve demokrasiyi de birbirinden ayırmıyoruz. Bu ikisini birlikte istiyoruz. Hem kalıcı bir barışı, hem de demokratik bir yaşamı arzuluyoruz” diye konuştu.

Salon dışında polisin çok geniş güvenlik önlemi aldığı toplantı sonrası, BDP Eş Başkanı Kışanak ve beraberindekiler, İskenderun’da Ortodoks Kilisesi, Süryani Ortodoks Kilisesi ile Cem Evini ziyaret edip, vakıf başkanlarıyla görüştü, Yıldırımtepe Mahallesinde de halka seslendi.

kışanak iskenderunda2

Kışanak Erzin’de de Partililerle Buluştu!

Kışanak, Erzin’de ise partililere hitap etti. Bahçelievler Mahallesi’nde miting havasında geçen ve yaklaşık bin kişinin katıldığı açık hava toplantısında Kışanak, barış sürecini değerlendirdi. Türkiye’de herkesin 1. sınıf vatandaş olarak görülmesiyle gerçek barışın sağlanacağını ifade eden Kışanak; “Büyük acılar yaşayan halkların sevinçleri de büyük olur, barışları da büyük olur. Yıllarca demokratik haklarımızın önündeki engellerin kaldırılmasını istedik. Bu ülkeye eğer demokrasi gelir, eğer özgürlükçü bir anayasa yapılırsa, hepimiz kendimizi 1. sınıf öz vatandaş olarak görebilirsek, işte o zaman bu ülkede barışı hiç kimse bozamaz. Denenmemiş bir tek şey kalmıştı, diyalog, konuşma. İşte bugün bunu denemeye çalışıyoruz, onun için kendimizi barışa daha yakın hissediyoruz” şeklinde konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here