Gümrük Müşavirlerinin Sorunları Konuşuldu

0
301

Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü ile Mersin Gümrük Müşavirleri Derneği Bir Araya Geldi…

Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü ile Mersin Gümrük Müşavirleri Derneği ortaklığıyla Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü binasında bir toplantı düzenlendi.

Gümrük müşavirlerinin sıkıntılarının masaya yatırıldığı toplantıya Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Ali Aygün, Mersin Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Hüseyin Sarıdağ, Hatay Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Mehmet Şahin Kılıç, Mersin Gümrük Müşavirleri Derneği Hatay temsilcisi Şenol Akyıldız, DTO müdürü ve meclis üyeleri, Assan Liman temsilcileri, Limak Liman temsilcileri, bölge müdürlüğü bağlantılı gümrük idarelerinin müdürleri ile gümrük müşavirleri katılım gösterdi.

Gümrük müşavirlerinin yapmış oldukları talep üzerine çeşitli sıkıntıları görüşerek çözüme kavuşturmak için bir araya geldiklerini söyleyen Aygün, gümrük idarelerinde yetkisiz kişilerce iş takibi yapılmaması, sigortasız eleman çalıştırılmaması, yemek ısmarlanmaması, bahşiş adı altında çıkara yönelik faaliyette bulunulmaması gerektiğine dikkat çekerek buna asla müsaade etmeyeceklerini söyledi.

Gümrük müşavirlerinin sıkıntılarının istişare edildiği toplantıda, AB standartlarında gümrük işleri istediklerini belirten Aygün; “Avrupa Birliğinde çıtayı tutturabilmek, tüm paydaşların hep birlikte kaliteyi yakalamasıyla gerçekleşiyor. Bizlerinde gümrük müşavirlerimiz ve iş adamlarımızdan belli taleplerimiz var. Özellikle bu taleplerimizin temelinde yetkisiz iş takibi yatıyor. Gümrük müşaviri ve yardımcısı arkadaşımız, dirsek çürütüyor, emek veriyor, sınavlara giriyor. Hem beyin kalitesi olarak ve hem de meslekte uzmanlaşma anlamında kaliteyi yakalıyorlar. Ancak yetkisiz kişilerin gümrük müdürlüklerimizde iş takibi yapmaya başlamasıyla birlikte, bu kalite ve çıta bir anda yerlerde sürünmeye başlıyor. Bu tip insanlar bizim memurlarımıza bahşiş adı altında rüşvet de vermeye çalışıyorlar. Bundan sonra buna alıştırıyor ve arkasından, kaçak işler yapmaya çalışıyorlar. Memuru baştan çıkartıyorlar. Bu da çok ciddi sıkıntılar oluşmasına neden oluyor. Bunu nasıl engelleyebiliriz. Bunu da ancak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, yetkili gümrük müşaviri ve yardımcısı arkadaşlarımız ile iş adamlarımızın işbirliğiyle engelleyebiliriz” dedi.

Toplantıda Mersin Gümrük Müşavirleri Derneği’nce 6 madde sunuldu. Sunulan maddelerde yer alan sorunların yanı sıra müşavirlerin farklı konularda da yaşadıkları sorunlar istişare edildi, müşavirlerin yaşadığı sıkıntılara çözümler bulundu. Çözüm odaklı bu tür toplantıların ileriki zamanlarda da düzenlenmesi Gümrük Müşavirlerince talep edildi. (Haber: Doğan SÜSLÜ)

 

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here