Güder; “Yerli Otomobil Kesinlikle Hatay’da Üretilsin”

0
156

Hatay İş Adamları ve Bürokratları Derneği Yönetimi İskenderun Basını İle Buluştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell ve Zorlu Holding’i yerli otomobili üretecek firmalar olarak açıklamasının ardından birçok il harekete geçti.

Bu kapsamda Hatay’da ilk adımı Hatay İş Adamları ve Bürokratları Derneği (HATİAB) attı. İskenderun’da basın mensuplarıyla bir araya gelen HATİAB yönetimi, ‘Yerli Otomobil Hatay’da Üretilsin’ sloganıyla bir toplantı gerçekleştirdi.

Hasanbaba Restoranda düzenlenen toplantıda konuşan HATİAB Genel Başkanı İbrahim Güder, Türkiye’nin en büyük adımlarından birinin atılacağı projenin temellerinin Hatay’da atılmasının, ilimiz için çok büyük bir kazanç sağlayacağını vurguladı.

Hatay’ın demir çeliğin başkenti olduğunu vurgulayan Güder, otomobilin yan sanayisi olan filtre üretiminin de %70’inin Hatay’da yapıldığını hatırlatarak; “Türkiye’nin çelik üretimi merkezi olan Hatay’da limanlarımız var, iki tane üniversitemiz bulunuyor. Avrupa ve Asya bağlantılı deniz ulaşımında İskenderun Körfezi büyük rol oynuyor. Türkiye’de ilk 500’e giren 16 tane sanayi kuruluşu Hatay’dadır. Türkiye’de üretilen otomobil ve filtre üretiminin yüzde 70’e yakını Hatay’da yapılmaktadır. İlimiz böyle bir büyük yatırıma ev sahipliği yapacak güce sahiptir” dedi.

Üç Kıtaya Otomobil İhracatının, Stratejik Yolları Hatay’dadır

Günümüzde, Türkiye’de her 1.000 kişiye 200 adet otomobil düştüğünü ifade eden Güder; “Avrupa’da her  1.000 kişiye 600, ABD’de ise her 1.000 kişiye 800 otomobil düşmektedir. Türkiye’de kişi başına yaklaşık 11 bin dolar gelirin, 2023’te 25 bin dolara çıkarılması ve her 1.000 kişiye düşen otomobil ihtiyacının 600 adete yükseltilmesi hedeflenmektedir. Böylece, Türkiye’de 1,5 trilyon dolarlık sektör oluşacaktır.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Faruk Özlü yaptığı açıklamada, “Hedef pazarlar Kuzey Afrika ve Orta Doğu olabilecek, Türkiye’nin Otomobili yakıt türü, seğmendi, fiyatı, sıfıra yakın karbon emisyonu, yüksek tork gücü, sürüş yeteneği ve enerji tasarrufuyla elektrikli otomobilden yanayız. Otomobilimiz, Dünya’da rekabet edebilecek, daha kaliteli ve daha ucuz olacaktır” dedi. Basın toplantımızda sunacağımız stratejik, teknik ve mali analizler nedeniyle Türkiye’nin otomobili Hatay’da üretildiğinde, Dünya otomobil piyasasında marka otomobili olma yolunda daha çabuk hedefine ulaşacaktır.

Kıtalararası Dünya’nın en eski ipek denizi ihracat limanı Hatay’dadır. Günümüzde ve gelecekte Orta Doğu, Afrika ve Avrupa ülkelerinin stratejik deniz ihracatı, Hatay limanlarından yapılacaktır.  Uluslar arası standartlara sahip karayolları, tren taşımacılığı, hava – deniz  limanı ve uluslararası ihracat kurumlarıyla Hatay hazırdır. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı üzerine, 2017 yatırım planına alınan 4 şeritli, Hassa – Dörtyol Tünel Projesi bittiğinde;  Kilis, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Şanlıurfa’nın yeni ticaret ve sanayi aksının merkezi Hatay olacaktır.

6 vilayetin ve bölgemizin en yakın ihracat limanı İskenderun Körfezi olacaktır. Gaziantep – Mersin Limanı arasındaki 270 kilometrelik mesafe, Hassa tüneliyle Gaziantep İskenderun Limanı ile 110 kilometreye inecek, zaman ve maliyetler açısından büyük avantaj sağlanacaktır. Ortadoğu’da ve özellikle de Suriye’de savaş bitecek ve bu bölgelerde çok yüksek sayıda otomobil ihtiyacı olacaktır. Irak’a Arap ülkelerine, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerine otomobil ihracatımız için uygun ihracat kenti Hatay’dır. Hatay Ortadoğu’nun Avrupa’ya açılan kapısıdır” şeklinde konuştu.

Babayiğitleri, Hatay’ın Gençyiğitleriyle Çalışmaya Davet Ediyoruz

Türkiye’nin en fazla çelik üreten fabrikaları, haddehaneleri, sanayi üretim fabrikaları, sac ve yedek parça üreten fabrikaları ve organize sanayi bölgelerinin Hatay’da olduğunun altını önemle çizen Güder; “Mustafa Kemal Üniversitesi, İskenderun Teknik Üniversitesi, iyi yetişmiş eğitimli insan gücü, önemli sanayi kuruluşları, örnek Ar-Ge ve İnovasyon çalışmaları ile hazırdır. Her yıl binlerce mezun veren Mesleki ve Teknik Liseler Hatay’dadır. Türkiye ekonomisinde ilk 500’e giren, 15 büyük kuruluş Hatay’dadır. Türkiye’de sayıları en fazla olan, uluslararası nakliyat firmaları Hatay’dadır. Türkiye’nin marka  Otomobili, sıkışan Marmara Havzası’na değil, 17 medeniyetin yaşadığı, Unesco’nun gastronomi şehri ilan ettiği, Türkiye’nin en uzun sahillerine sahip, tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri muhteşem, Anadolu kadim şehri Hatay’da üretilmesini talep ediyoruz. 1960’lı yıllardan beri hayalimiz olan, Türkiye’nin Otomobilini inşallah 2021’de yollarda göreceğiz.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza, TOBB Başkanımıza ve Ortak Girişim Grubunun önünü açmak üzere, Zorlu, Anadolu, BMC, Turkcell ve Kıraça Holding’in Yönetim Kurulu Başkanlarına buradan sesleniyoruz. Babayiğitleri, Hatay’ın dünya vizyonuna sahip Genç yiğitleriyle çalışmaya davet ediyoruz. Yatırımın Hatay’da yapılması halinde, kendilerine hayır diyemeyecekleri yer önerisi sunacağız. Her türlü teknik altyapıya hazırız, proje için her türlü katkıyı da vermeye hazırız. Binlerce dönüm arazileriyle Hatay’ımız hazırdır” dedi.

Hatay’ın milletvekilleri, rektörleri, belediye başkanları, güçlü holdingleri, sanayicileri, tüccarları, akademisyenleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte, en kısa sürede, ‘Türkiye’nin Dünyaca Marka Olacak Yerli Otomobil Üretiminde Stratejik İl Hatay Olmalı’ Sempozyumunun yapılması gerektiğini vurgulayan Güder; “Sempozyum katılımcıları ve ilgili kurumların katkılarıyla, teknik analiz ve mali değerlendirme raporu bilimsel proje haline dönüşecektir. Bunu küresel bir proje olarak görüyoruz ve küresel başarı hedefliyoruz. Bu tür stratejik yatırımların ülke geneline yayılması halinde ülkemizin riskleri dağılacak, şu anda işsizlik oranı yüksek olan bölgemizde istihdam oluşacak, ekonomik büyüme sağlanacak ve gelişmişlik derecesi artacaktır.

Başta Hatay Valimiz olmak üzere, milletvekillerimiz, Belediye başkanlarımız, Hatay’da bulunan tüm odalarımız, rektörlerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, sanayi kuruluşlarımız ve çalışkan Hataylı hemşerilerimiz ve değerli basın temsilcilerimizle birlikte yerli otomobilin kesinlikle Hatay’da üretilmesi için bir seferberlik başlatmalıyız. Bunu da hemen başlatmalıyız” dedi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here