Futbolun Devrimi (4)

0
55

Değerli okurlarım, sizleri arada bir yarım asır gerilere götürüp o günkü futbolun“olumsuz şartlarda” oynandığını anlatmaya çalışıyorum. Söylemekte fayda var diye düşünmekteyim. Ben de o zaman bir amatör futbolcuydum ve de fak’ru zaruret içinde spor yapıyordum.

Bildiğiniz gibi, futbolun mazisi yarım asır öncesine dayanmıyor. Ondan öncesinde vardı, daha öncesi de bulunmaktaydı. Her halükarda futbol vardı. Şişirilmiş bir sığır işkembesi saatlerce tekmeleniyor ve saatlerce peşinden koşuluyordu. Şimdi ki modern futbol, o cefakâr ve vefakâr insanlardan miras kaldı.

O günlere göre tabi ki iyiyiz ama teknolojik gelişmeleri nazara aldığımız da, “YETMEZ” diyoruz. Futbolda devrim yapacağım derken, takımın kimyasını bozmamak gerekir. Yeni transferlerle eskilerinin uyumu çok önemli bir hadisedir. Sorunu olmayan bir futbol kulübü düşünülemez ama bunu en aza indirmekte yarar vardır.

Futbol oynadığımız yıllarda, kulüp başkanı olmak, insanlara sıkıntı verirdi. Uzun zaman kulüp başkanının yüzünü göremezdiniz. Sadece, önemli müsabakalarda teşrif ederlerdi, göstermelik olarak. Anlatmak istediğim cazip bir kurum değildi.

Günümüze gelelim. Kabul etmek gerekir ki, sporun tüm dallarıyla beraber, futbolda da gözle gözükür şekilde gelişmeler, değişiklikler ve hatta reformlar oldu. Yeşil zeminleri bu devrime bir örnek olarak gösterilebilir. Her şey değişiyor diyoruz ya, futbolcuların ve teknik adamların sahaya yansıttıkları kalite tartışılırken, zaman-zaman söylediğim gibi, yönetici kadroları nedense yerinde sayıyor ve bir aşama yapamıyor.

Genel olarak, Futbol ve Sistemler Değişiyor, Futbolcular Sık-Sık Değişiyor, Teknik Adam Mantalitesi Değişiyor. Nedense, bir türlü, yönetici alışkanlıkları ve profili değişmiyor. Futboldan fazla anlamayan, tüccar mantığı ve popülist kaygılarla hareket eden, ağa tarzı yönetim biçimini benimseyen kişiler, bırakın genel anlamda futbola katkıya kendi takımlarına bile fazla bir şey verdikleri söylenemez.

Geçtiğimiz sezonlarda yükselme gurubunda top koşturan yerel takımımız, acaba diyorum, diğer yerel takımlarımız gibi mütevazı bir bütçeye sahip olsaydı, gerçek yeri neresi olurdu? Bütçe desteği çekilinde neler olacağını gördük maalesef! Başarılı olmak için taraftarın yanında olacak ve profesyonelce düşüneceksin. Her sezon transfer yapılmaz, bu konuda rekor yerel takımımızda idi. Takımın iskeletiyle oynanmaz, taraftar küstürülmez. Her sezon 7-8 futbolcu transferiyle başarı yakalanamaz, şampiyon olunamaz. Takımın motivasyonu çok ama çok önemlidir. Alt Yapı Unutulmamalıdır!

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here