Futbola Yapılan Çirkinlikler (3)

0
44

Değerli okurlarım, bizim bir atasözümüz vardır, herkes çok iyi bilir. “Ağaç Yaşken Eğilir” Ne de güzel söylemişler değil mi? Biz yine konumuza dönelim… Çok canlı ve çarpıcı örnek vererek yolumuza devam edelim.

İspanya’da yaşanan bu yüz kızartıcı olayı duymayanınız yoktur sanırım. Yer yerinden oynamıştı. Zaragosa’daki La Romarada Stadı’nda oynanan, Real Zaragosa-Barselona maçında, (önemli bir maç olduğundan) Kamerunlu golcü Samuel Eto’o’yu hedef alan ırkçı saldırılar, bu “İdeolojik Veba”nın ne denli vahim bir tehlike boyutuna vardığını gösterdi.

Oynanan futbolun üst düzeyde olması ya da çok kalitesiz olması veya vasatın altında bile olması, seyircileri futbolcular aleyhine kışkırtmamalı, tehlikeli olabilecek boyutlar kazandırmamalı. Irkçı gösterilerle ilgili verebileceğimiz çok örnekler var ama bir tanesi yeter diye düşünüyorum. Ancak, İtalya’da yaşanan olaylarda da bir başka boyutta…

İtalya’daki tribünlerin faşist amigoların denetimine geçmiş olan Lazio’nun Kaptan’ı, her hafta hakemin bitiş düdüğünden sonra tribünlere koşarak Nazi selamıyla veda ediyor. Ayrıca attığı her golün ardından, yine tribünlere koşarak aynı selamı veriyor. Bu futbolcuya, sözlü uyarılar, verilen para cezaları, bazı kesimlerin kınamaları fayda etmiyor…

İtalyan Futbolcu kendini şöyle savunuyor: “…Gün geçtikçe üstümüzde kurulmaya ve standart hale getirilmeye çalışılan bu sisteme karşı, benimle aynı düşünceleri savunanları selamlıyorum. Buna devam edeceğim. Yahudi toplumunun eline düştüysek sona yaklaşmışız, sonumuz gelmiş demektir…”

Bu İtalyan futbolcunun savunmasını bir yere kadar kabul edebiliriz ama hoş görülmeyecek olanı, affedilmeyecek olanı, dönemin Başbakanının beyanatı olmuştur. O’da şöyle diyor: “…Lazio Kaptanı mert bir delikanlı ama biraz teşhirci. O yönünü de hoş görmek gerek…” Bir hükümet yetkilisi hatta Başbakanı konuyu böyle açıklar ve de taraflı davranırsa, artık gerisini siz düşünün.

İtalya’da “Faşist” ya da “Nazi” terörü bazen bardağı öylesine taşırıyor ki… Messina Takımı’nın Fildişi Sahilli oyuncusu Marc Zoro’da bunlardan nasibini alan siyah derili bir futbolcu. Müsabaka esnasında sahayı terk edecek kadar onuruyla oynanan bir sporcu. Bu önemli konuya yarın devam edeceğim.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here