Eryılmaz; “Başbakanı İstifaya Davet Ediyoruz”

0
80

refik eryılmaz6CHP Hatay Milletvekili Av. Refik Eryılmaz, görüşülen bütçe kanun tasarısının yürürlük maddesi üzerinde Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına TBMM’de söz aldı. Son günlerin en önemli konusu rüşvet skandalları hakkında konuşan Eryılmaz; “Bugüne kadar bu bakanların istifa etmemiş olması bir siyasi skandaldır. Hem bakanları hem de bu bakanları korumaya çalışan ve bugüne kadar görevden almayan Başbakanı istifaya davet ediyoruz” diye konuştu.

Geçtiğimiz hafta içerisinde yapılan operasyonla ilgili sert konuşan Eryılmaz; “AKP, ateş bacayı sarmış olsa gerek, operasyondan hemen sonra İstanbul Emniyetinin operasyon yetkisine ait 12 üst düzey emniyet müdürünü görevden almıştır. Bu da yetmemiş olacak ki soruşturmayı yürüten savcı da görevden alındı. Operasyonu yürüten savcı ve polis müdürlerinin görevden alınması, yolsuzluk soruşturmasının üstünü örtme çabasından başka bir şey ifade etmemektedir. Bu çaba beyhude bir çabadır, çünkü mızrak çuvala sığmıyor artık. Ne yaparsanız yapın bu yolsuzlukların üstünü örtemeyeceksiniz. Şunu çok iyi biliniz ki halkımızın vicdanında mahkûm oldunuz” dedi.

Operasyonda adı geçen bakanların soruşturmaların sağlıklı yürümesi için derhâl istifa etmesi gerektiğini vurgulayan Milletvekili Eryılmaz; “Bugüne kadar bu bakanların istifa etmemiş olması bir siyasi skandaldır, Türkiye Cumhuriyeti tarihine kara bir leke olarak kaydedilecektir. İçişleri Bakanı ve oğlu somut belgelerle yolsuzluk ve rüşvetle suçlanıyor, soruşturmayı yürüten emniyet birimleri de İçişleri Bakanlığına bağlı. Bakan koltuğunda oturmaya devam ediyor ve siz bu halktan soruşturmanın sağlıklı yapıldığına inanmasını bekleyeceksiniz değil mi? Maalesef, Başbakan ve bakanların bu tavrı Hükümetin meşruiyetini dahi tartışma konusu hâline getirmiştir. Deliller, suçlamalar, iddialar, bilgi ve belgeler havada uçuşuyor. O bakanlar hâlâ koltuğunda oturuyor. Bunun adı pervasızlıktır ve millete saygısızlıktır. Hem bakanları hem de bu bakanları korumaya çalışan ve bugüne kadar görevden almayan Başbakanı istifaya davet ediyoruz” diye konuştu.

Başbakan Şuursuzca Saldırıyor

Başbakanın bakanları istifaya davet edeceğine görevlilerini devlet içinde devlet olmakla ve çete kurmakla suçlayarak soruşturmaya açık bir müdahalede bulunduğunu öne süren Eryılmaz; “Başbakan maalesef şuursuzca saldırmakta ve ne konuştuğunu bilmemektedir. Bu, çete diye suçladığınız kişi ya da kişiler kimler Sayın Başbakan? Bu suçlamalarınızla devletin bütün kurumlarını ve görevlilerini töhmet altında bırakmış olmuyor musunuz? Acaba çete olarak suçladığınız, yolsuzluk operasyonunu gerçekleştiren emniyet müdürleri ve savcıları mıdır? Bunları çete oluşturdukları gerekçesiyle mi görevden aldınız? Bunlar iddia ettiğiniz gibi bir çeteyse bunlara karşı herhangi bir suç duyurusunda bulundunuz mu?” dedi.

Başbakanın tutumunun halkın devlete olan güvenini sarstığını da ifade eden CHP’li Vekil Eryılmaz; “Başbakanın görevi soruşturmayı yapan savcılara ve emniyet görevlilerine sahip çıkmak, korumak ve cesaretlendirmektir. Ancak, Başbakanın bunun tam tersi bir tutum içinde olduğunu görüyoruz. Bu, kabul edilemez. Bu durum halkımızın devlete olan güvenini sarsmaktadır.

Basına yansıyan haberlerde, adı geçen her üç bakanın aynı dosyada gözaltına alınan Reza Zarrab diye birinden toplam 133 milyon TL rüşvet aldıklarına dair kamere kayıtlarının soruşturma dosyasına girdiği haberleri de yer aldı. İçişleri Bakanının oğlunun evinde yapılan operasyonda alınan görüntüler, âdeta bir bankada operasyon yapılıyor görüntüsünü andırmaktadır. Para sayma makinesi, yüklü miktarda Türk lirası, dolar, euro ve rüşvetle ilgili dokümanlar, soruşturmada gözaltına alınan banka genel müdürünün evindeki kütüphanede de ayakkabı kutuları içerisinde saklanmış 4,5 milyon dolar para ele geçiriliyor. ‘Ayakkabılarla camilere girdiler’ diye gençlerimizi linç etmeye çalışan ve kıyameti koparanlar, anlaşılıyor ki o ayakkabı kutularıyla malı götürüyorlarmış” dedi.

Eryılmaz’dan Bakan Bağış’a Protesto!

Yolsuzluk operasyonunda adı geçen ve işadamı Rıza Sarraf’tan rüşvet aldığı iddia edilen AB Bakanı Egemen Bağış, operasyonun ardından ilk kez geldiği TBMM’de CHP Hatay Milletvekili Av. Refik Eryılmaz tarafından protesto edildi.

Protestoda Gezi Direnişi sırasında katledilen çocuklar ve soruşturmada gözaltına alınan bakan çocuklarını gösteren bir dövizin TBMM Genel Kurulunda açılması sonucu genel kurul bir anda karıştı.

Eryılma, aklanmadan meclise gelen Bakan Egemen Bağış’ın meclise giremeyeceğini ve genel kurulu derhal terk etmesi gerektiğini ifade ederek Bakan Bağış’ın istifa etmesini istedi. Genel kurulda yaşanan arbedenin ardından diğer muhalefet milletvekillerinin desteği üzerine Bakan Bağış genel kurulu terk etmek zorunda kaldı.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here