Erken Boşanma!

0
183

Romantizmin kalbi Venedik’te gondollarla başlayan yolculuğun Adriatik denizine açılması gibidir evlilik süreci. Üç bin sekiz yüz metrelik kanalın durgun sularında etraftaki güzelliklerin içinde, el ele göz göze yapılan şehir turu gibi başlar. Fırtınaların dalgaların olmadığı, çiftlerin uyumlu kürek çektiği, sorumlulukların uzağında geçen bir yolculuk…

Her yolculuk güzel duygularla başlar. Daima karşı tarafın istek ve arzuları öncelenir. Hatalar görmezden gelinir, fedakarlıklar mutluluk temelli, paylaşımlar ise kaçınılmazdır… Çoğu çift tüm bu sürecin aynı huzurlu dinginlikte geçeceği yanılgısına düşer. Lakin iyi günde, sağlıkta veya mutlulukta değil; olumsuz her koşulda beraberliği şart koşmuştu evlilik akdi. Bu şartın ilk maddesi sizin bindiğiniz gondolu her koşulda karaya çıkarabilmenizdir. Unutmayın ki, kimse sizin açık denizlerde ne yaşadığınızla ilgilenmez; geminizi limana ulaştırıp ulaştıramadığınızla ilgilenir. Belki klişedir fakat hayatın en acımasız gerçeklerinden biridir.

Peki, siz ilişkinizi analiz edebilecek cesarete sahip misiniz? Şayet cevabınız evet ise analizinize başlamadan önce ihtiyaçlarınızı, kendinizi ve partnerinizi gözden geçirin.

Bu yolculukta ihtiyaç listeniz;

1- Duygularınız! Duygularınız geminizdir. Peki, geminiz açık denizlerde sizi bekleyen sorunlarla baş edebilecek kadar sağlam mı?

2- Sabrınız! Sabrınız erzağınızdır. Yeterli erzağınız var mı?

3-Dengeli bir şekilde kürek çekebiliyor musunuz? Uyumunuzdur.

4-Fırtınada geminizi yönlendirebiliyor musunuz? Sorumluluğunuzdur.

5-Herhangi bir kazada olaya yaklaşımınız? Tahammülünüzdür.

6-Partnerinizin herhangi bir sebeple kürek çekmeyi bırakması ve sizin bu duruma tavrınız? Fedakarlığınızdır..

psikoloji-kosesi2

İhtiyaç listesini oluşturduğunuza göre kendinizle beraber eşinizi de objektif değerlendirebilirsiniz. Şimdi aşağıda sıralanan dört resimde kendinizi hangi resimde gördüğünüzü kendinize itiraf edin.

İlk resimde fırtına esnasında sorumluluklarını bırakıp çözüm yerine partnerini suçlayan, eleştiren bir erkek,

İkinci resimde kırılıp alınarak kürek çekmeyi bırakan bir kadın,

Üçüncü resimde her iki tarafın pes edip geminin farklı uçlarında sadece birbirini eleştiren bir çift.

Son resimde her türlü hataya, soruna ve zorluğa rağmen kürek çekmekten vazgeçmeyen bir çift.

Beraberliğinizi hangi resimde görüyorsanız görün son resimde değilseniz çatlakları olan bir gemidesiniz ve maalesef batmaya mahkumsunuz. Çünkü tek taraflı kürek çekilmesi geminin kendi çevresinde dönmesine, iki tarafın kürek çekmeyi bırakması ise geminin akıntıya kapılıp rotasız bir yerden bir yere sürüklenmesine sebep olacaktır.

Evlilik uzun soluklu, ömürlük bir yolculuktur.  Bu uzun yolculukta tahmin edilemeyecek kadar güzel anlar da yaşanır, hesaba katılamayan sorunlarda baş gösterir. Sağlıklı beraberliklerin kalıcılığı sorunların yokluğu ile değil her sorunla baş edebilecek kapasite ve tahammüle sahip çiftlerle kurulur. Sebebiniz ne olursa olsun fırtınada geminizi terk eden siz olmayın. Sabrınız tükenecek, yorulacaksınız ama pes etmeyin her defasında bir aile olmanın sıcaklığını yüreğinizde hissederek daha inançla kürek çekmeye devam edin…

Psikolog ve Aile Terapisti

Mehmet CAN

psikologmehmetcan@gmail.com

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here