En Büyük Balık Yine Yakalanamadı!

0
314

olta balıkçılığı1İskenderun Sportif Olta Balıkçılığı Yarışması’nın Ödül Töreni Yapıldı

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi’nin Geleneksel İskenderun Sportif Olta Balıkçılığı Yarışmasının ödül törenine gerçekleştirildi. İskenderun Belediyesi 1 Nolu Sosyal Tesis’te gerçekleştirilen ödül töreninde, 62 yarışmacının katıldığı yarışmada, en çok Lithognathus Mormyrus (Mırmır) balık türü olmak üzere toplam 78 adet balık yakalandığı açıklandı.

Birinci olan yarışmacının 19 adet mırmır yakaladığı, boylarının yasal boy sınırı olan 14 cm’nin üzerinde olduğu belirtilirken, yasal boy sınırı altında olan çupra, mırmır türlerine ait balıklar ve avlanması yasak olan 2 adet kemane vatoz balığının tekrar denize bırakıldığı kaydedildi.

En büyük balık avlama ve en çok balık avlama kategorisinde düzenlenen yarışmada, en çok balık yakalama kategorisinde Ramazan Özdemir birinci, Cevat Kurt ikinci, Salih Emeç üçüncü olurken, en büyük balık yakalama kategorisinde kriterlere uygun av olmadığından bu yıl da değerlendirme yapılamadı.

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen yarışmanın ödül töreninde konuşan MKÜ Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Bahar Yılmaz, emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür etti. Bu yıl da en büyük balığın yakalanamadığına dikkat çeken Dekan Yılmaz; “Demek ki olta balıkçılığına talep var ama balık yok.  Hepimizin yapması gereken şey elbirliğiyle doğru bilgilerle denizimizdeki balığın çoğalması için gayret etmektir. Bu anlamda bireysel destek için ayrı-ayrı teşekkür ediyorum. Belediye Başkanımız dört yıldır yanımızda, her an bize güç veriyor. Başkanımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

Etkinliğin halkın destek ve ilgisiyle gelenekselleştiğini vurgulayan Yılmaz; “Bir başlayalım halkımız ne kadar destek verecek ne kadar götürebiliriz diye düşündük, başlangıç yaptık. Ancak gördük ki siz bizden daha heveslisiniz bir yıl boyunca bizi aradınız ‘tekrar ne zaman yapacaksınız, beraber yarışalım’ dediniz ve bizimle birlikte oldunuz. Bu şevkle biz bunu devam ettirdik. 4’cüsünü yaptığımız yarışma oldu. Geleneksel olarak devamı için tüm gücümüzle çalışacağız” diye konuştu. Yılmaz, yarışmaya, Gaziantep Sportif Olta Balıkçılığı ve Su Hayatını Koruma Dernek yönetimiyle gelen 26 kişilik ekibe, Çukurova Amatör Balıkçılık Denizcilik ve Doğal Hayatı Koruma Derneği’ne desteklerinden dolayı teşekkür etti.

olta balıkçılığı2

Etkinlik ile doğaya, denizlerimize, balığımıza sahip çıkmanın amaçlandığını belirten Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek; “Bir Kızılderili atasözü var şöyle: ‘son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık tutulduğunda beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak.’ Doğa gidiyor arkadaşlar. Olta balıkçılığının amacı balıklarımızı, denizimizi korumaya yöneliktir. Bu halkın katılımıyla geleneksel olarak devam etmeli. Çünkü doğa gidiyor. Bilim adamları küresel iklim değişikliği kapıda diye uyarıyor. Bugün 24 Kasım, yağmur bugün biraz çiseledi. Bir aydır yağmur yok. Üç beş gün sonra 20 günde beklenen yağmur 20 saatte yağacak, şehirlerde sel bekleniyor. Suyumuza sahip çımalıyız. Balığımıza, denizimize, doğamıza, ormanımıza sahip çıkmalıyız. Bunu başkası yapmayacak” dedi.

Törende, Çukurova Amatör Balıkçılık Denizcilik ve Doğal Hayatı Koruma Derneği (ÇUBADER)  GYK Başkanı Tuluhan Torun; “Bu şehir sizin gibi bir Belediye Başkanı olduğu için çok şanslı” diyerek, derneğin plaketini verdi.

MKÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Sefa Ayhan Demirhan ve Yrd. Doç. Dr. Aydın Demirci ve öğrencilerin de katıldığı törende, ÇUBADER tarafından ayrıca, Dekan Prof. Dr. Ayşe Bahar Yılmaz’a da plaket verildi.

MKÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sefa Ayhan Demirhan da, yaptığı açıklamada, geleneksel olarak düzenlenen yarışmanın; üniversite olarak İskenderun’da gelenekselleşen sosyal bir aktivite kazandırmak, sportif olta balıkçılığına olan ilgiyi arttırmak, topluma sürdürülebilir balıkçılık ve doğanın korunması konusunda bilgi vermek, su ürünleri mühendisliğinde okuyan lisans öğrencilerinin teorik bilgilerini pratiğe dönüştürmek, eğitimlerine katkıda bulunmak amacıyla yapıldığı belirtti.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here