Emekli Hakkını İstiyor!

0
20

Göde; “Asgari Ücretin Altında Kalan Bir Emekli Aylığı Ödemesi Savunulamaz”

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği İskenderun şube Başkanı Hüseyin Göde, asgari ücretin altında kalan bir emekli aylığı ödemesinin savunulamaz olduğunu vurguladı.

Emeklilerin çözüm bekleyen sorunlarının başında intibak geldiğini hatırlatan Göde; “İntibak düzenlemesi ile ilgili hükümetin bir çalışmasının olmaması emekliler arasında tedirginlik yaratmıştır. Hükümet memur ve memur emeklilerinin ek göstergesinde iyileştirme yaparken SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin taleplerine yönelik bir iyileştirme olmaması öz evlat üvey evlat tartışmalarını da beraberinde getirmiştir. Derece ve kademesi aynı olan memur emeklilerinin hangi yıl emekli olursa olsun emekli aylıkları kuruşu kuruşuna aynı. 2000 sonrası dönemde SSK ve Bağ-Kur sigortalılarına uygulanan gösterge ve basamak sisteminin kaldırılması ve aylık hesaplamalarında farklı parametrelerin uygulanması, emekli aylıklarında eşitlik kuralını bozmuştur.

Bir örnek ile emekli aylıklarında oluşan farklılıkları net bir şekilde görebiliriz. 2000 öncesinde asgari ücret üzerinden 5.000 gün prim ödemiş bir emekli 2022 yılında 4.500 TL aylık alırken, 2022 yılında asgari ücret üzerinden 9.000 gün prim ödemiş olan bir sigortalıya bağlanan aylık 4.250 TL. Hükümet bu gerçeği görmeli ve 2000 sonrasında emekli olanların intibakı yapılarak eşitlik sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.

Emekli aylıklarında değişiklik yapılmadığı sürece kutsal bir hak olan emekliliğin gelecek güvencesi olarak görülemediğini de sözlerine ekleyen Göde; “506, 4447 ve 5510 sayılı kanunlarla emeklilik hesaplamalarında eşitlik kuralı bozulmuş karma emekli aylığı hesaplama sistemi ile emekli aylıklarındaki kayıplar giderek büyümüştür. Ülkemizde sigortalı çalışanların önemli bir bölümü asgari ücret üzerinden prim ödemektedir. Bu kapsamda emekli olanlara bağlanan ayrılıklar 3500 TL’nin altında kalmıştır. Hükümetin en az aylık ödemesini 3.500 TL’ye yükseltmesi sorunu esastan çözmemiştir.

Güncellenme katsayısı ve aylık bağlama oranlarına göre hesaplanan emekli aylıklarında değişiklik yapılmadığı sürece kutsal bir hak olan emeklilik gelecek güvencesi olarak görülememektedir. 3.500 TL en az aylık ödemesi yerine gerçekçi bir asgari emekli aylığı belirlenmelidir. Asgari ücretin altında kalan bir emekli aylığı ödemesi savunulamaz. Hükümet bu gerçeği görmeli ve gerekli değişiklikleri yapmalıdır. Sosyal güvenlik hakları bir an önce iyileştirilmelidir” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here