“Eğitime Yeterli Bütçe, Okullara İhtiyacı Kadar Ödenek Ayrılmalıdır!”

0
143

eğitim-sen açıklama20Eğitim-Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal; “Eğitime Yeterli Bütçe, Okullara İhtiyacı Kadar Ödenek Ayrılmalıdır!”

2016 MEB Bütçesi tasarısı hakkında değerlendirmede bulunan Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal; “2016 MEB bütçesi, eğitim harcamalarının halkın sırtına yıkıldığının kanıtıdır” dedi.

2016 Merkezi Bütçe Tasarısının, tıpkı geçmiş yıllardaki gibi başta eğitim ve sağlık olmak üzere, kamu hizmetleri alanında yaşanan ticarileşme ve piyasalaştırma uygulamalarına paralel bir mantık ile hazırlandığını öne süren Ünsal, 2016 MEB bütçesinin ise önceki yıllardaki bütçelerin kopyası sayılabilecek bir anlayışla, eğitim sisteminin ve yükseköğretimin en temel ihtiyaçlarını görmezden gelen, sadece zorunlu harcamaların dikkate alındığı bir içerikte hazırlandığını savundu.

Ünsal; “2014 yılında 62 milyar TL olan MEB bütçesi, artan okul, derslik, öğretmen ihtiyacı ve acil çözüm bekleyen altyapı sorunlarına rağmen 2016 yılı için 76 milyar 354 milyon TL olarak öngörülmüştür. Bütçe rakamları içinde en kapsamlı ve en yaygın kamu hizmetleri içinde yer alan eğitime ayrılan payın sadece rakamsal büyüklükleri üzerinden övünenlerin, yıllardır bu payların nerelere, hangi kalemlere harcandığı konusuna hiç değinmemesi dikkat çekicidir” diye konuştu.

Yıllar itibariyle baktığımızda MEB bütçesinde sayısal olarak bir artış yaşanmasına rağmen, geçtiğimiz 13 yıl içinde MEB bütçesinin milli gelire oranı belirgin bir değişiklik göstermediğini kaydeden Ünsal, grafiklerle artış oranlarını gözler önüne serdi. Eğitim bütçesinin milli gelire oranının OECD ortalaması olan yüzde 6’nın ancak yarısı kadar olduğunu kaydeden Ünsal, MEB bütçesinin büyük bölümünün zorunlu harcamalara gittiğini belirtti.

Eğitim yatırımlarının belirgin bir şekilde azaldığını ifade eden Ünsal, eğitimde yaşanan yoğun ticarileşme sürecinin artarak devam edeceğini, velilerin 2016’da cebinden yapacağı eğitim harcamalarının kaçınılmaz artacağını savundu.

Bazı OECD ülkelerinde eğitim kademelerine göre öğrenci başına yapılan yıllık eğitim harcamalarından da örnekler veren Ünsal, özel okullara destek politikası kamusal eğitimi çökerttiğini kaydetti.

Açıklamasında son olarak eğitimciler olarak taleplerini sıralayan Ünsal; “MEB bütçesinin milli gelire oranı en az iki kat arttırılmalı, başlangıç olarak OECD ortalamasına çıkarılmalıdır…  Kamu kaynaklarının özel okullara aktarılması uygulamasına derhal son verilmeli, eğitime yeterli bütçe, okullara ihtiyacı kadar ödenek ayrılmalıdır. MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay mutlak anlamda arttırılmalı, eğitimi ticarileştirmeyi hedefleyen, özel sektörle yapılan ya da yapılacak olan ortak projeler iptal edilmelidir. Artan oranlı vergi dilimi uygulamasına son verilmeli, ek dersler başta olmak üzere, tüm ek ödemeler temel ücrete ve emekliliğe yansıtılmalıdır…

 2016 yılında aile ve çocuk yardımı başta olmak üzere, sosyal yardımlar sembolik olarak belirlenmekten çıkarılmalı, ihtiyaç kadar artış yapılmalıdır… Eğitime hazırlık ödeneği sadece öğretmenlere değil, tüm eğitim ve bilim emekçilerine yılda iki kez en az bir maaş tutarında ödenmelidir… Eğitim emekçilerinin 3600 ek gösterge talepleri doğrultusunda düzenleme yapılmalıdır… Öğretmen, akademik personel, memur ve yardımcı hizmetli açıkları kapatılmalı, en az 300 bin öğretmen, 80 bin yardımcı hizmetli ataması acilen yapılmalıdır… Tüm eğitim ve bilim emekçilerine insan onuruna yakışır bir ücret ve sağlıklı çalışma koşulları sağlanmalıdır” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here