Eğitimciler Haykırdı; “Mülakat, Adaletin Katilidir!”

0
67

Yıllardır uygulanan ‘mülakat’ sistemine karşı olduklarını nedenleriyle birlikte defalarca açıklayan, uygulamadan vazgeçilmesinin gerekliliği üzerinde önemle duran eğitim sendikaları, mülakatın adaletin katili olduğunu savundu.

Eğitim-İş, Eğitim Sen ve Türk Eğtim Sen Genel Başkanları, yaptıkları açıklamalarda konunun önemine vurgu yaptı.

Özbay; “Savcıları, Bakanın Şahitliğinde Göreve Davet Ediyoruz!”

Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay’ın açıklamasını, sosyal medya hesabı üzerinden İskenderun kamu oyuyla paylaşan Eğitim İş Hatay 2 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Ateş, şu ifadelere yer verdi; “İktidar, kendi getirdiği ve 20 yıl boyunca kullandığı mülakat sistemini seçimlerde kaldırmayı vaat etmiş ve bu vaadini de tutmayarak, demokrasi ve adaletin kendisi için nasıl amaç değil araç olduğunu bir kez daha göstermiştir.

Geçmiş göstermiştir ki mülakat siyasi iktidar ve ortakları için, Bir torpil mekanizmasıdır. Eğitimde gerici kadrolaşmanın, adam kayırmanın, aydın eğitim emekçisini yöneticilikten uzak tutmanın kumpasıdır. Liyakat ve adalet düşmanıdır; emek hırsızlığıdır. Eğitim sistemini çürüten bu ayıp artık son bulmalıdır!

Liyakat sizin lütfunuz değil, düzgün işleyen bir devlet mekanizmasının gereğidir. Demokrasi, adalet ve kamu emekçisinin hakları sizin seçimden seçime hatırlayıp sonra unutabileceğiniz kavramlar değildir! Unutturmayacağız! Bir kez olsun sözünüzde durun ve yasalarımıza, mesleki kazanımlarımıza, eğitim sistemimizin değerlerine aykırı olan mülakat sistemini kaldırıp, yanlışınızdan dönün! Eğitim emekçileri olarak bu talebin takipçisiyiz, eğitimde adalet mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğiz! “Mülakat kalkmadı, sadece mülakatlar mülakat gibi olacak” diyen Bakan Yusuf Tekin kendisinden önceki dönemlerle ilgili suç itirafı yapmıştır.Bu itirafa göre mağdur olan herkes,bakanı şahit göstererek hukuki süreç başlatabilir.Savcıları, bakanın şahitliğinde göreve davet ediyoruz!”

Geylan; “Eğitim Fakültesi Diploması Başka Ne İşe Yarar?”

Türk Eğitim Sen Genel Başkan Talip Geylan ise, eğitim fakültesini başarıyla bitirmiş, KPSS’de yüksek puan alarak on binlerce aday arasından sıyrılmış bir öğretmen adayının, son düzlükte MÜLAKATLA elemenin ne bilimsel, ne mantıki ne de vicdani izahı olamayacağını vurguladı.

Genel Başkanları Geylan’ın açıklamasını İskenderunlulara duyuran Türk Eğitim Sen Hatay 2 No’lu Şube Başkanı Yavuz Selim Yanık, açıklamayı şu şekilde paylaştı;

“Bu ülkede kamu çalışanlarının ya da adayların mülakat tecrübesi büyük acılarla doludur. Yıllarca mülakat süreçlerinde çekirdek çitler gibi çatır-çatır KUL HAKKI YENDİ! İşe alım, görevde yükselme ve yönetici atama mülakatları öncesinde adaylar, parti/sendika/vakıf/dernek merkezlerinde hizaya sokuldu, listeler havada uçuştu!

Bir diğer önemli husus da mülakat komisyonlarının teşkilidir. Daha önceki tecrübelerimiz gösteriyor ki, önemli kısmı referansla tayin edilmiş olan komisyon üyelerinin “vicdanlarının mı yoksa referanslarının mı” süreci tayin edeceği önemli bir kaygı unsurudur. Nitekim geçmişte “MEB’de noter onaylı torpil listesi” gibi haberlere bile konu olan o kadar rezalete şahit olundu ki! Bu bakımdan geçmişte yaşananlar, @tcmeb tarihi için AYIPLI bir dönemdir.

Yıllardır şahit olunmuştur ki, sahayı domino eden, devletten başka dışarıdan yapılara ve anlayışlara sadakat gösteren ve hala etkinliğini sürdüren unsurlar söz konusudur. Hal böyleyken, söylem ve tasarruflarımızın sonuçlarını bir değil bin kez hesap etmemiz gerekir.

Öğretmen yetiştirme sürecini orta öğrenimden başlatır, eğitim fakültesi aşamasını da milli eğitimin programlarıyla tam uyumlu hale getirir ve öğretmen adaylarımızı daha eğitim sürecinde yeterince okullarla buluşturduğumuzda öğretmen yeterliliğine katkıda bulunmuş oluruz. Bu gereklilikleri sağlamadan, 45 dakikalık mülakatlarda öğretmen adaylarımızın yetkinliğini ölçebilmemiz biraz fantezi gibi kalacaktır. Velhasıl, inançlı her insanın tedirgin olması gereken tehlike Kul Hakkı Yemektir! Vicdanlı olan, bu vebalden korkmalıdır. Son söz: Mülakat adaletin katilidir!”

Ünsal; “Sadakati Önceleyen Mülakat İptal Edilmelidir”

Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal da, mülakatın nasıl yapılırsa yapılsın doğru bir uygulama olmadığını ifade ederek; “Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen alımlarında mülakatın 45 dakika kamerayla kayıt, soruların elektronik ortamda sorulması gibi bazı yenilikler getirilerek devam edeceğini açıkladı. Yani önceki mülakatların sorunlu olduğu kabul ediliyor. Mülakat, nasıl yapılırsa yapılsın yanlış bir uygulamadır. Bundan dolayı mülakat kaldırılmalıdır. Kamuya işe alımlarda ve görevde yükselmelerde uygulanan, uygulanmaya başlandığı günden bu yana çok büyük mağduriyetlere sebep olan, liyakati değil sadakati önceleyen mülakat iptal edilmelidir” dedi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here