Diş Bakımı İhmal Edilmemeli!

0
120

Altı diş hekimi ile hizmet veren Kaysar Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Diş Hekimi Adnan Metin Özal, ağız ve diş bakımı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Sağlığın, ağızdan başladığını söyleyen Özal, 6 ayda bir diş hekimi kontrolüne gidilmesinin önemine vurgu yaptı.

Diş fırçalamanın ağız bakımında en önemli faktör olduğunu kaydeden Özal; “Ağız sağlığı önemli, vücudumuzun başlangıcı. Dişler vücudumuzun bir organıdır, iyi bakmamız gerekir. İnsanlar mutlaka 6 ayda bir diş hekimine kontrole gitmeli. Kahvaltı sonrası ve akşam uyku öncesi olmak üzere günde 2 defa 2 dakika boyunca dişler fırçalanmalı. Bir de ağız gargarası öneriyorum. Fırçaladıktan sonra, 1 dakika boyunca ağız gargarası yapılırsa çürüme ve diş eti hastalıklarında azalma olur, bu bilimsel olarak tespit edilmiştir. Hastalarımıza genelde yumuşak fırça öneriyoruz. Toplumumuzda fırça tüketimi az, diş fırçalama yetersiz. Buna mutlaka özen gösterilmeli. Ağız ve diş sağlığı konusunda ayrıca asitli içeceklerden, şekerli gıdalardan, karbonhidratlı besinlerden uzak durulmalı” diye konuştu.

Çürük dişlerin de ihmal edilmemesi gerektiğini, olası bir abse durumunda iltihabın tüm vücuda yayılarak diğer organlara da zarar verebileceğini söyleyen Özal; “Çürük oluşumunda hemen diş hekimine gidersek, daha ekonomik tedavilerle kurtarabiliriz. Çürükler iltihaba yol açar. Vücuda iltihap yayar bu da vokal enfeksiyon kaynağıdır. Bu diğer organlara zarar verir, kalbi, böbrekleri, gözlerimizi, kulaklarımızı etkileyebilir. Kan ve lenf yoluyla yayılır. Mutlaka tedavi edilmelidir.

Gizli köklerin de vücuttan alınması gerekir cerrahi yöntemle. Gömülü dişlerin sebebi bilinmeyen baş ağrılarına yol açtığı, komşu dişlerin köklerini erittiği ve kist oluşumuna neden olduğu bilinmekte. Bunların alınması gerekir” dedi.

Çocuklarda da diş kontrollerine dikkat edilmesini isteyen Özal; “Çocuk dişleri önemli. Erken çekim olursa, erken dişlenme olur bu da ortodontik sorunlara yol açar. Çocuk dişlerinin de hassasiyetle tedavisi yapılmalıdır” dedi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here