CKD’den Resmi Nikahın Şart Olması Talebiyle İmza Kampanyası

0
120

cumhuriyet kadınları13Bozok; “Dini Nikahla ‘Sözde Evlilik’ Yapılmasını Asla Kabul Etmiyoruz”

Cumhuriyet Kadınlar Derneği, Resmi nikah öncesi dini nikah yapılmasına karşı bir kampanya başlattı. Dernek yöneticileri, dini nikaha karşı olmadıklarını ancak resmi nikah sonrası yapılmasının şart olduğunun altını çizdiler.

Cumhuriyet Kadınlar Derneği İskenderun Şubesi İskenderun’da Boyacılar Parkında üç gün sürecek kampanya ile ilgili çalışmalarını başlattılar. Kampanyaya hem kadınlar hem de erkekler ilgisi yoğun olurken, imza kampanyasına Vatan Partisi Öncü Gençlik ve Eğitim İş sendikası da destek verdi. İmza kampanyasında CKD İskenderun Şube İkinci Başkanı Aycan Bozok bir açıklama yaptı.

Anayasa Mahkemesinin, 1999 yılında aldığı bir kararda, dini nikahın ancak resmi nikahtan sonra yapılabileceğini, aksi takdirde Türk Ceza Kanunu’nun 230 maddesinin 5 ve 6 fıkralarında yer aldığı üzere “resmi nikah olmadan dini nikah kıyan imam ile çiftlere 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası” verileceği yönünde düzenlemenin oy birliği ile kabul edildiğini hatırlatan Bozok; “Ancak aradan geçen 16 yılın sonunda aynı mahkeme, aynı konuda 4’e karşı 12 oyla aynı maddelerin iptaline karar vermiştir” dedi.

cumhuriyet kadınları derneği (1)

Bozok, evlenmenin şahitler huzurunda yapılmasını uygun gördüklerini söyleyerek; “Evlenme Akdinin “evlendirme memuru” önünde yapılması kadın ve çocuk haklarının, kadın erkek eşitliğinin temel taşlarındandır. Evlenme memuru, nikah işlemi için öncelikle evlenme şartlarının gerçekleşmesini arayacaktır. Evlenme engellerinin olmaması, belli hastalıkları taşımaması, nikah merasimi ile şahitler huzurunda “aleni rızanın” açıklaması ile gerçekleşecektir” şeklinde konuştu.

Bozok, imam nikahı ile kadınların mağdur edileceğini ifade ederek; “Kadın insan hakları savunucuları olarak, kadınlara sesleniyoruz; Bu sefer de, ne yazık ki, Anayasa Mahkemesi’nin kararı ile mağdur edilmek isteniyoruz. Ancak bu kararın uygulanmasını ve resmi nikah olmadan Dini nikahla ‘sözde evlilik’ yapılmasını asla kabul etmiyoruz ve kararın meşrulaşmasına asla izin vermeyeceğiz. Zira dini törenle yapacağınız her söz “sözde evlilik” sizin ve çocuklarınızın tüm yasal haklarından vazgeçmeleri anlamına gelmektedir. Dini nikaha değil, resmi nikahın yapılmamasına karşıyız” dedi.

Bozok, evlenme yaşının 18 olmasını doğru bulduklarını kaydederek; “İktidar sahiplerine sesleniyoruz; Anayasa Mahkemesinin kararı ile yaratılan boşluğun, bir an önce giderilmesi amacıyla, hükmün açıklanmasının uygulanmasını da engellemek için, iptal edilen fıkralardaki cezanın, alt sınırının iki yıldan fazla belirlenmesi ve evlenme yaşının 18 olması için yasal düzenlemenin hemen yapılmasını talep ediyoruz. Konunun takipçisi olacağımızı ve kadınların mağduriyetini önlemek için çalışmalarımızı aralıksız devam ettireceğimizi, biz İskenderun Cumhuriyet Kadınları olarak basına ve kamuoyuna duyuruyoruz. Bu imza kampanyasına ve mücadelemize tüm İskenderun halkının destek vermesini istiyoruz” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here