CHP’li Vekil Ertem Hatay’ın Sorunlarının Peşini Bırakmıyor

0
140

birol-ertem3Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili ve Milli Savunma Komisyonu Üyesi Birol Ertem Hatay’ın sorunlarının peşini bırakmıyor. Türkiye Büyük Millet Meclisinde devam eden bütçe görüşmelerinde Birol Ertem Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi ve Maliye Bakanı Naci Ağbal’a Hatay Ekonomisini yaşadığı sıkıntılarla ilgili ayrı-ayrı sorular yöneltti.

Birol Ertem ilk olarak Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi’ye: “Türkiye’nin en büyük filtre üreticisi konumunda olan il Hatay’dır. Filtre sektörünün en büyük gideri olan yurtdışından gelen hammaddeden alınan gümrük vergisinde herhangi bir indirim ve muafiyet yapmayı düşünüyor musunuz? Ayrıca yerli firmalara ham madde üretimi yapmak amacıyla teşvik vermeyi ve desteklemeyi düşünüyor musunuz?

Ayrıca Hatay’da bulunan Cilvegözü ve Yayladağı sınır kapıları kapalıdır. Nakliye ve İhracat sektörünü canlandırmak amacıyla güvenlik problemi olmayan Yayladağı sınır kapısını açmayı düşünüyor musunuz?” şeklinde sorular sordu.

Ertem daha sonra Maliye Bakanı Naci Ağbal’a da; “Hatay’ın sınır bölgesi olması sebep gösterilerek işletmelerin ve iş adamlarının Banka Kredilerine ulaşabilirlikleri son derece azalmıştır. Kredi alımlarında yaşatılan zorlukların ticari sicili bozuk olan işletmeleri de kapsayacak şekilde giderilmesi amacıyla herhangi bir çalışma yapılacak mıdır?” diye sordu.

Ertem, Filtre Sektörünün Sorunlarını Ayrıntılı Olarak Açıkladı…

Milletvekili Birol Ertem daha sonra filtre sektöründe yaşanan sıkıntılara ayrıntılı olarak değindi. Türkiye’de yaklaşık her 5 filtre üreticisinden 1’inin Hatay’da faaliyet gösterdiğini, filtre sektörünün üretim kapasitesinin ve üretiminin % 65’inin Hatay ilinde olduğunu hatırlatan Ertem, ildeki firmaların Türkiye sektörü cirosundaki payının ise %58 oranında olduğunu ifade etti.

Filtre üreticilerinin, devlet tarafından korunmak istediklerine de dikkat çeken Ertem; “Filtre Fabrikalarında üretilen ürünler, yurtdışındaki ürünlere kıyasla katma değerinin yüksek olmasına rağmen, hammadde ve enerji girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı zorlanmaktadırlar. Devlet tarafından katma değeri attıracak teşvikler, AR-GE yatırımların desteklenmesi ve markalaşmaya yönelik yenilikçi çalışmalara ihtiyaç vardır. İthal ürünlerin denetimsiz olarak yurda sokulduğu ve belli bir standardın olmadığı yapılan çalışmalarda saptanmıştır.

Türkiye’de -ara malı- işlenmiş ham madde üretmek üzere kişi ve kurumlar ile irtibata geçmek, yıllık ortalama tüketilen ara malı miktarlarını belirlemek suretiyle uluslar arası standartlarda yerli ara malı işlenmiş hammaddenin Türkiye’de üretilmesi ile ilgili sahada faaliyet gösteren firmalar ve kişiler ile irtibata geçmek ve teşvik etmek, hammaddeye olan bağımlılığın azaltılması yönünde önemli bir çaba olacaktır” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here