“Caretta Caretta’lara Zarar Vermeyin”

0
129

yaralı caretta1DEKİYM Müdürü Doç. Dr. Enes Altuğ, Vatandaşları Uyardı;

“Caretta Caretta’lara Zarar Vermeyin”

Mustafa Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi bünyesinde kurulan Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım, Tedavi ve Kurtarma Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEKİYM), yaralı kaplumbağaların tedavilerini yapıyor.

MKÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve DEKİYM Müdürü Doç. Dr. Enes Altuğ, 2010’da hizmete açılan merkezde, kaplumbağalar için özel havuz oluşturulduğunu belirterek, özelikle kafalarından yaralanmış olan deniz kaplumbağalarını burada tedavi edip daha sonra denize bıraktıklarını söyledi. Altuğ; “Bölgemize yuvalamak üzere Caretta Caretta ve Chelenoie Mydas’lar yoğun bir şekilde geliyor, yuva yapıyor. Yuvalama sezonları bunların yumurtlama sezonları Mayıs-Haziran gibi başlıyor, yumurta bırakmaya bölgemizde Eylül’e kadar devam ediyor. Bu arada Caretta’lar etçil oldukları için balıkçıların ağlarına takılabiliyor. Ve bu ağlara takıldıkları zaman bilinçsiz bir şekilde bu hayvanları aslında merkezimize ilk yardım amaçlı bildirmeleri gerektiği halde aksine gördüğünüz gibi kafaları parçalanmış, öldürmek kastıyla darbeler uygulanmış. Bunları tasvip etmiyoruz” dedi.

Yaralanan deniz kaplumbağalarının yoğun bir tedaviye ihtiyacı olduğunu ifade eden Altuğ; “Ciddi tedavi masrafları var, yoğun bir iş gibi bakımı var. Mustafa Kemal Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım, Tedavi, Kurtarma ve Araştırma Merkezimizce gerekli ilk yardım ve bakımlarını uyguluyoruz” diye konuştu.

Balıkçılara özellikle bu konuda duyarlılıkta bulunmalarını tavsiye eden Altuğ; “Darbeler genellikle trol ağlarına takılan balıkların balıkçılar tarafından keser benzeri kesici çengele benzeyen bir aletle vurulup kafalarının parçalandığı ve ölüme terk edildikleri tarzında geliyor. Bize yılda yaklaşık 8-10 vaka intikal ediyor. Ve bu zaman zaman değişebiliyor. Bu bize gelen bahsettiklerim canlı yaralı gelenler. Bunların dışında en az bunun 5-6 katı Hatay sahillerinde özel vakaların olduğunu düşünüyorum. Bu çağımızda nesli tehlikede olan bir hayvanın bu şekilde neslini devam ettirmeye çalışılan birçok çalışma varken bir taraftan da öldürmeye yönelik kasti hareketlerin olması noktasında herkesin duyarlı olmasını ve bu konuda farkındalık oluşturmaya yönelik faaliyetlerde bulunmamızın önemine işaret etmek istiyorum. Diğer taraftan bu hayvanların çiftleşme ve yumurtlama dönemleri yaklaşıyor. Çiftleşme dönemleri başladı zaten yakında yumurtlama sezonları da başlayacak. Yaklaşık 2 aylık bir süre sonrasında yumurtadan çıkacaklar. Özellikle plajlara giden Hatay yöresindeki Samandağ, Erzin ve diğer İskenderun Arsuz kumsallarında pikniğe giden veya sahile giden, dinlenmek için giden kişilerin bu konuda yuvalara zarar vermemeleri konusunda onları uyarmak istiyoruz” şeklinde uyarılarda bulundu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here