Bugün On Kasım. Atam Seni Unutmadık Unutmayacağız

0
26

Günaydın sevgili okuyucularım nasılsınız bu sabah? Bugün 10 Kasım  2022. Ata’nın sonsuzluğa karışmasının 84. yılı. Sanki zaman hiç geçmemiş; 84 yıl; ancak özlem  her gün ve gittikçe artıyor. Şimdi onu ebediyete intikal ettiği günde sevgiyle, özlemle anıyoruz. Bu gün yasta değiliz demek isterdim ancak  diyemiyorum çünkü; şimdi ilkelerini herkes biliyor ve sahip çıkıyor görünüyor; ancak nasıl okuyor o ilkeleri? İşte bu çok önemli ve bu yüzden aslında matemdeyiz, yastayız. Ancak her şeye rağmen bizler bu ilkelerden ödün vermemeye ve eserine hiçbir ulusun sahip olmadığı bir liderin bıraktığı eserlere sahip çıkmaya çalışacağız. Her zaman, her yerde onun ilkeleri ile yaşamaya devam edeceğiz.

Ve inanıyoruz ki Kurtuluş Savaşı vermiş bir liderin  ardından, Cumhuriyeti armağan etmiş bir önderin, ilkeleri hangi toprağa düşerse düşsün kesinlikle ürün verecektir. Ve dünya döndükçe varlığını sürdürecektir. Ve bizler varlığımızı bu vatana armağan edenler olarak, varlığını vatana adayan önderimizin sonsuzluğa karıştığı bu günde onu  ancak  minnetle, saygıyla, sevgiyle, özlemle anarız. Ve Türk  milleti  yaşadıkça o da yaşayacaktır, bundan eminiz… “BENİM NACİZ VÜCUDUM BİR GÜN ELBET TOPRAK OLACAK, FAKAT TÜRK MİLLETİ EBEDİYETE KADAR YAŞAYACAKTIR” diyerek O da buna işaret etmiştir. Hiçbir beden sonsuza dek yaşayamaz ancak düşünceler, ilkeler ve kazanımlar  sonsuza dek yaşayabilir eğer sahip olursak!

& & & & &

Acılar gelir ve geçer, önemli olan dayanmaktır, ilkelerimize  sahip olmaktır, değerleri koruyabilmek ve kollayabilmektir, birlik ve beraberlik içinde… Ve bugün silkelendik, sahip olduklarımızı yeniden gözden geçirdik. Ve yeniden nahifleştik, ayaklarımızın bastığı bu toprağa basarken. Ki bu toprak kahraman, fedakar, şanlı ecdadımızın kanı ile sulanmış olup  üzerinden geçerken binlerce kez düşünmek gerek! Ve biz, bugün  bize  cumhuriyeti armağan edenin karşısında gurur, özlem ve sevgiyle başımız önümüzde duruyoruz…

& & & & &

Atatürk’ün Balıkesir Hutbesi

“Ey millet! Allah birdir, şanı büyüktür. Allah’ın selâmeti, sevgi ve iyiliği üzerinize olsun. Peygamber Efendimiz Hazretleri, Cenâb-i Hak tarafından insanlara dinî hakikatleri tebliğe memur edilmiş ve resul olmuştur. Temel nizami, hepimizin bildiği Kur’ân-ı Azimussan’daki açık ve kesin hükümlerdir.

İnsanlara manevi mutluluk vermiş olan dinimiz, son dindir, mükemmel dindir. Çünkü dinimiz; akla, mantığa ve gerçeklere tamamen uymakta ve uygun gelmektedir. Eğer akla, mantığa ve gerçeklere uymamış olsa idi bununla diğer ilâhî tabiat kanunları arasında birbirine zıtlık olması gerekirdi. Çünkü bütün tabiat kanunlarını yapan Cenab-ı Hak’tır.

Arkadaşlar! Cenab-ı Peygamber çalışmalarında iki yere, iki eve sahipti. Biri kendi evi, diğeri Allah’ın evi idi. Millet işlerini Allah’ın evinde yapardı. Hazret-i Peygamber’in mübarek yollarını takip ederek bu dakikada milletimize ve milletimizin şimdiki ve geleceğine ait konuları görüşmek maksadıyla bu kutsal yerde, Allah’ın huzurunda bulunuyoruz. Beni bu şerefe kavuşturan Balıkesir’in dindar ve kahraman insanlarıdır. Bundan dolayı çok memnunum. Bu vesile ile büyük bir sevaba nail olacağımı ümit ediyorum.

Efendiler! Camiler birbirimizin yüzüne bakmaksızın yatıp kalkmak için yapılmamıştır. Camiler, söylenenleri dinleme ve ibadet ile beraber din ve dünya için neler yapılması lazım geldiğini düşünmek, yani birbirimizin görüş ve düşüncelerini almak için yapılmıştır. Millet işlerinde her ferdin zihninin başlı başına faaliyette bulunması lâzımdır. İşte biz de burada din ve dünya için, geleceğimiz için her şeyden önce hâkimiyetimiz için neler düşündüğümüzü meydana koyalım.

Ben yalnız kendi düşüncemi söylemek istemiyorum. Hepinizin düşüncelerini anlamak istiyorum. Millî emeller, millî irade yalnız bir şahsın düşünmesinden değil, millet fertlerinin tamamının arzularının, emellerinin bileşkesinden ibarettir. Bundan dolayı benden ne öğrenmek, ne sormak istiyorsanız serbestçe sormanızı rica ederim.”

07 Şubat 1923 BALIKESIR – Zagnos Paşa Camii – Kaynak:http://tr.wikisource.org

& & & & &

Ve Atatürk’ün anılarından biri

Toplantıda kendisinden evvel söz söyleyenlerden biri Atatürk’e nereden ilham ve kuvvet aldığını sormuştur. Büyük insan bu soruya millet hizmetinde bulunan insanların ilham kaynakları hakkında, uzunca bir tahlil yaparak cevap verdi… Sonunda karşısındakilere demiştir ki ; ”Efendiler… İlham ve kuvvet kaynağı milletin kendisidir; milletin müşterek arzusu, gerçek teyamülüdür. Varlığımızı, istiklalimizi kurtaran bütün teşebbüs ve hareketler; milletin müşterek fikrinin, arzusunun azminin yüksek tecellisinden başka bir şey değildir.”

Kaynak: İlköğretim Okulları İçin Hazırlanan Türkçe Dersi Öğretmen Kılavuzu

& & & & &

Ve o büyük insan için ne demiş dünya liderleri…

O büyük insan yalnız Türkiye için değil, bütün doğu milletleri için de en büyük önderdi.

Emanullah HAN Afganistan Kralı

Benim üzüntüm, bu adamla tanışmak hususundaki şiddetli arzumun gerçekleşmesine artik imkan kalmamış olmasıdır.

Franklin ROOSEVELT (ABD Başkanı, 10 Kasım 1963)

İnsanı teslim alıcı fevkalade önderlik kuvveti vardır. O, tetiktir, hazır cevaptır, dikkati çekecek kadar zekidir.

Gladys Baker (Gazeteci)

Milletine bu kadar az zamanda bu ölçüde hizmet edebilen tek devlet adamı Atatürk’tür.

Libre Belgique Gazetesi

Mevcut rütbelerin hepsini kaldırdığı bir memlekette, bu adam, bütün rütbeleri, kazanmıştır. Memlekette, bulunabilecek en şerefli isim O’na verilmiştir.

Mercel Sauvage (Gazeteci)

Bu, insanlığa denenmiş bir felsefe örneği olarak sunulabilir. Atatürk yüz yıllara sığabilecek işleri on yılda tamamladı.

Gerrad Tongas (Yazar)

O, yüce bir dağa benzer. Eteğinde yaşayanlar bu yüceliği fark edemezler. Bu dağın azametini kavrayabilmek için, O’na çok uzaklardan bakmak gerekir.

Claude Farrer

Günün Şiiri

Sen Yüreğimde Yaşarsın

Ne gökte ararım
Mavi gözlerini, sarı saçlarını
Ne 10 Kasım’da
Öldüğünü düşünürüm.

Sen bildiğim  bir yerdesin.
İşte hemen şurada
Kalbimdesin.
Bana hala rehber hala öğretmensin…

Sen, bana  yok olmaktan var olmak,
Nasıl olur
Özgür olmak ne demek?
Eşitlik, kardeşlik ilkeli olmak ne demek? Öğretensin.

Bir yurt armağan edensin…
Sonra.
A, b ,c  d’yi  öğretensin.
“Cumhuriyet  size   emanet

ona iyi bakın ” diyensin.
Seni hayal aleminde aramam…
Düşlerde bulamam….
Sen her zaman benimlesin.
Yase

Ebediyet Yolunda

Fecre benzettiği bayrakla kefenlenmiş Ata,
Çıktı bir kor gibi mermer kapısından sarayın.
Gönlümüz, bayrağı öğrendiği günden beri ta,
Duymamıştır bu kadar hüznünü yıldızla ayın.

Gidiyor, gizleyerek sır gibi bizden sesini,
Çıkıyor, ilk olarak bir yola Başbuğ bizsiz.
Biz ki dünyada bırakmazdık onun gölgesini,
Bu ne hicranlı seferdir ki beraber değiliz.

Sen ki Gayya’ya düşen bir nice milyon Türk’ün
Dehşetinden sararırken yüzü yaprak yaprak,
Onu bir www.nazlim.net anda çevirmiştin ölümden daha dün,
Tunç elin, yalçın iradenle, kolundan tutarak..

Ve bugün bir nice milyon geliyor bir yere de
Ebedî yolculuğundan seni döndürmek için,
–Seni hicranlı yolundan alıkoymak nerede? –
Gücü ancak yetiyor kabrine yüz sürmek için!

Faruk Nafiz ÇAMLIBEL

Atatürk’ün Cumhuriyet ile İlgili Sözleri

-Cumhuriyet, düşüncesi hür, anlayışı hür, vicdanı hür nesiller ister.

-Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk, onu devam ettirecek sizlersiniz. Cumhuriyet düşüncede, bilgide, sağlıkta güçlü ve yüksek karakterli koruyucular ister.

-Cumhuriyet, demokratik idarenin tam ve mükemmel bir ifadesidir. Bu rejim, halkın gelişimini ve yükselişini sağlayan, onlardan esirlik, soysuzluk, dalkavukluk hislerini uzaklaştıran bir yoldur. Cumhuriyetimizin dayanağı Türk toplumudur. Cumhuriyet, fikir serbestliği taraftarıdır. Samimi ve meşru olmak şartıyla her fikre hürmet ederiz.

-Cumhuriyet fazilettir.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here