“Bugün Eğitim Sistemindeki Sorunların Kaynağı Köy Enstitüleri’nin Kapatılmasıdır”

0
66

eğitim-sen açıklama15Eğitim-Sen İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk; “Bugün Eğitim Sistemindeki Sorunların Kaynağı Köy Enstitüleri’nin Kapatılmasıdır”

Köy Enstitülerinin kuruluş yıldönümü nedeniyle bir açıklama yapan Eğitim-Sen İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk, Köy Enstitülerinin yetiştirdiği öğretmenle toplumsal hayatın güzelleşmesine ve ülke insanlarının özgür bireyler olarak yetişmesine önemli katkılarda bulunduğunu kaydetti.

Köy Enstitülerinin sadece öğretmen yetiştiren kuruluşlar olmadığını, bulunduğu çevreyi araştıran, geliştiren ve çevrenin kalkınmasını da üstlenmiş kurumlar olarak ortaya çıktığını vurgulayan Selçuk; “Köy Enstitüleri, nüfusun yüzde 85’inin okuma-yazma bilmediği bir ortamda, çağdaş köy kalkınma modeline uygun olarak yapılandırılan ve bugün bile birçok ülkeye örnek olabilecek, üretime dönük öğrenimi esas alan eğitim kurumları olarak bilinmektedir. Ne yazık ki Köy Enstitüleri`nin önemi aradan geçen bunca zamana rağmen yeterince anlaşılamamıştır. 

Köy Enstitüleri’nin en önemli özelliklerinden birisi, günümüz Türkiye’sinin bir türlü kurtulamadığı ezberci eğitim sistemine değil, gerçek anlamda öğrenci merkezli, öğrencilerin yaparak ve yaşayarak öğrenme sürecini ilke edinen bir eğitim-öğretim ortamı yaratmış olmasıdır. Enstitülerde kararlar yönetici-öğretici-öğrenci üçlüsünün katkı ve onayıyla alınmıştır” dedi.

Köy Enstitülerinin kapatılmasının büyük bir yanlış olduğunu ifade eden Selçuk; “Bugün öğretmen yetiştirmeden başlayarak eğitim sisteminin yaşadığı pek çok sorunun kaynağında Köy Enstitüleri’nin kapatılması yatmaktadır. Köy Enstitüleri’nin kapatılması, ülkemizdeki aydınlanma sürecinin durdurulması ve demokratik işleyişin sekteye uğratılması anlamına gelmiş, genel anlamda da demokrasimizin derin bir yara alması sonucunu doğurmuştur. Eğitim Sen Köy Enstitüleri’nin ilerici, demokrat ve aydınlanmacı geleneğine dün olduğu gibi bugün de sahip çıkmaktadır” dedi.

Köy Enstitülerinin kuruluş yıldönümü nedeniyle ayrıca dün sendika binasında müzik dinletisi, slayt gösterisi ve film gösterimi yapıldı.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here