Kuş; “Köy Enstitüleri, Uygar Bir Türkiye Yaratma Projesiydi”

0
86

eğitim-iş açıklama16Köy Enstitülerinin kuruluş yıldönümü nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Eğitim-İş Şube Başkanı Hasan Kuş, Köy Enstitülerinin, ülkemize özgü bir eğitim modeli olarak dünya eğitim tarihine yazıldığını vurguladı.

Köy Enstitülerini, “kul” olmaktan “yurttaş” olmaya geçişin adı olarak yorumlayan Kuş, Köy Enstitüleriyle Anadolu’nun uyandığını kaydetti. Başkan Kuş; “Köy Enstitüleri, savaştan çıkmış, viraneye dönmüş, yanmış, yakılmış Anadolu ile yoksullukla, cehaletle boğuşan Anadolu insanını uyandırma, ayağa kaldırma, uygar bir Türkiye yaratma projesiydi. Öğrenciler; öğreniyor, öğrendiklerini uyguluyor ve üretiyordu.

Yüzyıllardır horlanmış köy çocuklarından yazarlar, şairler, müzisyenler, bilim adamları çıkmaya başlamıştı. Anadolu uyanıyordu. Anadolu uyandıkça, karanlıktan, cehaletten beslenenler, yüzyıllardır Anadolu insanını sömürenler, bu uyanışın kendi saltanatlarını yok edeceğini anlayınca Köy Enstitüleri’ni karalama ve itibarsızlaştırma girişimlerine başladı. Atatürk’ün ulusal eğitim anlayışı, siyasi pazarlıklar konusu yapıldı. Önce bilinçli olarak içi boşaltılan ve yozlaştırılan Köy Enstitüleri kapatılarak Anadolu’nun en önemli aydınlanma projesi ortadan kaldırıldı” dedi.

Köy Enstitülerinin kapatılmasının eğitimde gerilemeye de neden olduğunu aktaran Kuş; “Bugün milyonlarca öğrenci nitelikli eğitime ulaşamıyorsa, anne ve babaların cebinden milyonlarca lira alınıp dershanelere aktarılıyorsa, sokakta mesleksiz ve işsiz gençlerimiz dolaşıyorsa bunun sorumluları Köy Enstitüleri’ni kapatan siyasi anlayışlardır. Ne yazık ki, o siyasi anlayışın uzantıları bugün de işbaşındadırlar. Okullarımız medreseye döndürülmüştür. Eğitim-İş olarak amacımız; Köy Enstitülerinin felsefesi, heyecan ve ruhunu okullarımızda yaşatmak, tüm yurtta cumhuriyetin, aydınlanmanın ateşini yeniden yakmak, ülkemizin geleceğine umut ve ışık olabilmektir” diye konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here