Aşırı Yağış Dörtyol’da 5 Can Aldı

0
213

sel felaketi1Son günlerde ülke genelinde yaşanan aşırı yağışlar sellere neden olurken, bundan Dörtyol ilçesi de nasibini aldı. Dörtyol’a bağlı Çökek yaylasında aşırı yağış sonucu meydana gelen sel ve göçükte 5 kişi öldü, 12 kişi de yaralandı. Yaralılar, Dörtyol Devlet Hastanesi Hanifi İlhan Acil Servisi’nde tedavi altına alındı.

Çökük yaylasında sahur sonrasında meydana gelen göçükte çok sayıda ev toprak altında kaldı. Olayda Fatma Üstünel ile torunları Nisanur (9) ve Nidanur (8) göçük altında kalarak hayatını kaybetti. Sel nedeniyle yayla ile ulaşımı sağlayan yolda yer-yer göçükler meydana geldiği için ambulanslar yaylaya ulaşmakta zorluk çekti. Bunun üzerine ilçe merkezindeki Karahasan Paşa Kışlası’ndan havalanan helikopterler yaralıları kışlaya indirdi. Buradan ambulanslara konularak Dörtyol Devlet Hastanesi Hanifi İlhan Acil Servisine kaldırılan yaralılardan Ökkeş Doğan ile Muammer Arif Canbolat ise tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Göçükte sağ kurtarılan Zahide Ertunç (30), Şeyma Ertunç (1), Yunus Üstünel (23), Emine Doğan (51), Murat Doğan (12), Firdevs Canbolat (36), Muhammet Arif Canki (40), Hayriye Vuran (50), Fatih Ertunç (33), Ahmet Gözübenli (73), Hülya Gözübenli (64) ve Yusuf Tanrıverdi’nin (87) ise tedavisi sürüyor.

Sel afeti sonunda ölenlerin cenazeleri otopsi için öğlen saatlerinde Dörtyol ve İskenderun belediyelerine ait ambulans ve cenaze araçları ile Adana Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.

Arama Kurtarma Çalışmaları Tamamlandı

Yayladaki sel ve göçük nedeniyle arama kurtarma faaliyetleri de tamamlanırken, hasar tespit ve temizlik çalışmaları ise sürüyor. Amanos Dağları’nın eteklerinde bulunan yaylada, aşırı yağış sonucu sabaha karşı yaşanan sel nedeniyle vatandaşlar yaralarını sarmaya çalışıyor. Toprak ve enkaz altında kalan kimsenin olmadığı, vatandaşlardan kayıp başvurusunda bulunulmadığı ve arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığı öğrenildi.

sel felaketi2

Sel ve toprak kayması sonucu bazı evlerin yıkıldığı, bazılarının kısmen zarar gördüğü ve çok sayıda aracın toprak altında kaldığı belirlendi. Sel ve göçük meydana gelen bölgeden ilçe merkezine giden yolda ulaşım sağlanmaya başlandı. Daha yüksek kesimlerdeki Yahyalı, Pekmezci ve Topaktaş yaylalarına ise ulaşım halen sağlanamıyor. Elektrik ve suyun kesildiği bölgede vatandaşlar çamur altında kalan araçları ve eşyalarını kurtarmaya çalışıyor. Belediyeye ait iş makineleri ve kamyonlar da toprak yığınları ve çamurların temizlenmesi için kullanılıyor. Çalışmalara katılan AFAD ekipleri, yaralıları ve cesetleri sel bölgesinden çıkartarak askeri helikopterlere ulaştırdı.

Türk Kızılay’ı Bölgeye Malzeme Gönderdi

Selin ardından harekete geçen Türk Kızılay’ı da bölgedeki ekipleri alarm durumuna geçirerek, bölgeye uzman ekipleriyle birlikte çadır, battaniye, yatak, mutfak setinden oluşan acil durum malzemelerini gönderdi. Hazırladığı 400 kişilik kumanya ve içeceğin dağıtımı da gerçekleştiren Türk Kızılay’ı, selden etkilenen ailelere dağıtılmak üzere kavurma konservelerini de bölgeye sevk etti.

Vali Lekesiz’den İnceleme!

Hatay Valisi Celalettin Lekesiz de, yaylaya helikopterle giderek incelemelerde bulundu. Vali Lekesiz’e Ak Parti Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu ve askeri yetkililer eşlik etti. Vali Lekesiz, göçük ve sel felaketinde 5 kişinin hayatını kaybettiği, 12 kişinin yaralandığını hatırlatarak, “7 saatte metrekareye 121 kilogram yağış düşmesi sonucu bölgede büyük bir heyelan yaşandı. Ölenleri geri getirmek mümkün değil, yakınlarına başsağlığı, yaralananlara da acil şifalar diliyorum” dedi.

Devletin tüm imkânlarını seferber ederek, yaraları en kısa sürede saracağını vurgulayan Lekesiz; “Ciddi hasar var. Bakanlarımız aradı, başbakan yardımcımızın selamlarını, başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini iletmek istiyorum. Onlar da yapılması gereken ne varsa konuya müdahale edileceğini belirttiler. Olaydan itibaren tüm kurumlarımız birlikte hareket etti. Yaraları hep beraber sararız ama giden canları getirebilmek mümkün değil. Çok daha fazla can kaybı olabilirmiş ama olayın olduğu sabaha karşı saat 04.00 sıralarında bölge insanının ayakta olması ve heyelanın gürültüsünü duymalarıyla büyük çoğunluğunun evlerini tahliye etmesi, daha büyük faciayı önledi” diye konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here