Aşırı Sıcaklarda Alınması Gereken Önlemler

0
194

halk sağlığı müdürü1Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, temmuz ayının yarılanması ile birlikte iyice artan sıcaklardan korunmak için önerilerde bulundu. Aşırı sıcakların çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğini kaydeden Tiryaki; “Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Normalde terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılır. Aşırı sıvı, elektrolit kaybı ve kramplar ile sıvı azalmasına bağlı şok, ısı düzenlenmesinde bozulma ve tehlikeli ateş yükselmesi ortaya çıkabilir. Sıvı kaybı, aşırı terleme, kusma, ishal, yaşlılık, ağır çalışma, yetersiz havalandırma, aşırı giyinme klinik tablonun ağırlaşmasına neden olur” dedi.

Aşırı sıcaklarda karşılaşılabilecek rahatsızlıkları, Güneş veya Sıcak Çarpması, Sıcak Bitkinliği, Sıcak Krampları, Güneş Yanıkları, Sıcak Döküntüsü (İsilik), Güneşin Geç Dönem Etkileri olarak sıralayan Tiryaki, aşırı sıcakların getirdiği sağlık risklerinden korunmak için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı;

“Güneşin zararlı etkilerinden korunmak amacıyla özellikle 11.00–16.00 saatleri arasında gerekmedikçe açık havaya çıkılmamalı, çıkılması durumunda şapka, şemsiye ve benzeri koruyucu giysi ve eşyalar kullanılmalıdır.  Kalın koyu renkli giysiler yerine ince bol ve açık renkli giysiler tercih edilmelidir. Güneş altında ağır egzersiz ve spor yapılmamalıdır. Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sulu sebze ve meyve ağırlıklı yemekler tercih edilmelidir. Mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir.

Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir. Su, ayran ve limonata gibi bol ve temiz sıvı gıdalar alınmalı, susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketilmelidir. Havalandırması yetersiz olan yerlerde durulmamalı, serin ve havadar yerler tercih edilmelidir. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı, bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir. Sıcaktan kaynaklanan rahatsızlıklarda mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmeli, verilmiş olan tedaviler aksatılmadan sürdürülmelidir.”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here