Anlaşıldı, Fazla Söze Gerek Yok Artık

0
96

İskenderun Balıkçı Barınağı ile ilgili zamanla İskenderun Gazetemizde ve Yerel Medya’da, görev yapan arkadaşlar vasıtasıyla zamanla haber ve yorumlar yapılıyor. Yapılan haberlerin geneli olumlu şekilde kamuoyumuza yansıyor.

Geçtiğimiz günlerde yine balıkçı esnafımızı yakinen ilgilendiren bir haber yayınlandı. Haberin içeriğinde; İskenderun Balıkçı Barınağının, İskenderun’umuzun en önemli yerinde yer almasına karşılık bir türlü oralara yeterince ulaşılamadığından ve İskenderun Su Ürünleri Kooperatifinin de balıkçıların ve özel teknelerin bakımlarıyla ilgili dar bir alanda tekneleri denizden dışarı çekme ve bakımları biten teknelerin yeniden denize indirilmesiyle ilgili bir mücadeleden bahsedilmişti.

Haber yayınlanır yayınlanmaz, özellikle İskenderun Tarım İlçe Müdürlüğünden devamlı tenkitler gelmeye başladı. Tenkitlerin özünde de Hatay Valisine, İskenderun Kaymakamına ve Tarım İl İlçe Müdürlüğüne neden teşekkür edildiği ile ilgili telaşlar vardı.

Mini tersane (tekne çekek) demek yanlış anlaşılmış. Oysa İskenderun Balıkçı Barınağının rıhtımlarını ilgililer hiç görmüş mü? Rıhtımların her bir karesi tersane şeklinde yüzlerce ağır ve hafif tonajlı teknelerin varlığıyla rıhtımlar işgal altında. Her yer hallaç pamuğu gibi dağılmış vaziyette. Boyacısı, marangozu, demircisi, sucusu, motorcusu, buzcusu, vinçler ve daha sayılamayacak kadar esnaf orada. Barınağın yan tarafında milletin eğlenmeye geldiği lunapark, öbür tarafında Sahil Güvenlik var! Sabahtan akşama kadar toz bulutu olan barınaktan içeriye girmek, yürümek bile sorun.

İskenderun Su Ürünleri Kooperatif Başkanlığı, yönetimle birlikte bir karar almış ve Balıkçı Barınağının sahil güvenlik yönüne bir çekek, yani denizde bakıma muhtaç tekneleri o yöreye almak ve bakımları yapılan özel ve balıkçı teknelerini aynı yerden denize indirmek gayesiyle, bölgemizde disipline olacak şekilde bir girişim yapmışlar. Tüm bunların yanında tel koruma olmadığından dolayı balıkçı barınağına art niyetli kişilerin gelmesini önlemek için koruma teli çekilme işini de üstlenmişler.

Makalemde, emeği geçen İskenderun Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Habip Yücel Dalgıç, Hatay Su Ürünleri Kooperatif Birliği Başkanı Celal Bilen ile Kooperatifin Genel Koordinatörünü candan tebrik ediyorum. Yaptıkları iş ekmeğini balıkçılıkla kazanan balıkçı esnafımıza ve özel tekne sahiplerine yönelik olumlu bir girişim.

Bilindiği üzere, Madenli Balıkçılar Barınağında bulunan balıkçıların tümü oradan çıkartıldı. Bu insanlara söz verildi. ‘Barınak düzenlensin ekmeğini balıkçılıkla kazananlar bu barınaktan faydalanacak’ denilmişti. Ama maalesef balıkçılar kesinlikle bu barınağa sokulmuyor. Ne yapsın bu insanlar sokağa mı atılsın. Nasıl ekmek parasını kazansın. Onlarda mecburen İskenderun’a geldiler ve balık yataklarına çok uzak kalsalar da yapacak bir şeyleri olmadığından, İskenderun Balıkçı Barınağında barınmak zorunda kaldılar.

İskenderun Kaymakamı İskender Yönden ve İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı’nın birlikte yer aldığı 24 Temmuz Gazeteciler Gününün geçen yılki kutlamalarında, barınağın elektriksiz, bakımsız ve karanlık kişilerin yer aldığını, barınağa ailelerin ve vatandaşların gidemediğini söylemiştim. Yine İskenderun İlçe Emniyet Müdürümüze bir toplantıda sıkıntılarımızı, yeri olmasa da anlatmıştım. Sağ olsun devamlı kolluk kuvvetlerini barınağa göndermeye başladı. Sahil Komutanlığına bağlı kolluk kuvvetleri de barınak içinde ve denizde bulunan tekne sahiplerini yakın takibe alarak kimlik kontrolünü başarılı şekilde yerine getiriyorlar. Bu konuda hassas davranan tüm emniyet güçlerimizi candan tebrik ediyorum.

İskenderun Balıkçı Barınağında bazı konular çözülse de yine nahoş olayları duyuyor ve halk olarak üzülüyoruz. Geçtiğimiz gün bir yerde sohbet esnasında söylenen şu söz kanıma dokundu. ‘Nuri abi hanım ve çocuklarla sabaha karşı balıktan döndüm, eve doğru giderken iki erkek rıhtımdaki teknelerde uygunsuz vaziyetteydiler…’

Kooperatif, kendi başına verdiği maddi ve manevi mücadeleyle barınağı gezilebilir yer haline getirme çabasındayken, yapılanlara karşı verilen anlamsız konuşmalara bir mana veremiyorum. Şu yaz sıcağında mücadele edenlere karşı kullanılan biçimsiz çıkışlar sadece moral bozuyor. İskenderun Su Ürünleri Kooperatifi, barınağın elektrik borcu yüzünden kesilen elektriğini açtırdı ama ışıklandırmaya güçleri yetmedi. Su sorunlarını çözdüler, barınağa gündüz ve gece görevli koydular ama yetmiyor. Devlet ve yerel yönetimler bu insanları sarıp sarmalamasa sıkıntılar düşeceği yerde yükselmeye yüz tutar.

Hatay Valimiz Sayın Rahmi Doğan’ın ilimize vali atanmasının hemen ardından, ilk ziyaret ettiği yer İskenderun Balıkçı Barınağıydı. Kendisiyle tanışma şerefine orada eriştim. Pire gibiydi yerinde duramıyordu. Tam bir görev adamı demiştim. Ve âtıl vaziyette bekleyen Samandağ-Arsuz, yolu yaptırdı. Açılışını yaptı. Gurur duyduk. Kendisiyle ilgili o günlerde ruhen bir makale yazmış ve tebrik etmiştim. Hatayspor’un bu günlere gelmesinde de emeği çok. Gerçekten tam bir devlet adamı! Hiç durmuyor ve her gün yeni projelerle Hatay ilinde gündem kapatıyor. Şimdilerde çok konuşulan Hassa Tüneliyle ilgili ateşin küllerini yeniden ortaya çıkartıyor.

Gayesi bu vatan topraklarına yeni katma değerler katmak. Ne mutlu kendisine! Sayın Valim İskenderun da devletimizin sıcaklığına muhtaç. İlk günde gezdiğiniz yerleri gezerken şimdi nasıl olmuş diye hep bekleniyorsunuz. İskenderun sizi ve devletimizi çok sever. Saygılarımla.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here