Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Bulundurmak Zorunlu!

0
380

güvenlik uzmanı1Tekstil Mühendisi, İş Güvenliği Uzmanı ve Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı olan Serap Arıcan, Tehlikeli Madde taşıyan, paketleyen, dolduran, boşaltan, gönderen işletmelere 30 Haziran 2015 tarihinden itibaren ‘Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı’ (TMGD) bulundurma zorunluluğu getirildiğini hatırlattı.

Türkiye’nin 22 Mart 2010 tarihinde Tehlikeli Malların Karayolu ile Taşımacılığına ilişkin Avrupa Anlaşması olan ADR’ye taraf 46 ülkeden biri olduğunu kaydeden Arıcan; “Hem ADR’de öngörülen önemli bir mevzuatı yürürlüğe koymak hem de Avrupa Birliği uyum sürecindeki taahhüdünü yerine getirmek amacıyla ‘Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Hakkında’ bir tebliğ hazırlanarak Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe konulmuştur” dedi.

Yeni Mevzuatın Getirdikleri?

Mevzuatla birlikte oluşan yeniliklere de değinen Arıcan; “Tebliğ ile birlikte öncelikli olarak tehlikeli madde zinciri içerisinde yer alan ve yıllık net 50 ton ve üzeri tehlikeli madde dolduran, paketleyen, yükleyen, gönderen, boşaltan, alıcı olarak faaliyet gösteren firmalara ‘Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi’ (TMFB) alma zorunluluğu getirildi. Firmalar faaliyet belgelerini, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bölge müdürlüklerine ilgili başvurularını yapmak suretiyle alabilirler.

Mevzuatla birlikte zorunlu hale gelen, ADR’nin de önemli bir gerekliliği olan diğer bir husus ise TMFB ye sahip; örnek verecek olursak hastane, ecza depoları; tutkal, boya, tarım kimyasalları üreten, satan işletmeler ile toptan veya depolayan akaryakıt istasyonları, akaryakıt dolum tesisleri, lojistik firmalarının büyük bir çoğunluğu, petrokimya tesisleri gibi işletmelerin, kurumların ‘Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı’ndan tam veya kısmi süreli olacak şekilde hizmet almasıdır.

güvenlik uzmanı2

Şunu da belirtmekte yarar görüyorum, ADR hükümlerine göre Kategori 0 olarak adlandırdığımız maddelerin söz konusu olduğu firmalar miktara bakılmaksızın  Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı bulundurmak zorundadır” şeklinde konuştu.

TMGD Kimdir, Ne İş Yapar?

Açıklamalarında Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlarının görev ve yetkilerini de sıralayan Serap Arıcan; “ADR de belirtilen görev ve niteliklere uygun, Bakanlık tarafından yapılan sınavda başarılı olarak yine Bakanlık tarafından verilen sertifikayla yetkilendirilmiş kişilerdir. Asıl görevi, tehlikeli maddeleri faaliyetleri içerisine dâhil eden işletmelerin yaptıkları işlemleri; insan sağlığına, diğer canlı varlıklara ve çevreye zarar vermeden, güvenli bir şekilde; taraf olduğumuz uluslararası anlaşmalar ve ilgili mevzuat hükümleri kapsamında yapmaları için işletmelere yardımcı olmaktır. Bu yardımı ise özetleyecek olursak, firma çalışanlarına ilgili eğitimleri vererek, ambalajların, araçların, sürücülerin, yükleme, boşaltma, elleçleme şartlarının ADR‘ye uygun hale getirilmesinde firmaya danışmanlık yaparak, acil müdahale planları ile yılsonu raporlarını hazırlayarak yerine getirir.

Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik kapsamında taraflar belirtilen yükümlülüklere uymadıkları takdirde ağır cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklardır. İşletmelerin TMGD ve TMFB ile ilgili olan eksiklikleri Bakanlığın e-devlet sistemi üzerinde oluşturduğu Tehlikeli Madde KATİP programı üzerinden takip edilmekte; araçların, sürücülerin, ambalajların ve ADR kapsamında yer alan diğer evrakların uygunluğu yine Bakanlık personelleri tarafından yol denetimlerinde kontrol edilmektedir” dedi. Haber: Sedat İskenderoğlu/Dörtyol

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here