Taşeron Çalışma Sistemi Ölüm Getirir, Açlık Getirir

0
64

kesk açıklama8KESK Dönem Sözcüsü Mustafa Ünsal, 12 yıllık iktidarı boyunca emekçilerin sahip olduğu en temel hakları tırpanlayarak güvencesiz çalışmanın alanını genişleten AKP iktidarının, 30 Mayıs 2014 tarihinde TBMM’ye sunduğu, kamuoyunda ‘taşeron yasa tasarısı’ olarak bilinen tasarı ile çalışma hayatının tamamını taşeronlaştırmanın hesaplarını yapmakta olduğunu kaydetti.

Yıllardır emekçiler aleyhine yapılan her yasal düzenleme öncesinde izlenen yöntemin taşeron yasa tasarısında bir kez daha sahnelendiğini kaydeden Ünsal; “Milyonlarca çalışanı ilgilendiren konunun doğrudan muhatabı olan sendikalar sürecin dışında bırakılmış, hiçbir şekilde görüşlerine başvurulmamıştır. Taşeron çalışma sistemi en son Soma’da olduğu gibi ölüm getirir, açlık getirir, yoksulluk ve güvencesiz çalışma getirir.

En Son Kurbanlar İskenderun Belediyesinde!

Taşeron sistemin en son kurbanları da İskenderun Belediyesinde çalışan özel güvenlikçiler olmuştur. Hizmet satın alma yöntemi ile taşeron bir şirkette çalışan emekçiler gözünü kin ve nefret bürümüş olan Belediye Yönetimi tarafından kolayca işten çıkarılmışlardır. AKP’li İskenderun Belediye Başkanı göreve başlar başlamaz halkın sorunlarına eğilmek yerine belediyede nasıl kadrolaşırımın derdine düşmüş, ‘Benden olmayan, benim gibi düşünmeyenlere burada hayat yok’ diyerek özel güvenlik görevlisi 100’e yakın emekçinin işine son vermiştir” diye konuştu.

Mevcut Hakların ‘Yeni Hak’ gibi sunulduğunu, tasarı ile Kamuda Taşeron İstihdamının önünün açıldığını da belirten Ünsal; “Taşeron Yasa Tasarısı ile kamuda taşeron istihdamı devamlı hale getirecek düzenlemeler artırılmaktadır. Öte yandan tasarı ile yapım işi olan asıl işlerin de hizmet alım sözleşmesiyle ihaleye çıkarılmasının yolu açılmaktadır. Bu düzenleme Kamu İhale Kanunu’nda yer alan yapım işi-hizmet işi ayrımının da ortadan kaldırılması anlamına gelmektedir. Bu durum önümüzdeki dönemde taşeron sistemin diğer alanlara da yayılacağı anlamını taşımaktadır” şeklinde konuştu.

Köleliği yutturmak için tasarının “Maden Yasa Tasarısı” ve “SGK Affı Tasarısı” ile birleştirildiğine dikkat çeken Ünsal, Güvenceli İş ve İnsanca Yaşam için talepleri ise şöyle sıraladı:

*Çalışanlar için kölelik ve ölüm anlamına gelen taşeron istihdam ve taşeronluktan farkı olmadığı Soma katliamı ile bir kez daha ortaya çıkan  ‘rodövans’ yasaklanmalıdır.

*30 Mayıs 2014 tarihinde TBMM’ye gönderilen yasa tasarısının taşeron istihdamı yaygınlaştırmayı hedefleyen düzenlemeleri (özellikle 1.,10.,11.,12.,13. Maddeler) tasarından çıkarılmalıdır.

*En son Soma katliamında 301 işçimizin yaşamına mal olan iş cinayetlerinin engellenmesinin bir adımı olarak,  19 yıldır imzalanmayan Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 176 sayılı Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi derhal imzalanmalıdır.

*Kıdem tazminatının ödenmesi işverenin asli sorumluluğudur. Kıdem tazminatının kamu bütçesinden karşılanarak yağmalanması engellenmelidir.

*Her yıl binlerce işçinin hayatına mal olan iş cinayetlerinin engellenmesi için bir hizmet değil hak olan işçi sağlığı ve güvenliği alanının piyasaya terk edilmesinden vazgeçilmelidir. Kamu, patronların kâr hırsının cezasını işçilerin canıyla ödemesini engellemek için alanda gerekli personel istihdam etmeli, istikrarlı, yaygın ve sürekli denetimi sağlamalıdır.

*İşsizlik Fonu’nun yağmalanmasına izin verilmemelidir.

*Güvenceli İş, İnsanca Yaşam İçin yukarıda sıralanan mevzuat değişikliklerinin ve ILO sözleşmesinin imzalanması tek başına yeterli değildir. Bu düzenlemelerin hayata geçmesi ve sürekli hale getirilmesi için kamunun etkin denetimi sağlanmalıdır.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here