Öğretmenler Günü Kutlu Olsun

0
67

“Bana Bir Harf Öğretenin Kırk Yıl Kölesi Olurum” Hz. Ali

Günaydın sevgili okuyucularım nasılsınız bu sabah? Öğretmenler ve öğrenciler ve her daim öğrenci olanların günü bugün. Bugün sokaklar caddeler ellerinde çiçeklerle gidip gelen öğrencilerle, velilerle dolu. Ve bir koşturma bir koşturma okul bahçelerinde ve bu güne özel hazırlanan tiyatrolar, şiir dinletileri, konferanslar falan. Ancak bu yıl diğer yıllardan yine çok farklı. Çünkü bazı öğretmenlerimiz ne yazık ki belki ilk olarak kendi günlerinde biber gazı ve itiş kalkışla tanıştı.

Ne diyelim hak alınır, verilmez amacını aşmadığı müddetçe. Ancak tarih boyunca hemen, hemen  bütün  hak arayışları hoş karşılanmamıştır. Bazı öğretmenlerde bu pekte hoş olmayan durumlarla karşı karşıya kaldılar. Büyük olasılıkla bir zamanlar bir öğretmenin öğrencisi olanlar tarafından. Oysa ne demiş Hz. Ali, “bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum” vazgeçtik köle olmasın kimse kimseye ama en azından hak, arayış usul bakımından doğru ya da yanlış bilmiyorum ama ne olursa olsun bu şekilde karşılanmalıydı büyük talihsizlik diye düşünüyorum. Üzgününüz çok ve herkes bir gün hakkını aramak zorunda kalabilir. Hayatın bize öğrettiklerinden biri de bu. Hayat öğrenmekle başlar ve öğrenmekle biter birçoklarımız için. Yalnızca, hayatı yaşarken, öğrenmek için kullanalım duyularımızı. Ancak birçoğumuz yalnızca temel öğretiler içine hapsederiz  kendimizi ve hayatın öğretisinden habersiz göçer gideriz. Oysa hayat, gözümüzü, güne açtığımız ilk dakikadan itibaren öğretmeye başlar kendini. Eğer öğrenme engellileri değilsek? Dibi delik bir kuyudur  öğrenmek, öğrendikçe  daha da  derinleşen, öğrendikçe boşluğu büyüyen.

Hayat en büyük öğretmen ve öğretirken her zaman şefkatli  ve nahif olamayabilir, bazılarımız için. Ancak öğretme şekli ne olursa olsun o gerçek ve en büyük öğretici, eğitici. Gerçek mezunları, yaşamı  sona erenler ve öğrenmekten bir şekilde vazgeçenlerdir vazgeçmeyenler için kapıları sonsuza dek açıktır. Ve hayat öğrenmekle başlar dedik. Ve hayat ilk öğretmenimizdir ancak onu okumayı bilmemiz gerekir ki bunu da  ilk olarak öğretmenlerimizden öğreniriz. Hz. Ali “bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum” demiş. Bu söz öylesine söylenmiş olabilir mi? Bir harf için kırk yıl köle olmak aslında O bir harfin yüklendiği anlamı çözmenin öneminden geçmez mi?

Ve gerçekte bu soruyu bile sorabilecek duruma gelmek hayatın öğretisine “merhaba” demek değil midir? Ve bunu öğreten ilk öğretmenlerimiz değil mi? Bu yüzden öğretmenlerimizin haklarını ödemekte  mümkün değildir. Onların günü yılda bir gün değildir. Her gün onların günüdür. Bu yüzden öğretmenlerin günlerini kutlarken her an biraz daha nahifleşiyoruz. Ve bugün bu yazıyı yazabiliyorsak bunu öğretmenlerimize borçluyuz.

Ve şunu kesinlikle söyleyebilirim ki öğretmenlerime. Hz Ali’nin dediği gibi her bir harf için kırk yıl köle olabilirim ancak onlar bunu istemez bilirim. Onlara da anneler, babalar gibi bir tek anımsanma yeter, bir tek  güzel söz onları yeniden  hayata bağlar, gençleştirir bu yüzden hiç olmazsa onlardan bunu esirgemeyelim. “Öğretmenler günü” gün ve haftayla kutlanacak günlerden değil kuşkusuz yukarda dediğimiz gibi ancak yinede özel bir gün. Ve dikkatleri konu üzerinde yoğunlaştırmak bakımından önemlidir.

Diyojen; “Yeryüzünde öğretmenlikten daha şerefli bir meslek tanımıyorum” demiş. Socrates ise öğretmenin ve öğretmenliğin önemini, “Dünyada her şeye değer biçilebilir, ama öğretmenin eserine değer biçilemez. Çünkü onun eseri hem her şeydir hem de hiçbir şeydir” demiş.

Ve işte giz burada, Socrates’in dediği gibi “Öğretmenin eseri hem her şeydir hem de hiçbir şeydir!!” Ve öğretmenlerimin ve öğretmen arkadaşlarımın bu günde ve her gün ellerinden, gözlerinden saygıyla, sevgiyle öpüyorum benden büyük benden küçük hiç ayırmadan. Ve şimdilik sağlık ve sevgiyle kalalım sevgili okuyucularım birlik ve beraberlik içinde her zaman.

Yase

Öğretmenler Gününün Kısa Tarihçesi

Türkler, ilk önceleri Göktürk ve Uygur alfabelerini kullanmışlardır. 8. Yüzyıldan itibaren, İslamiyet’in kabul edilmesiyle birlikte Uygur alfabesi bırakılarak Arap alfabesine geçilmiştir.

Kurtuluş Savaşı’nı kazandıktan sonra, 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’i kuran Ulu Önder Atatürk, askeri ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda birçok yeniliği başlatmıştır. Bu yeniliklerden biri de, 1 Kasım 1928 tarihinde çıkarılan 1353 sayılı kanunla, Arap alfabesi yerine Latin alfabesinin kabulü olmuştur. Bu tarihten itibaren yeni harflerin öğrenilmesi ve okuryazar sayısının artırılması konusunda büyük bir seferberlik başlatılmıştır.

24 Kasım 1928 tarihinde açılan, Millet Mektepleri’nde, yaşlı, genç, çocuk, kadın… Herkese yeni harflerle okuma yazma öğretilmiştir.

Millet Mektepleri’nin açılışı ve Atatürk’ün Başöğretmenliği kabul tarihi olan 24 Kasım günü, 1981 yılından beri Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır.

& & & & &

Pek çok ülkede ise 1994’ten beri her yıl 5 Ekim günü UNESCO tavsiyesiyle Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. 5 Ekim günü, 1966 yılında Paris’te gerçekleşen “Öğretmenlerin Statüsü Hükümetler arası Özel Konferansı”’nın sona erip UNESCO temsilcileri ile ILO tarafından “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi”’ni oybirliği ile kabul edilişinin yıldönümüdür.

Kendi kültürel ve tarihi özelliklerine, okul tatil günlerine göre çeşitli ülkelerde farklı tarihler Öğretmenler Günü olarak belirlenmiştir. Örneğin 12 Arap ülkesinde (Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Fas, Katar, Libya, Mısır, Suudi Arabistan, Tunus, Umman, Ürdün, Yemen) her yıl 28 Şubat günü, Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. Öğretmenler Gününün tatil olup olmadığı da ülkesine göre değişir.

Günün Şiiri

Ellerinde Öperim Öğretmenim

-I-
Ellerinden öperim öğretmenim
Binlerce öğrencinden biriyim ben
Anne oldun baba oldun bana
Okudum yazdım çok şey öğrendim
Borcumu ödeyemem sana.

Ellerinden öperim öğretmenim
Tebeşir tutan, kalem tutan ellerinden
Ellerin öyle güzel ellerin, öyle sıcak
Ya gözlerin öğretmenim ışıl-ışıl
Sevgi dağıtırdın kucak-kucak.

Ellerinden öperim öğretmenim
Benim için en büyük gurursun sen
Bir söz duysam iyiye güzele dair
Kalbimde vurursun sen.
-II-
Ellerinden öperim öğretmenim
“Daha dün annemizin kollarında yaşarken
Çiçekli bahçemizin yollarında koşarken…”
Sen BAYRAK önünde topladın dizi-dizi
ATATÜRK yolunda yetiştirdin bizi.

Ellerinden öperim öğretmenim
Boşa gitmedi emeğin
Kimimiz doktor olduk savaştık hastalıkla
Asker oldu kimimiz canı Vatana feda
Kimimiz mühendis oldu yol yaptı baraj yaptı
İşçi olduk memur olduk emek verdik topluma
Öğretmen oldu kimimiz karanlığı aydınlattı.

Ellerinden Öperim Öğretmenim
Huzurlu ol düşünme bizi
ATATÜRK yolunda dimdik ayaktayız
Sesimiz daha gür yolumuz daha aydınlık
Özgür esen rüzgarda dalgalanan al Bayraktayız.

Sevgili öğretmenim
Senin için yazdım bu şiiri
Binlerce öğrencinden biri benim
Mübarek ellerinden öperim.

Özkan GÖNLÜM

Günün Sözü

Bir millet irfan ordusuna malik olmadıkça, savaş meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin, o zaferlerin yaşayacak neticeleri vermesi, ancak irfan ordusuyla kaimdir.

Atatürk

Muallimler! Yeni nesli, Cumhuriyetin fedakar muallim ve mürebbilerini sizler yetiştireceksiniz. Ve yeni nesil sizin eseriniz olacaktır.

Atatürk

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here