Kömbe Maliyeti 500 TL’yi Buluyor

0
61

Ramazan Bayramına sayılı günler kala kömbe hazırlıkları da başladı. Baharatçılarda kömbe baharatları ve diğer malzemeleri ön sıralara konurken, bu yıl fiyatlardaki artış kömbe malzemelerine olan talebi de azalttı.

Geçtiğimiz seneye oranla kömbe maliyetinin yaklaşık 2,5 katına çıktığını kaydeden Tarihi Hatay Baharatçısı Satış Sorumlusu Kadir Karatel; “Kömbe baharatı, 5 çeşit baharattan oluşuyor; muskat, yenibahar, karanfil, tarçın ve mahlep. İlk dördü Türkiye’de yetişmeyen, ithal olarak gelen baharatlar, mahlep Türkiye’de yetişebiliyor Tokat’tan geliyor, yerli mahlep kullanılıyor. Bu sene kur farkı maalesef etkiledi ithal gelen ürünlerin fiyatlarını. Ayrıca sevkiyat, benzin mazot fiyatları, ülkede tarımın zayıflaması ekonomik anlamda insanları buhrana soktu. Hem biz satıcılar olarak hem de alıcılar etkilendi. Ciddi bir düşüş var satışlarda.

Kömbe içerisinde baharatın dışında un, yağ ve şeker bulunuyor ve bunların da maliyetleri çok yüksek. Ortalama kömbenin bütün malzemeleri 5 kilo olarak baz alırsak, takriben 450-500 civarında tutuyor, bu da yaklaşık asgari ücretin onda biri demek. İnsanlar sıkıntı yaşıyor bu maliyeti karşılamada. Bizde cüzi bir kararla kömbe malzemelerini satışa sunduk, en azından dedik ki biraz bizden biraz insanlardan dengeleme sağlayalım. Yine de satışlar ciddi derecede düşük. En son şeker 7-8 bandındaydı bir anda 18-20 bandına çıktı, yaklaşık iki katı. Geçen sene hemen hemen 180-200 civarındaydı 5 kiloluk kömbe için kullanılan malzemeler, bu sene yaklaşık iki buçuk katına çıktı” diye konuştu.

Talebin bu yıl az olduğunu ancak gelenekleri yaşatmak adına çaba gösterdiklerini ifade eden Hataylıoğlu Baharat İşletmecisi Necip Kömooğlu da; “Kömbe baharatının içerisinde 5 çeşit malzememiz var, mahlep, yenibahar, karanfil, muskat, tarçın. Ayrıca yanında susam, kendi unu var, sarı un irmikle yapılan bir un, bizim memleketimizde bu tercih ediliyor. Kömbeyi kurabiyeden ayıran özelliği tamamen baharatı, onun tadını değiştiriyor. Kömbe bu şekilde oluyor bölgemizde. Geçen senelere göre fiyat artışları, yağa, una, şekere gelen zamlardan ötürü şu an satışlar düşük, beklediğimizin altında ama kültürümüzü yaşatmaya çalışıyoruz” dedi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here