KETEM Sorumlusu Dr. Dalyan; “Sigara Kanser Oluşumunda Büyük Rol Oynuyor”

0
178

sigarasız dünya günü1KETEM Birim Sorumlusu Uzm. Dr. Selda Bilgin Dalyan, ‘Sigarasız Dünya Günü’nde sigaranın zararlarıyla ilgili bir açıklama yaptı.

Sigaranın içinde barındırdığı kimyasal maddelerin kanser yapıcı özellikte olduğunu vurgulayan Dalyan; “Sigara kronik, ilerleyici, fiziksel ve psikolojik bağımlılık yapan ve bu etkisini nikotin üzerinden gerçekleştiren tütün maddesidir. İçinde barındırdığı 4000 den fazla kimyasal maddenin 80 tanesi kanser yapıcı özelliğe sahiptir. Solunum sistemi ve kardiovasküler hastalıklar yanında başta akciğer kanseri olmak üzere ağız boşluğu, yutak borusu, gırtlak, yemek borusu kanserleri, mesane, prostat, kolon ve kadınlarda meme ve rahim ağzı kanserleri gibi birçok organın kanserlerinin oluşumunda büyük oranda rol oynuyor” dedi.

Halen ülkemizdeki 17 milyon sigara tiryakisinden 100 bininin her yıl sigara nedeniyle yaşamını yitirdiğinin tahmin edildiğini kaydeden Dalyan; “Ayrıca dünyada her yıl 600 bin kişi başkalarının içtiği sigara nedeniyle ölmektedir. Ülkemiz, 2009 Temmuz ayından itibaren ‘Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun’ kapsamının genişletilmesiyle “Sigara Dumansız Ülke” olmuştur. Bütün kapalı mekânların sigara dumanından arındırılmış olması, tütün ürünlerinin reklam tanıtım ile tütün endüstrisi tarafından sponsorluk yapılmasının yasaklanması televizyon kanallarından tütün kullanımının zararlarına ilişkin eğitici yayınlar yapılması şeklinde kapsamlı bir tütün kontrolü yasasına sahip olmak başarı oranını arttırmıştır” dedi.

sigarasız dünya günü2

Bütün sivil toplum kuruluşlarının sigaranın zararları konusunda bilinçlendirme etkinlikleri yapmasının yanı sıra, sigarayı bırakmak isteyenlere tıbbi destek sağlamanın tüm hekimlerin görevi olduğunu vurgulayan Dalyan; “Her yönden hastayla iletişim kurularak sigara bıraktırma işleminin yapılması gerekmektedir. Sigara bıraktırma; bu konuda eğitim almış sağlık personellerinin görev aldığı, özelleşmiş sigara polikliniklerinde hastanın yakından izlenerek, iyi motive edilerek ve psikiyatrik destek sağlanarak başarı olasılığı arttırılarak gerçekleştirilmelidir. Böylece birçok hastalıktan korunma ve bu hastalıklara bağlı ölümlerin azaltılması sağlanmakta, sigaraya başlama potansiyeli olan gençler için çevredeki kötü örnek sayısı azalmaktadır” dedi.

İskenderun Toplum Sağlığı Merkezi olarak Koruyucu Sağlık Hizmetleri kapsamında çalışmaların devam ettiğini de hatırlatan Dr. Dalyan; “Kanser Erken Teşhis Eğitim ve Tarama Merkezimiz (KETEM)  bünyesinde hizmet veren sigara bıraktırma polikliniğimiz bu konuda vatandaşlara eğitim vererek davranışsal terapi yöntemleri ve gerektiğinde ilaç tedavileri önererek sigara bırakmak isteyenlere daha güzel daha temiz bir nefes için yardımcı olmaya çalışmaktadır” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here