Kara; “Arsuz Kurtbağında Krom Zenginleştirme Tesisi İstemiyoruz”

0
37

Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara; “Arsuz Kurtbağında Krom Zenginleştirme Tesisi İstemiyoruz”

Arsuz’da yapılması planlanan Krom Zenginleştirme tesisine ilişkin ÇED sürecinin başlatıldığını kaydeden İskenderun çevre koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, ÇED Yönetmeliği gereği Halkın Katılımı Toplantısının 15 Kasım 2022 Salı günü Saat: 11.00’da Kurtbağı mah.No:17 Arsuz adresinde yapılacağını duyurdu.

Tarım ve turizm kendi olan Arsuz’da krom tesisinin kurulmasının kabul edilemez olduğunu ifade eden Kara; “Arsuz’da Tarım ve Turizmin kalbinde planlanan Krom Zenginleştirme tesisine ilişkin ÇED süreci başlatıldı. Kayısı bahçelerimizden elde edilen,  hem yurt içinde hem yurt dışına sevk edilen ihracata konu olan bir ürün olması bölgenin önemini bir kat daha arttırırken, krom tesisi planlaması kabul edilemez bir gerçekliktir.

Bölgenin geçim kaynağı tarım, bahçecilik, hayvancılık ve turizm iken yaptığımız Kayısı Festivalleri ile bölgeyi tanıtmak, bölge ekonomisine katkı koymak isterken, yine istihdam yaratmak köyden işçi çalıştırmak sözü ile yüzlerce yılda oluşan doğayı, ekosistemi yok etmek gelecek kuşaklara miras olarak bırakacağımız tarım topraklarımızı ormanlarımıza zarar vermek akıl işi değildir. Arsuz’un yaban hayatı, doğal yaşam alanları, bitki örtüsü üzerinde olumsuz etkiye sebep olacak bu tür tesislerin Tarım ve Turizm’in kalbinde istemiyoruz.

Pandemi sürecini yaşadığımız son yıllarda ve halen de gıdanın ve 1 cm tarım toprağının ne kadar önemli olduğunu anladığımız bu süreçte yetkililerden söz konusu proje planlamasından bir an önce vazgeçilmesini istiyoruz. Daha temiz ve daha sağlıklı verimli topraklarımızı gelecek kuşaklara miras olarak bırakmalıyız, ve bunun için hep birlikte mücadele etmeliyiz.

ÇED Yönetmeliği gereği Halkın Katılımı Toplantısı 15 Kasım 2022 Salı günü Saat: 11.00’da Kurtbağı mah.No:17 Arsuz adresinde yapılacaktır” şeklinde konuştu.

Demircan Krom Madenciliği İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından Krom Zenginleştirme Tesisi kurulması projesinin iptal edilmesi talebi ile ilgili hem Hatay Valiliği ÇŞB İl Müdürlüğüne hem de ÇŞB Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğüne, bir dilekçe sunduklarını da söyleyen Kara, iptal istemlerinin nedenlerini altı maddede belirttiklerini kaydetti.

Kara, dilekçede yer verdikleri söz konusu projeye ilişkin itirazlarını şu şekilde paylaştı;

“1-21.01.2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 2016/9620 sayılı Bakanlar Kurulu kararı 105.387 hektar alan Amik ovası, 4.597 hektar alan ise Arsuz Ovası Toprak Koruma Kurulu tarafından Büyük Ova koruma alanı olarak sınır tespiti yapılmış dolayısıyla Arsuz Ovası artık “tarımsal sit” gibi korunacak ve böylelikle tarımsal nitelik taşıyan ovamızın amaç dışı ve yanlış kullanımlar sonucu yok olması öncelenmiştir.

2-Kurtbağı Mahallesinin ekonomisi kayısı zeytin, domates, elma, lahana, erik gibi tarımsal ürünlere dayalı iken, özellikle KAYISI için adına FESTİVALLER düzenleniyor ve ticari anlamda İhracata konu edilerek hem bölge hem ülkemiz açısından ekonomik katma değer yaratıyorken planlanan tesisin tarımın kalbinde yaratacağı olumsuz etki açıktır.

3-Turizm açısından önemli bir yere sahip olan YANARTAŞ’da Kurtbağında; Amanos Dağları zirvesinde bulunan yanan bir kaya ve yanında bulunan Zilli Şelaleyi görmek için çevre doğa ve fotoğraf tutkunları için önemli bir LOKASYON iken Tarım ve Turizm adına marka kent olma yolunda gelişmeye çalışan Arsuz için Çevre ve Doğayı Kirletici etkilere sahip bu tür tesisler ve projeler ARSUZ’un gelişimi ve tanıtımı için olumsuz etkiye neden olacaktır,

4-Yılda 75.000 ton Kromun işlenmesi öngörülen tesiste yıllık 25.000 ton pasa (Maden atığı) oluşumu beklenmektedir ve bu atıklar 3,5 km güneydeki firmaya ait ruhsat sahasına taşınacağı ve depolanacağı belirtilmektedir, mahallenin içinden veya açılması muhtemel yollardan ya da orman yollarında ağır tonajlı kamyonların yarattığı tozuma ve egzos kirliliği bitki örtüsüne, meyve bahçelerine ve toprağa zarar verecektir.

5-Planlanan Tesiste Zenginleştirme işlemi  ‘’Sallantılı Masa yöntemi ile yapılacağı ifade edilmiş, ancak proje alanında akar ve kuru dere yatağı bulunmamaktadır ‘’ denmiştir, tesiste su kullanımı günlük 20 m3 olarak belirtilmiş, krom zenginleştirme tesisinden çıkacak su çökeltme havuzlarından geçirildikten sonra tesiste tekrar kullanılacağından oluşan atık suyun devir daimle kullanımına ilişkin Teknik Raporun hazırlanıp onaya sunulacağı ifade edilmiştir. Yani ÇED Dosyasında tonlarca suyun nereden getirileceği, atık suların nereye deşarj edileceği, yeraltı su kaynaklarına, toprak altı minerallere sızıntı halinde tarım alanlarının olumsuz etkileneceği tamamen göz ardı edilmiştir.

6-Dünyada ve ülkemizde Covid-19 salgının yaklaşık 3 yıla yaklaşık bir süreçte devam ettiği düşünüldüğünde ve Coronavirüs Salgınlarının hem sebebi hem de salgını ağırlaştıran MADENCİLİK FAALİYETLERİ Anayasanın 56.maddesi ile güvence altına alınmış olan ‘Herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir’ ilkesini ihlal ettiğinden ve şirketlerin yaşam alanlarımıza saldırmasına neden olduğundan,

Demircan Krom Madenciliği İth. İhr. San.ve Tic. Ltd. Şti. tarafından Krom Zenginleştirme Tesisi kurulması projesi iptal edilmelidir.” (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here