Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürlüğü (HATSU), kuruluşunu kısa sürede tamamlayarak sorunları çözmeye başladı. 30 Mart yerel seçimlerinin ardından Hataylılara hizmet edecek kadroları kurmak için harekete geçen HATSU’da çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Eski İl Özel İdaresi binasında hizmet vermeye başlayan HATSU, kuruluşuna başlanan günden bu yana yaptığı hizmetlerle ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
HATSU Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada Hatay’ın dört bir tarafındaki mahallelerin sorunları ile birebir ilgilenildiğinin altı çizildi. Antakya ilçesine bağlı bazı mahallelerde görülen su soruna da değinilen açılamada, “Su sorununu giderecek su kuyuları en geç 4 ay içerisinde faaliyete girecek. Bu süre içerisinde var olan kuyulardaki su pompaları güçlendirilecek” denildi.
İçme suyu ihtiyacını Harbiye bölgesinden gelen su ile karşılayan mahallelerin içme suyu hatlarında bakım onarım çalışmalarına başlandığını hatırlatan Genel Müdürlük, kendi kendine yetecek suyu olmasına rağmen Belen ilçesinin içme suyu hatlarındaki çatlaklardan dolayı ilçede su sıkıntısı yaşandığının altını çizerek benzer durumda olan bir kaç ilçede de onarım çalışmalarına başlandığını bildirdi.
Açıklamada, Altınözü, Yayladağı, Samandağ, Reyhanlı, Belen, Kırıkhan ilçelerinde yapılan çalışmalara ayrı ayrı değinildi.
Birçok mahallede tahrip edilerek kullanılamaz hale getirilmiş olan içme suyu kuyularına ait elektrik panolarının da hızla yenilendiğini kaydeden HATSU, bu çalışmalar neticesinde Hataylılar için en elzem sorun olan su sorununun da büyük ölçüde çözüleceğini müjdeledi.
Genel Müdürlük ayrıca ilçe ve belde belediyelerinden devralınan Hassa İçmesuyu Tesisi İnşaatı, Yeditepe İçmesuyu İsale Hattı Deplase İnşaatı, Hassa Kanalizasyon Tesisi İnşaatı, Samandağ Atıksu Arıtma Tesisi İnşaatı, Karaali Kanalizasyon Tesisi İnşaatı, Erzin Kanalizasyon Şebekesi ve Yağmur Suyu Drenaj, Kumlu Kanalizasyon Tesisi İnşaatı, Ekinci Kanalizasyon Tesisi İnşaatı, Dörtyol Atıksu Arıtma Tesisi İnşaatı, Serinyol Atıksu Arıtma Tesisi ve Kollektör Hattı İnşaatı, Reyhanlı Atıksu Arıtma Tesisi İnşaatı, Belen Kanalizasyon Tesisi İnşaatı ve Denizciler –Bekbele Müşterek Kolektör Hattı – Atıksu Arıtma Tesisi İnşaatlarının da HATSU’nun görevlendirdiği kontrol mühendislerince takip edildiğini açıkladı.
Kapatılan belde belediyelerinin iller bankasına olan borçları ile ilçelerde su ve kanalizasyon işlerinin yürütüldüğü ihalelerin toplam borçlarının HATSU Genel Müdürlüğüne devredildiğini ifade eden Genel Müdürlük, bu borçların toplamının 480 Milyol TL olduğunu açıkladı.
HATSU, en son Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş. ve TEDAŞ’tan HATSU’ya 104 Milyon 362 Bin 646 TL elektrik faturası gönderildiği ve bu borcun ayrıntılarının HATSU görevlileri tarafından araştırıldığını bildirildi.
HATSU ayrıca Aslantaş Barajı’ndan İskenderun’un bazı mahallelerine içme suyu sağlayacak olan projenin içme suyu arıtma tesisi bölümünün tamamlanmaya yaklaştığını hatırlatarak, barajdan sağlanacak suyun yaklaşık 1 Milyon kişiye yeteceğini baz aldıklarını ve buradan gelecek suyun gerektiğinde Belen, Kırıkhan ve Antakya’da bile kullanmaya yetecek düzeyde olduğunu müjdeledi.
Su faturalandırma işlemlerine Antakya’da başlandığını belirten Genel Müdürlük, çok kısa bir sürede Hatay genelindeki su faturalandırma işlemlerine başlanılacağını ve seçim sürecinde faturalandırılmayan su ücretlerinin de hem taksitle, hem de ton farkı alınmadan yani vatandaş mağdur edilmeden tahsil edileceğini açıkladı.
HATSU ayrıca, gerek telefonlar ile gerekse de sosyal medya yoluyla bildirilen şikayetlerin anında çözüme ulaştırıldığını ifade ederek bu güne kadar gece gündüz demeden vatandaşların yanında olan tüm ekiplerinin bundan sonra da Hataylıların hizmetinde olacağını bildirdi.