Hatay’da Sivil Toplum-Medya Buluşması

0
18

Hatay’da Sivil Toplum-Medya Buluşması…
“İletişim Ağları Doğru Kullanılmalı”

İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün desteği ile İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu (İMEF) ve Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) tarafından İskenderun’da “Sivil Toplum Medya Buluşmaları’ programı düzenlendi.

Programa konuşmacı olarak TİMBİR Genel Başkan Vekili Av. Cüneyd Altıparmak, TİMBİR Danışma Kurulu Başkanı ve Akdeniz İnternet Gazetecileri ve Yayıncıları Derneği (AKİYAD) Kurucu Başkanı Veysel Cıncık, Birlik Haber Ajansı (BHA) Genel Müdürü Muhammet Kaçar, Güvenlik Uzmanı Dr. İmbat Muğlu ve moderatör olarak İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Öğretim Üyesi Dr. Osman Kümük katıldı.

Sivil toplum kuruluşları ile medyanın iletişiminin güçlendirilmesini amaçlayan ve İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu (İMEF) ve Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) tarafından, İskenderun Belediyesi, İskenderun Teknik Üniversitesi, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası ile İskenderun Deniz Ticaret Odası işbirliğinde gerçekleştirilen programa; İskenderun Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Emin Ünalan, İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı Kemal Kutlu, TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, Arsuz İş İnsanları Derneği Başkanı Adnan Ağır, İskenderun Teknik Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Meltem Eken, TİMBİR Genel Başkan Vekili Av. Cüneyd Altıparmak, TİMBİR Yönetim Kurulu Üyeleri Tanju Akıncıoğlu, Levent Özkurt, Menderes Demir, Birlik Haber Ajansı Genel Müdürü Muhammet Kaçar, İskenderun Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Osman Kümük, Güvenlik Uzmanı Dr. İmbat Muğlu, Gelişim Hastanesi Genel Müdürü Ahmet Ahraz ve STK temsilcileri ve davetliler katılım gösterdi.

Sivil Toplum Örgütlerinin Dijital Kapasitesinin Geliştirilmesi, Dijital İçerik Üretimi, Sivil Toplum Kuruluşları Etkin Sosyal Medya Kullanımı, Sosyal Medya ve Dezenformasyon, Sivil Toplum Kuruluşları Basın, Medya İletişimi ve İnternet Ortamında Kişisel Verilerin Korunması ve Telif konularında sunumlar gerçekleştirildi.

TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, internet medyasının bir arada olması, haklarının savunulabilmesi amacıyla kurulan birliklerinin projelerle ilerlediğini kaydetti.

Bölgemizde yaşanan felaket sonrası ‘Afet Haberciliği ve ‘Kriz Haberciliği’ başlıklı iki panel düzenlediklerini hatırlatan Basa, bu yıl da geçtiğimiz yıl olduğu gibi yedi bölge yedi ilde sivil toplum kuruluşları ile medyayı buluşturduklarını kaydetti.

Bu yıl yedi ilden birinin Hatay olduğunu ifade eden Basa, bu buluşmalardaki amacın, STK’ların faaliyetleri nasıl medyada daha fazla yer alabilir, nasıl daha fazla kişiye ulaşabilir onun yollarını aramak olduğunu kaydetti.

İnternet Medyasının Artıları ve Eksileri

Daha sonra söz alan Güvenlik Uzmanı Dr. İmbat Muğlu ise internet medyasının artı ve eksilerine değindi. Gerçek verilere dayanmayan, doğruluğu kanıtlanmamış olan bazı bilgilerin internet üzerinden yayılmasının halkı galeyana getirebildiğini kaydeden Muğlu, internette görülen bilgilerin doğruluğundan emin olunmadan inanılmaması gerektiğinin önemine vurgu yaptı. Öte yandan son yaşanan felakette enkaz altında kalıp internet aracılığıyla konumunu paylaşan depremzedelerin bu  şekilde hayatlarının kurtarıldığını da sözlerine ekleyen Muğlu, internetin doğru kullanıldığı takdirde ciddi faydaları olduğunu kaydetti.

Medyanın gücünün göz ardı edilmemesi gerektiğini söyleyen Muğlu, sosyal medya aracılığıyla gençlerin, çocukların teröre davet edildiğini ifade ederek; “Bazı uygulamalar terör yuvası olmuş halde. Sosyal medya ağı üzerinden çocukları tuzağa düşürüyorlar. Devlet tedbir alıyor ancak vatandaşlarda dikkatli olmalı. Yapılan paylaşımların doğruluğundan emin olunmalı, menşeine bakılmalı, iletişim ağları doğru kullanılmalı. Bunda medya kuruluşlarına da görev düşüyor. Aksi takdirde ihanet çetelerini bitirmek mümkün değil” şeklinde konuştu.

Birlik Haber Ajansı Genel Müdürü Muhammet Kaçar da Sivil Toplum Kuruluşları ile Sosyal Medya İlişkileri konulu konuşma yaptı. Konuşmaların ardından toplu fotoğraf çekimiyle program sona erdi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here