“Hatay Esnafı Ekonomik Bir Çöküntü ve İflas Yaşamaktadır”

0
77

CHP Hatay Milletvekili Eryılmaz, Suriye ile Yapılan İhracatın Sıfır Noktasına Gelmesini Meclis Gündemine Taşıdı…

Suriye’de yaşanan gerginlikler nedeniyle Suriye ile ihracatın sıfır noktasına kadar gerilediğini kaydeden ve bunu hükümetin Suriye politikasına bağlayan CHP Hatay Milletvekili Av. Refik Eryılmaz, konuyu TBMM gündemine taşıdı.

Meclise, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını istediği 6 soruluk bir önerge sunan Milletvekili Eryılmaz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Türkiye ve Suriye arasındaki ihracat 2010 yılında 1 milyar 845 milyon doları bulmuştur, 2011 yılında bu rakam yüzde 13 gerileyerek 1 milyar 611 milyon dolara inmiştir. 2012 yılının başlarında bakanlık verilerine göre ihracat 108 milyon dolardan 68 milyon dolara inmiştir. 2012’nin ilk yarısından sonra Suriye-Türkiye arasındaki sınır kapıları kapanmış ve ihracat sıfır noktasına kadar gerilemiştir. Türkiye-Suriye arasında yaşanan gerginliğin Hükümetin izlediği Suriye politikası neticesinde dış ticaret rakamları son yılların en düşük seviyelerine gerilemiştir. Hatay esnafı, nakliyecisi, ihracatçısı, yani iş dünyası Suriye krizinden ötürü ekonomik bir çöküntü ve iflas yaşamaktadır” dedi.

Kamplarda kalan Suriyelilerin her türlü ihtiyaçlarının karşılanırken, mağdur olan Hataylı esnaflara bir yardım yapılıp yapılmadığını da soran Vekil Eryılmaz, önergesinde ayrıca şu sorulara yer verdi;

“1-Hatay esnafı, nakliyecisi, ihracatçısı, sanayicisi, turizmcisi 15 Mart 2011 tarihinden bu güne kadar devlet bankalarından ne kadar kredi kullanmıştır? Bu kullanılan kredilerin ne kadarında geri ödeme sıkıntısı yaşanmıştır? Kullanılan kredileri ödeyemeyen tüzel ve gerçek kişiler hakkında ne tür işlemler yapılmıştır? Devlet bankalarından kullanılan kredileri yeniden yapılandırmaya yönelik herhangi bir çalışmanız var mı? 2-Hatay esnafı, nakliyecisi, ihracatçısı, sanayicisi, turizmcisi Suriye Krizi nedeniyle uğramış olduğu büyük ekonomik kayıplarda kaderine mi terk edilmiştir? Yoksa hükümetinizce desteklenmiş midir? Desteklendiyse ne gibi desteğiniz olmuştur? 3-Bundan sonraki süreçte esnafın, nakliyecinin, ihracatçının, sanayicinin ve turizmcinin SSK, Bağ-Kur primleri ve tahakkuk eden vergilerine yönelik bir öteleme, indirim, af veya iyileştirme düşünüyor musunuz? 4-15 Mart 2011 tarihinden günümüze kadar Hatay’da kredi borcunu ödeyemeyen ve bundan ötürü takibe alınan gerçek ve tüzel kişi sayısı kaçtır? Suriye krizi neticesinde Hatay’da kaç gerçek ve tüzel kişi iş yerlerini kapatmak zorunda kalmıştır? 5-Suriye krizi nedeniyle Hatay’da ve Suriye’ye sınır illerde iş dünyasında yaşanan büyük ekonomik kayıpları gidermek adına KOSGEB kredisi sağlamayı düşünüyor musunuz? 6-Hatay’daki kamplarda kalan sayıları 100 bini aşan Suriyeli sığınmacılara barınma, beslenme, eğitim, sağlık vs. temel gereksinimleri için kampların kuruluşundan günümüze kadar Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı bütçesinden ne kadar harcama yapılmıştır? Suriye’ye sınır illerdeki esnaf, nakliyecisi, ihracatçı vb. etkilenen tüm iş dünyasına yönelik ne gibi çalışmalar yapılmıştır? Yapılmadıysa yapmayı düşünüyor musunuz?”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here