Yanan Kömür Ciddi Tehlike!

0
306

Seküçoğlu Termik Santrallerin Tehlikesine ve Partikül Ölümlerine Dikkat Çekti

İTSO’nun Kasım ayı meclis toplantısında gündem dışı söz alan İTSO Meclis Üyesi Muzaffer Seküçoğlu, kömürle çalışan termik santrallerin tehlikesine ve partikül ölümlerine dikkat çekerek, İskenderun OSB  sahilinde inşası süren termik santrale karşı yeterince tepki verilmediğini ifade etti.

İTSO meclis üyesi Muzaffer Seküçoğlu yaptığı konuşmada Amerikan Akciğer Derneği’nin yaptığı araştırmadan da örnekler vererek, bölgemizi ve İskenderun’u bu anlamda büyük tehlike beklediğini öne sürdü. Meclis Üyesi  Muzaffer  Seküçoğlu konuyla ilgili olarak;  “Durağan halde zararlı olmayan kömür, yanmayla birlikte insan sağlığı ve çevre için ciddi tehditler oluşturuyor” dedi.  İnşaat Mühendisi Seküçoğlu sözlerinin devamında ise şu görüşlere ver verdi;

“Termik santrallerde enerji elde etmek amacıyla yakılan kömür, ortama, karbon monoksit, karbondioksit, metan, azot oksitler, kükürt oksit, cıva, ağır metaller ve (santralin ürettiği tehlikeli yan ürünler olan, arsenik, krom, kobalt, kurşun, mangan, çinko, baryum, talyum vb gibi radyoaktif partiküller) radyo-nükleitler yaymaya başlar. Termik santrallerden yayılan nükleer partiküllerin, kanser, doğum anomalileri, düşükler ve genetik bozulmalara ve radyasyon zehirlenmelerine neden olduğu bilinmektedir. Termik santrallerdeki radyoaktif madde üretimi, nükleer santrallerden kat kat fazladır.

Kömürle çalışan tüm termik santrallerden gökyüzüne yoğun bir şekilde cıva yayılır. Kömür içerisinde düşük oranlarda bulunan ve sabit halde zararlı olmayan cıvanın atmosfere salınmasıyla birlikte tehlike başlar. Cıvanın çevrede ve özellikle de akarsu, göl, gölet, su kaynakları gibi sulu ortamlarda metil cıva formunda birikimi, omurgasızlar ve balıklar dâhil, tüm su canlılarında toksik olarak birikime yol açar. Bu canlıların besin zinciri olarak tüketilmeleri halinde de insanlara aktarılır. Araştırmalarda, cıva etkisi altında kalan hamilelerin doğan çocuklarında, zekâ gerililiğine rastlanmıştır.”

Muzaffer Seküçoğlu konuşmasının son bölümünde ise tepki verilmesi gerektiğine işaret ederek; “Sivil toplum örgütleri, İskenderun ve bölge yaşayanları olarak bu derece tehlike içeren termik santrallere karşı yeterli tepki vermedik, sessiz kaldık. Ben böylesi bir tehlikeyi sizlere hatırlatmak ve ilgili ve yetkilileri uyarmak istedim” şeklinde konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here