Vekil Eryılmaz Suriye Sınırlarının Araştırılmasını İstedi
CHP Hatay Milletvekili Av. Refik Eryılmaz, Suriye sınırımızda güvenlik zafiyetinin sonuçlarının bölgeye ve Ortadoğu coğrafyasına etkilerinin araştırılmasını TBMM gündemine taşıdı. TBMM başkanlığına 20 milletvekilinin desteğini alarak verdiği araştırma önergesinde Eryılmaz, Suriye ile olan sınırımızın silah giriş-çıkışı dâhil her türlü kaçakçılığın yapıldığı ve radikal köktenci terör gruplarının geçiş güzergâhı haline nasıl geldiğinin araştırılması ve sonuçlarının tespit edilerek alınacak tedbirlerin belirlenmesi için araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.
Hükümetin üç yılı aşkın süredir uygulamakta olduğu Suriye politikasının bölgemizi ve ülkemizi hızla bir kaosa doğru sürüklediğini öne süren Vekil Erylmaz önergesinde ayrıca şu ifadelere yer verdi;
“Suriye ile olan sınırlarımız adeta kevgire dönmüş, silah giriş-çıkışı dâhil her türlü kaçakçılığın yapıldığı ve radikal köktenci grupların geçiş güzergâhı haline dönüşmüştür. Suriye ile olan 930 km sınırımız maalesef bu silahlı grupların denetim ve inisiyatifine bırakılmıştır. Hatay ili Reyhanlı ve Yayladağı ilçelerine bağlı bazı köylerden muhalif gruplara silah sevkiyatı yapıldığı ve değişik ülkelerden getirtilen militanların da bu güzergâh üzerinden Suriye’ye giriş yaptıkları açıkça yöre halkı tarafından dile getirilmektedir. Reyhanlı ve Cilvegözü saldırıları aslında sınırlarımızın ve sınır illerimizin ne kadar ciddi bir terör tehdidi ile karşı karşıya olduğunu ortaya koymuştur. En son Hatay Valisi Celalettin Lekesiz’in, İçişleri Bakanlığına gönderdiği rapor hükümetin 3 yıldır saklamaya çalıştığı acı gerçeği ve tehlikeyi bütün çıplaklığıyla ortaya koymuştur.
Gelinen bu süreçte bölgemizde olaysız gün yaşanmamaktadır. Tehlike artık kapımıza dayanmıştır. Mülteci, cihatçı, kaçakçı, kaçak işçi sorunuyla birlikte kentte güvenlik tehdidi had safhaya ulaşmıştır. Sınır bölgelerimizden hemen hemen her gün çatışma haberleri gelmekte yaşanan bu çatışma ve kaos ortamı neticesinde vatandaşlarımız da haklı olarak can güvenliğinden endişe etmektedir. Bu yanlış politikalar sadece sınır illerimizi değil bütün ülkeyi hem siyasi ve güvenlik açısından hem de sosyal ve ekonomik açıdan büyük bir felakete sürüklemektedir. Bölgede yaşanan bu süreç ülkemize manevi kayıplar yanı sıra maddi kayıpları da beraberinde getirmekte, kaçakçılık olaylarındaki artış nedeniyle ülkemiz milyarlarca lira vergi kaybına uğramaktadır. Bölgede petrol istasyonlarına uğrayan yok, esnaf perişan, sınır boyu serbest petrol ikmal istasyonu gibi kaçakçılar tarafından işletilmektedir. Son süreçte 17 Mayıs 2014 tarihinde Hacıpaşa hudut karakolumuza kaçakçılar tarafından doçka uçaksavar ve kaleşnikoflarla yapılan saldırılar bölgede yaşanan tehlikeli gidişatın somut örneğidir. Sınırdan giriş çıkışların serbest olduğu, kontrolün yapılmadığı yönünde vatandaşlarımızdan da çok yoğun şikâyetler almaktayız. Bu durum ilimiz ve ülkemiz açısından ciddi bir güvenlik tehlikesi oluşturmaktadır. Bölgede yaşanan bu güvenlik zafiyetini ortadan kaldırmak, yaşanması muhtemel saldırıların önüne geçmek ve ülkenin her tarafına dağılan sayıları 900.000’i aşan Suriyelilerin oluşturduğu sosyal ve ekonomik sorunlara çözüm bulmak ve gerekli tedbirleri almak için acil ve etkin bir eylem planı oluşturmak hayati bir önem arz etmektedir. Bölgemizde gelişen olayların sebep ve sonuçlarını tespit etmek, alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98. İç Tüzüğün 104 ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması yapılmasını saygılarımızla arz ederiz.”