EMEP’in Talebi; ‘Acı Reçete Değil, İnsanca Yaşanacak Asgari Ücret!’

0
54

Emek Partisi (EMEP) İskenderun İlçe Başkanı Makbule Kılıç, son günlerde gündemin üst sıralarına oturan ‘Asgari Ücret’ konusunda açıklamalarda bulundu. Kılınç, Acı Reçete değil, insanca yaşanacak Asgari Ücret talebinde bulundu. Kılınç açıklamalarında şunları söyledi;

“Ekonomimize “Tünelin ucundaki ışık göründü” deyip methiyeler dizen Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak “Allah Sonumuzu Hayır Etsin” diyerek istifasını verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise 18 yıllık iktidarı sonunda, gerekirse “acı reçete”ye başvurmaktan geri kalmayacaklarını ilan etti.

Krizin ve pandeminin bütün yükünü işçi ve emekçilere kesen AKP, kirasını, kredisini, faturalarını ödemekte zorlanan, asgari ücretle çalışan, ücretsiz izine çıkarılıp günlük 39 liraya yaşamak zorunda kalan, işçi ve emekçi            ye, milyonlarca işsize “acı reçete” öneriyor.

“Acı Reçete” deyince hepimizin aklına, yeni vergiler, başta faturalar olmak üzere her şeye gelen zamlar, eğitim ve sağlık hizmetlerinde katkı payı adı altında yeni faturaların çıkarılması, emekliye, kamu emekçisine düşük zam geliyor.

2 Milyon İşçi Asgari Ücretin Yarısıyla Yaşamaya Zorlanıyor…

Covid-19 salgınıyla birlikte ücretlerde önemli kayıplar yaşandı ve asgari ücret altında gelir elde edenlerin sayısı arttı. 1.168 TL ödenekle zorunlu ücretsiz izne çıkarılanlar veya kıs çalışma ödeneğinden faydalandırılan 2 Milyon kadar işçi asgari ücretin yarısı kadar bir gelirle yaşamaya zorlanıyor. Salgınla birlikte kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin ödeneğiyle asgari ücretin altına mahkûm edilenler ile işini kaybeden kayıtsız işçiler göz önüne alındığında asgari ücretin altında gelirle yaşamak zorunda olanların sayısı daha da arttı.

Emekçilere acı reçete uygulanacağını söylediği açıklamada Cumhurbaşkanı, yerli ve yabancı sermaye yatırımları için yeni reformlar yapacağını da ilan etti. Bu açıklama, patronların kar yapması için her türlü kolaylığı sağlayacağını ilanıdır. Şirketlere milyon dolarlık ihaleler vermeye devam ediliyor, 2021 bütçesinde kaynakların büyük bölümü faizcilere ve patronlara ayrılıyor. Patronların vergileri silinip yeni teşvikler veriliyor. İşsizlik Fonu patronların yağmasına açıldı. “Acı reçete” ile emekçilerden toplanan paralar patronlara aktarılıyor. İşçilere ve emekçilere yoksulluk, patronlara ve özellikle yandaş şirketlere kıyak olan politikaları doğru bulmuyoruz.  

Asgari Ücret İnsanca Yaşanacak Düzeye Çıkarılsın!

Asgari ücret azami sayıda işçiyi ilgilendiriyor. Asgari ücret giderek ortalama ücret haline gelmiş durumda. 20 milyon çalışanın 8 milyon kadarı yani %40’nın asgari ücret alıyor. Asgari ücretin bütün ücretlerde bir temel olarak ele alındığını göz önüne alırsak Türkiye’nin en büyük toplu sözleşmesidir. Çünkü Asgari ücret seviyesindeki artış, genel ücret artışlarını da etkiliyor.

Asgari ücret arttığında diğer ücret seviyelerinde olan çalışanlar da ücret artışı talep etme imkanı elde ediyor.  Asgari ücret, alınan tüm ücretlerin alt tabanıdır diyebiliriz. Asgari ücret şu an için net 2 bin 324 lira 70 kuruş olarak uygulanıyor.  Açlık sınırı ise 2 bin 517 lira!

Bu çerçevede; Asgari ücret vergiden muaf olmalıdır. Asgari ücret en düşük memur maaşı kadar olmalıdır. Ücretsiz izinler ve işten çıkarmalar yasaklanmalıdır.” (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here