Ahilik Haftası Etkinliklerle Kutlanacak

0
543

Fırat; “Ahilik, Yaşatılması Gereken Gerçek Bir Yaşam Disiplinidir”

İçerisinde bulunduğumuz hafta kutlanacak olan Ahilik Haftası kutlama etkinlikleri bugün başlıyor. Bu yıl 30’uncusu kutlanacak olan Ahilik Haftası bir hafta sürecek etkinlikler ile Antakya ve İskenderun’da bir dizi etkinliklerle kutlanacak.

Ahilik kutlamaları ilk olarak Antakya’da gerçekleştirilecek program ile başlayacak. Antakya’da gerçekleştirilecek kutlamaların ardından ise yarın İskenderun’da Esnaf Oda Başkanları ve tüm esnaflar ile birlikte etkinlikler gerçekleştirilecek.

İskenderun’daki kutlamalar ile yarın saat 15.00’te HESOB heyetinin Kaymakamlık ziyareti ile başlayacak. Daha sonra esnafları ziyaret edecek olan HESOB Heyeti, esnafa karanfil takdiminde bulunacak. Her yıl olduğu gibi aynı gün saat 17.30’da geleneksel hale getirilen mehteran bölüğü eşliğinde kent merkezinden sahil alanına kadar esnaf yürüyüşü gerçekleştirilecek. Etkinlik sahil alanında devam edecek. Burada yılın ahisi, kalfası ve çırağına ödüller verilecek. Ahilik kaftanı giydirme, mehteran bölüğü gösterisi, ahilik pilavı, döner ve künefe ikramları olacak.

Yine Ahilik Haftası kutlamaları çerçevesinde 22 Eylül akşamı İskenderun Kuyumcular ve Saatçiler Odası tarafından ve 26 Eylül akşamı ise İskenderun Berberler ve Kuaförler Odası tarafından Ahilik Geceleri düzenlenecek.

Hatay Valisi Erdal Ata da, Ahilik Haftası dolayısı ile bir açıklama yaptı. Ahilik teşkilatının, asırlar boyu milletimizin birliği ve sosyo-ekonomik düzeninin güç kaynağı olduğunu vurgulayan Vali Ata; “Uygarlık tarihine milli kültürümüzün armağan ettiği sayısız değerden biri olan Ahilik, bugün Ahi Evran olarak bilinen Nasiruddin Mahmud El Hoyi tarafından temelleri 13. yüzyılda Anadolu’da atılan, Müslüman-Türk toplumunun ekonomik, ahlaki ve kültürel hayatını düzenleyen bir oluşumdur. Esnaf ve sanatkârları yüksek ahlaki değerler etrafında birleştiren Ahilik teşkilatı, insanımızın dürüstlüğünü, mesleki marifetini, mertlik ve cömertlik anlayışıyla yoğurarak asırlar boyu milletimizin birliği ve sosyo-ekonomik düzeninin güç kaynağı olmuştur. Din, dil, ırk farkı gözetmeden herkesi eşit gören, saygı, dürüstlük ve adaleti esas alan bir anlayış ile dayanışma ruhunu ekonomiye yansıtan Ahilik kültürü, günümüz esnaf ve sanatkâr birlikleri için de bir sosyal miras ve altın bir rehberdir. Yüzyıllardır kardeşlik ve hoşgörünün merkezi olan ilimizde de mevcut meslek kuruluşlarına bağlı esnaf ve sanatkârlarımızın, geleneksel el sanatları ustalarından en modern şekilde üretim yapan sanayicisine kadar bu ilkeleri yaşatma gayreti içerisinde olduklarına olan inancım tamdır. Anadolu’da yüzyıllar öncesinden günümüze ışık tutan Ahilik geleneğini yaşatmak adına kutladığımız haftanın, esnaf ve sanatkârlarımız başta olmak üzere, ülkemizin kalkınmasına katkı vermesini diler, tüm esnaf ve sanatkârlarımıza hayırlı, bol kazançlar dilerim” diyerek düşüncelerini ifade etti.

İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk de, Ahilik Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, Ahilik kültürü ve felsefesinin, toplumsal hayatın ortak paydası olan insanı esas aldığını söyledi.

Ahiliğin başka kültür ve toplumlara da esin kaynağı olduğunu kaydeden Kaymakam Soytürk; “İnsanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde; dürüstlük, güvenirlilik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkeleri esas alınmış ve bu insani değerler toplum tarafından bir hayat tarzı olarak da benimsenmiştir. Tüm insanlara hizmet götürmeyi amaçlayarak, bu doğrultuda yapılanmalar oluşturan Ahilik, tüm yönleriyle hayat biçimine dönüşmüş, başka kültürlere ve toplumlara esin kaynağı olmuştur. Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir. Kaliteli üretim, sosyal güvenlik, işçi ve işveren ilişkileri, hizmet içi eğitim gibi uygulamalarıyla Ahilik, günümüzdeki işletmelere de yol gösterici olabilecek çağdaş niteliklere sahiptir. Bu duygu ve düşüncelerle; “Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir. Akıl ve ahlak İle çalışıp bizi geçen bizdendir” düsturuyla ticaret ahlakı, yardımlaşma ve dayanışma gibi ilkelere dayanan felsefesi ile günümüzde esnaf ve sanatkârlarımıza kılavuzluk eden Ahi Evran-ı Veli’yi rahmet ve minnetle anıyor, esnaf ve sanatkârlarımız başta olmak üzere bütün halkımızın ahilik haftasını ve esnaf bayramını en içten dileklerimle kutluyor,  ahiliğe esas olan birlik, beraberlik ve kardeşlik duygusunun büyüyerek devam etmesini temenni ediyorum” dedi.

“Ahilik Esnafların Kardeşliğidir!”

Hatay Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkan vekili Uğur Fırat ise Ahilik haftasında İskenderun halkına ve esnafına yaraşır bir bayram yaşatmayı amaçladıklarını kaydetti. Ahilik kültürünün, Türk kültürünün özünden gelen bir gelenek olduğunu söyleyen Başkan Fırat; “Ahilik kültürü esnafların kardeşliği, dayanışması ve paylaşımını ön planda tutar. Bu geleneksel kültürümüz geçmişte yaşanmış ve gelecekte yaşatılması gereken gerçek bir yaşam disiplinidir. Bizler her zaman esnafımızın yanındayız. Halkımız ile birlikte seçilmiş ve atanmış yerel yöneticilerimiz de esnafımızın yanında yer almalıdır. Halkımıza sesleniyorum, kentimizin, mahallemizin esnafına hep birlikte sahip çıkalım, Esnafımızı yaşatalım, destekleyelim. Unutmayalım ki geleneklerimizde mahallemizin esnafı aynı zamanda evimizi, çocuklarımızı, malımızı emanet edebildiğimiz, güvendiğimiz komşularımızdır. Ahilik Haftasında çeşitli etkinlikler düzenleyeceğiz Bu etkinlikleri düzenlerken amacımız, esnaf ve halkımızı bütünleştirerek, birlik ve beraberliğimizin, kardeşliğimizin pekişmesini sağlamaktır” şeklinde konuştu. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here