Yüzme Havuzları Ne Kadar Hijyenik?

0
408

yüzme havuzu2Yaz aylarına girdiğimiz şu günlerde İskenderun halkı serinlemek için deniz ve havuzlara akın ediyor. Ancak vatandaşlar endişeli. Özellikle her hafta sonu yoğun rağbet gösterilen havuzlarda ‘Gerektiği ölçüde hijyen sağlanabiliyor mu?’ sorusuna bazı vatandaşlar yetkililerden açıklama bekliyorlar.

Gazetemiz idarehanesine gelen bazı vatandaşlar, yaz aylarına girdiğimiz şu günlerde serinlemek adına gidecekleri havuzlar konusunda endişelerini dile getirerek; “Kulağımıza bir takım söylemler geliyor. Havuz işletmecilerinin, temizlik amaçlı klor yerine çamaşır suyu kullandıkları, bazılarının da çamaşır suyu ve kloru birlikte kullandıklarını duyuyoruz. Havuzlarda genel temizliğin yapılmadığı ve hijyenik olmadığı söyleniyor. Havuzun suyunun da sezon boyunca değiştirilmediği iddiaları kulaklarımıza geliyor” diyerek, bu iddiaların doğru olup olmadığının açıklanması gerektiğini belirtti.

Adının açıklanmasını istemeyen ve endişelerini dile getiren vatandaşlardan biri; “İnanmazsınız geçen sene gittiğim açık havuzun birinde mayomun rengi attı. Bu sene de aynı durumla karşı karşıya kalmaktan korkuyorum!” şeklinde açıklamalarda bulundu. Bu iddialar sonunda yetkililere, kent içindeki havuzların rutin denetimlerinin yapılması konusunda çağrıda bulunan vatandaşlar, yapılıyorsa da bunun açıklanması gerektiğini vurguladılar.

Açık Havuzların Bakımı Günlük Yapılmalı

Konu ile ilgili yetkililerden edindiğimiz bilgilere göre, açık havuzların bakımının günlük yapılması gerekiyor. Ayrıca havuzların her gün basınçla suyla taşmasının sağlanması ve bu şekilde yüzeydeki kirliliğin dışarı akıtılması gerekiyor. Bakımı düzenli yapılan havuzların 3 ayda bir suyunun boşaltılması; bakımı düzenli yapılmayan havuzların ise her ay suyunun değiştirilmesi gerekiyor. Her sabah süpürülmesi, temizlenmesi ve klorlanması gereken havuzların çevresinde fast food türü ürünlerin de tüketilmemesi gerekiyor.

Havuza atılan klor değerinin 0,1 olması gerekiyor. Havuzların hijyenik olması konusunda havuza giren vatandaşların da sorumluluğu olduğunu söyleyen uzmanlar, havuza girilmeden önce mutlaka duş alınması gerektiğini belirtirken, havuza girecekleri başlarına bone takmaları konusunda uyarıyorlar. Uzmanlar, havuz temizliği için maliyeti azaltmak adına klor yerine kullanılan çamaşır suyunun insanların sağlığını ciddi anlamda tehlikeye soktuğunun altını çiziyorlar.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here