Yeni Barbaros Hayrettin Paşa’lar Yetişecek!

0
381

Barbaros Hayrettin Paşa Denizcilik Fakültesinin Temeli Atıldı

Geleceğin denizcilerinin yetiştirileceği İskenderun Barbaros Hayrettin Paşa Denizcilik Fakültesinin temeli geçtiğimiz hafta sonu törenle atıldı. Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) İskenderun kampusu içerisinde düzenlenen temel atma törenine, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, Ak Parti Hatay Milletvekili Orhan Karasayar, İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su, İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Halil Şahin, Deniz Ticaret Odası Başkanı Bülent Kavsak ve sivil toplu kuruluşların temsilcileri, işadamları ile davetliler katıldı.

Renkli görüntülere sahne olan açılış töreninde konuşan Vali Lekesiz, üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’de denizlere ve denizciliğe gereken önemin verilmesi gerektiğini söyledi. İnsanın yetiştirilmesi gerektiğine işaret eden Lekesiz; “Bina yapmakla, fabrika yapmakla toplum kalkınmaz! Onlar olmazsa olmaz ama insan gücü yetiştirmeden bunların hiçbirisinin sürdürülebilirliği olmaz. İnsanı yetiştirmemiz lazım. Elbette bir taraftan hastanelerimizi, yollarımızı, altyapımızı, iyi bir şekilde yapacağız ama kalifiyeli elamanlar da yetiştireceğiz. Bugün burada çok önemli bir fakültemizin temelini atıyoruz. Barbaros Hayrettin Paşa Denizcilik Fakültesinde, İskenderun Limanı’nın özelleştirilmesi ile gelişen, büyüyen sektörden tutun, lojistik merkez oluşturma çalışmamızda ortaya çıkacak yatırımdaki insan kaynağı, bu eğitim yuvasında yetiştirilecek. Burada bu fakültemizin yapılmasında öncülük edip değerli katkılarını esirgemeyenlere emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Fakülte 14,5 Milyon Türk Lirasına Mal Olacak

MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder ise Denizcilik Fakültesi’nin İskenderun da denizcilik ve lojistik sektöründe ihtiyaç duyulan nitelikli insanı sağlayacak olan bir fakülte olduğuna dikkat çekerek; “Türkiye’de aralarında 10 üniversiteye bağlı 10 fakülte olma özelliğine sahip fakültemiz gemi şeklinde bir bina olacak ve içerisinde 3 adet simülasyon odası, 4 laboratuarı, yemekhanesi, idari odaları, konferans salonları ve derslikleri bulunacak. Gemi İnşa Mühendisliği, Güverte Mühendisliği, Gemi Makineleri Mühendisliği ile Sualtı Teknolojileri Mühendisliği Bölümlerinin yer alacağını fakültemiz 14,5 milyon Türk Lirasına mal olacaktır” açıklamasını yaptı. Fakülte yapımına ilişkin ilk çalışmaların İskenderun Deniz Ticaret Odası ve İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde, İskenderun Belediyesi’nin katkısıyla ve tüm hayırseverlerin iştirakiyle başlatıldığını belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Daha sonra söz alan Ak Parti Hatay Milletvekili Orhan Karasayar da fakültelerin İskenderun’a gelmesinde ve yeni fakültelerin açılması konusunda el birliği ile çalıştıklarını ifade ederek, İskenderun’un gelişmesi için çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetti.

Konuşmasında, bilimin önemine değinen Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek ise; “Üniversiteler ülkenin, toplumun geleceğini aydınlatırlar” dedi. Civelek, fakülte ile gençlere iş alanı da oluşturulacağı için mutluluğunu dile getirdi.

İTSO Başkanı Halil Şahin’de, çok sayıda sanayici ve işadamının katkılarıyla İskenderun’a fakülteler kazandırıldığını hatırlatarak; “Fakültelerin sayısının artması, eğitime verilen önemin artmasıyla bölgemizde gelişmeler olmakta. Bugün geldiğimiz bu noktada inanıyorum ki bundan sonrada ihtiyaç duyulan fakülteler yine yapılan desteklerle temelleri atılır hizmete girer” şeklinde konuştu. İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı Bülent Kavsak da denizciliği bilimsel hale getirmek gerektiğine değindi.

Denizcilik Fakültesi’nin temel atma töreni Halk Oyunları ekibinin gösterileri ile renklendi. Temel atma töreni ile birlikte MKÜ İskenderun Kampüsü Spor Kompleksi’nin açılış töreni de yapıldı. Tören programı, kokteyl ile sona erdi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here