“Yaşadığımız Sorunlara Somut ve Kalıcı Çözümler Üretilmesini İstiyoruz”

0
42

Eğitim-Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal, Öğretmenler Günü’nün Sembolik Kutlandığını Söyledi…

Eğitim-Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, eğitim emekçilerinin sorunlarına değinirken, sendikalarının yapmış olduğu ‘Öğretmenlerin Ekonomik ve Mesleki Sorunlarına Bakış Anketi’ sonuçlarını da açıkladı.

‘24 Kasım Öğretmenler Günü’nün öğretmenlerin en temel sorunlarının bile gündeme gelmediği ‘resmi’ bir gün olarak kutlandığını savunan Ünsal; “24 Kasım’ın, Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Millet Mektepleri Başöğretmenliği’ni kabul ettiği gün olması açısından tarihsel bir gerçekliği ve önemi olmasına rağmen, ‘24 Kasım Öğretmenler Günü’nün 12 Eylül darbecileri tarafından ilan edildiği unutulmamalıdır” dedi.

Her 24 Kasım’da öğretmenliğin kutsallığından, ‘Öğretmenlerin hakkının ödenemeyeceğinden’ söz edilerek bildik ezber cümlelerin kullanılmasının artık öğretmenleri ciddi anlamda rahatsız ettiğini iddia eden Ünsal; “Yüz binlerce eğitim emekçisinin ekonomik, sosyal ve mesleki sorunlarını çözmek için atılmayan adımlar, öğretmenlerin gerçek sorunlarının görmezden gelinmesine yıllarca tanıklık ettik. Yıllardır 24 Kasımlarda öğretmenlere içi boş ve gerçek yaşamda hiçbir somut karşılığı olmayan övgüler dizilirken, öğretmenlerin çalışma ve yaşam koşullarına ilişkin sorunların üzeri örtülmekte, öğretmenlerin hakları ve geleceğine yönelik temel talepleri görmezden gelinmektedir.

Eğitimde özellikle son yıllarda esnek, güvencesiz ve angarya çalıştırma uygulamaları belirgin bir şekilde artmıştır. Ücretli ve sözleşmeli öğretmenlik, mülakat ve güvenlik soruşturmaları nedeniyle yaşanan sorunlar, 700 bine yakın işsiz, ataması yapılmayan öğretmenlerin varlığı gibi temel konuların çözümü noktasında bugüne kadar hiçbir somut adım atılmamıştır. Kovid-19 salgını sonrasında, özelikle uzaktan eğitim sürecinde mesai kavramı tamamen ortadan kaldırılmış, esnek çalışma uygulamaları hiç olmadığı kadar arttırılmıştır” diye konuştu.

Ülkemizde bir süredir yaşanan ekonomik kriz nedeniyle eğitim emekçilerinin iş ve yaşam koşullarının ciddi anlamda ağırlaştığını kaydeden Ünsal; “Yıllardır dile getirdiğimiz temel taleplerimiz karşılanmamış ve yaşadığımız sorunlara kalıcı çözümler üretilmemiştir. Bu nedenle Eğitim Sen olarak, 12 Eylül darbecilerinin ilan ettiği “24 Kasım Öğretmenler Günü” ile sembolik değerini bulan ve öğretmenlerin iradesinin yok sayıldığı, sesinin duyulmadığı, taleplerinin görmezden gelindiği, yılda bir gün takvimde sırası geldiği için öğretmenler gününü kutlamasını samimi bulmuyoruz.

Ailelerin çocuklarını hangi zorluklarla okula gönderdiklerini, çocuk ve gençlerimizi okul dışında ve içinde bekleyen tehlikeleri, eğitim sistemini kuşatan bilim dışı kuşatmaya en yakından tanık olarak yaşadığımız sorunların sadece belirli günlerde hatırlanmamasını, yıllardır yaşadığımız sorunlara somut ve kalıcı çözümler üretilmesini istiyoruz” dedi.

Ünsal, Eğitim Sen tarafından 4 bin 565 öğretmenin katılımıyla yapılan “Öğretmenlerin Ekonomik ve Mesleki Sorunlarına Bakış Anketi” araştırması sonuçlarını da paylaştı.

Öğretmenlerin ekonomik zorluklarla karşı karşıya olduklarını ifade eden Ünsal; “Anket sonuçlarımızdan da görüleceği gibi, öğretmenlerimiz sorunlarına gerçekçi çözüm üretilmesine ihtiyaç duymaktadır. Bizlere dayatılan her türlü haksız ve hukuksuz uygulamanın ancak tüm eğitim ve bilim emekçilerinin birleşik ve örgütlü mücadelesiyle kırılabileceğine inanıyoruz. Haklarımız, geleceğimiz ve çocuklarımızın eğitim hakkı için bütün eğitim ve bilim emekçilerini, öğrenci ve velilerimizi birlikte ortak mücadeleye davet ediyoruz” dedi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here