“Vücudunuzu Dinleyin, O Size Doğru Yolu Gösterir”

0
164

ayna derneği söyleşi1Aile Hekimi Dr. Fatih Köse, Son Günlerde Artan Grip Vakalarına Yönelik Konuştu

Ayna Kültür Sanat ve Evimiz İskenderun Süpürge Dernekleri, her Çarşamba yaptıkları sohbet toplantılarında bu kez herkesin muzdarip olduğu oldukça güncel bir konuya değindi. Konuk olarak katıldığı sohbet toplantısında grip hakkında konuşan Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Fatih Köse, bu hastalıktan korunmak için ve hasta olduktan sonra dikkat edilmesi gerekenler hakkında önerilerde bulundu.

Soğuk algınlığı ve gribin birbirleriyle her zaman karıştırıldığını hatırlatan Dr. Fatih Köse, soğuk algınlığının daha hafif, ayakta atlatıldığını, gribin etkilerinin ise biraz daha ağır olurken, insanı yatırabileceğini kaydetti.

ayna derneği söyleşi2

Soğuk algınlığının da gribin de aslında bir ilacı olmadığını, 3-5 gün içerisinde geçeceğini kaydeden Dr. Köse, gribin 5 gün içinde geçmemesi, ateşin 5 günü geçmesi halinde ciddiye alınması gerektiğini, tehlikeyi işaret ettiğini belirtti. Köse; “Grip ilk 3-4 gün yoğun şekilde ilerlerken daha sonra inişe geçiyor. 5-6 gün geçtiği halde şikayetler hala ilk günkü gibi aynı şiddette devam ediyorsa, bu kişilere daha dikkatli olunmalı, çünkü bu ciğerlerde sorun olabileceğinin işaretidir. Kanlı balgam varsa, kişi daha mor görünüyorsa, idrar azalmışsa, hasta havale geçiriyorsa ciğerlerde, beyinde sorun olabileceğinden çok dikkat edilmelidir. Grip en çok ciğerlere zarar veriyor, zatürreeye çevirip ölüme neden olabiliyor” derken endişelenmemekle birlikte grip sürecinin iyi izlenmesi ve dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

yase-grip1

Her yıl Grip Nedeniyle Ölümler Oluyor

Gribin tarihi hakkında da bilgiler veren Dr. Fatih Köse, gribin insanlık tarihiyle bilinen bir hastalık olmasına rağmen 1500’lü yıllarda resmi kayıtlara geçtiğini ifade etti. Dünya genelinde zaman zaman ölümlere sebep olan salgınların yaşandığına da dikkat çeken Köse; “Dünya çapında salgın her yıl olmayabilir. Bizim de virüslere karşı silahlarımız var ama virüslerde sürekli değiştiriyor kendini. 1918-1919 yıllarında dünyanın en büyük salgını yaşandı. İspanyol Gribi denilen salgın nedeniyle 20 milyon insan hayatını kaybetti. Salgınlar dışında her yıl dünya genelinde 500 bin insan grip nedeniyle hayatını kaybediyor. Geçtiğimiz günlerde kentimizde de ölümler yaşandı, insanlar domuz gribi diyerek panik oldu. Halbuki dünya genelinde olduğu gibi kentimizde de her yıl grip nedeniyle ölümler gerçekleşiyor. Hastanenin karantinaya alınması gibi bir durum söz konusu değil” dedi.

ayna derneği söyleşi3

Hijyene Önem Verin…

Gripten korunma yolları konusuna da değinen Köse, hijyene çok önem verilmesi gerektiğinin altını bir kez daha çizdi. Ellerin sık çok iyi yıkanması gerektiğini kaydeden Dr. Köse, “Eller sık ve iyice yıkanmalı, ağız çalkalanmalıdır. Sık sık bir şeyler içmek de ağızdaki mikropların mideye gitmesini ve mide asidi tarafından yakılmasını sağlayacağından faydalı olabilir. Hapşırırken elinizden ziyade kolunuzu kullanın, kolunuza hapşırın. Kendi kafanıza göre antibiyotik almayın, iğne vurdurmayın. Antibiyotik bağırsaktaki yararlı bakterileri de öldürür, gribin üzerine bir de ishal olabilirsiniz. İlaçlar zaten virüsü öldürmez. Burnunuz tıkalıysa sprey kullanabilirsiniz. Ağır yemekten kaçınabilirsiniz çünkü enerjinizi sadece iyileşmek için kullanmalısınız. Zaten vücudunuz sizi yönlendirecektir. Grip olan insan daha hafif şeyler yemek içmek ister. Vücudunuzun sesini dinleyin o sizi doğru yönlendirir” şeklinde konuştu. Haber: Helga TERBİYELİ

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here