“Vatandaşların, İnsan Onuruna Yakışır Bir Yerde Oturmalarını İstiyoruz!”

0
111

kamil turan açıklama10CHP Grup Başkan Vekili Kamil Turan Kentsel Dönüşüm Projesi Hakkında Bilgilendirdi…

Bakanlığın belediyeye yetki vermesinin ardından İskenderun’da gerçekleştirilecek olan Kentsel Dönüşüm Projesi hakkında bilgi veren CHP Grup Başkanvekili Kamil Turan; “Gece kondular yıkılıp çok katlı binalar yapılacak, vatandaşlar hak ettikleri çağdaş, insan onuruna yakışır binalarda bulundukları bölgede oturacaklar” dedi. Turan, hak sahibi olmayan fırsatçıların bu projeden yararlanmayacağını belirtti.

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen İskenderun Belediye Meclisi toplantısına Numune, Esentepe ve Pınarbaşı mahallesi sakinlerinin yanlış bilgilerle akın ettirildiğini ifade eden CHP Grup Başkanvekili Turan; “Öncelikle aydınların, siyasetçilerin, meclis üyelerinin, muhtarların görevleri halka doğru bilgi vermektir” dedi. Daha sonrada kentsel dönüşüm projesine değinen Turan; “Pınarbaşı mahallesi, halk arasında Çengen diye bilinen Kent mahallesinde 3518 nolu parseli kamuoyunun bildiğinin aksine maliye arazisidir. 1998-2001 yılları arasında belediye buraları devralmak istemiş, ancak istekleri reddedilmiş ve mahkemede bu tescil edilmiştir. Biz hizmete geldikten sonra da oranın devralınması için maliyeye gereken tüm bilgi ve belgeleri sunmamıza rağmen her defasında maliye evrak eksikliği olduğunu beyan etti. Fakat hangi evrakın eksik olduğunu sorduğumuzda da bize hiçbir yanıt verilmedi. Riskli alan kanunu çıktıktan sonra da o bölgeyi almak için orayı riskli alan ilan ettik. İmar planında da riskli alanlar arasına Meydan ve Cumhuriyet mahallesinde 176 bin 422 metrekaresi riskli alan ilan edildi. Modernevler mahallesinde 314 Bin 607 metrekare, Numune, Pınarbaşı ve Esentepe 268 Bin 227 metrekare alanlar riskli alan ilan edildi.

Riskli alanda ne olacak? Riskli alanlar bakanlık belediyemize yetki verince ilk işimiz oranın ihalesi yapılıp, projelendirme ve planlama firması ile anlaşılacak. Oraya uygun projeler tespit edilip hazırlanacak. Hak sahipleri tespit edilecek ön hazırlık süresi yaklaşık 18 ay sürer. Hak sahipleri geçici olarak yerleştirilecekleri evlerde kira yardımı alabilecekler. Konutları ve arsaları ayrı ayrı değerlendirilip, kendilerine verilecek evler arasında bedel farkı çıkarsa uzun vade taksitlendirilecek. Bunda öncelikli olarak tapu sahipleri sonrada gecekondusu olanlar faydalanacaktır. Bu çalışmanın her aşamasında o bölgenin halkı ile bir araya gelinecektir” dedi.

CHP’nin tüm Türkiye’de yaptığı kentsel dönüşüm projelerinin vatandaşı aynı bölgede ev sahibi yapmak üzerine kurulu olduğunu ifade eden Turan; “Halk, gecekondularını davul zurna ile kendileri yıkar. Kimse mağdur edilmez. Edildiği örneği de yoktur. Numune ve Pınarbaşı için eski hal binası yerini bu alan içine sokmamızda bu yüzdendir. Gece kondular yıkılıp çok katlı binalar yapılacak vatandaşlar hak ettikleri çağdaş, insan onuruna yakışır binalarda oturacaklar. Tapu sahipleri belki fark bile ödemeyecektir. Hak sahipleri belli ve bunun kriteri vardır. Riskli alan ilan edilen bölgede ilan edildiği tarihten itibaren yapılan ve yapılacak satışlar sonunda alan kişiler hak sahibi olamayacaktır” uyarısında bulunurken, belediyenin fırsatçılara izin vermeyeceğinin de altını çizdi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here