Vardar; “Yeni Anayasaya Hayır Oyu Vereceğiz”

0
153

milli anayasa çağrısı2Milli Anayasa Kurultayı Üyeleri Kahvaltıda Buluştu

İskenderun Milli Anayasa Temsil Heyeti ve üyeleri kahvaltıda buluştu. Neşve Cafe Restoranda düzenlenen kahvaltıya Vatan Partisi İl sekreteri Emilhan Güçlü, TGB Şube sekreteri Özgür Yıldırım, Taşeron İşçileri Çukurova Derneği Federasyonu başkanı Sadık Karakaş, CHP eski meclis üyesi Birsel Taş gibi yöneticiler katıldı.

Kahvaltıda Kadir Vardar, Fatma Paksoy, Mehmet Kara birer konuşma yaptı. Katılımcılardan bir Suriyeli mülteci de konuşma yaptı. Konuşmalarda özellikle yeni anayasa, başkanlık sistemi ve Türkiye’nin bölünmesine yönelik çalışmaların yapıldığı, bu tehlikeli gidişlere karşı milli anayasa ve milli hükümet modelleri tartışıldı. Milli Anayasa için çalışmaların hızlanacağını, AKP ve PKK’ya karşı olanların bir araya gelmesinin öneminin altı çizildi.

milli anayasa çağrısı3

Açılış konuşmasını yapan Kadir Vardar; “Amerika’nın 1915 öncesi olduğu gibi ülkemizi bölmeye çalışıyorlar. Milletvekilleri yemin ederken anayasaya bağlı kalacaklarına ilişkin yemin ettiler. Yoksa yemin ederken ayaklarını mı kaldırdılar? Bunlar yeni anayasa yapıyorlar. Anayasaları kurucu meclis yapar. Mustafa Kemal bir kurucu meclis ile anayasa yapmıştır. Yine ortada bir kurucu meclis gibi heyet vardır. 81 İlden toplanan 5 bin kişi Ankara’da toplandık ve bu gerici ve bölücü anayasayı yaptırmayacağımıza ilişkin yemin ettik. Bizler bu milli anayasa için Hatay’ın her yerinde çalışmalarımızı başlattık ve sürdüreceğiz. Bugün yeni anayasa ancak referandum ile yapılabilinir, biz ise bu yeni anayasaya karşı panel, konferans, bildiri gibi etkinliklerle karşı çıkacağız ve hazırlanacak yeni anayasaya hayır oyu vereceğiz” dedi.

milli anayasa çağrısı4

Fatma Paksoy ise milli anayasanın içeriği konusunda bilgi verdi. Paksoy; “Bizler topraklarımız alanında birden fazla egemenlik yaratılmasına izin vermeyeceğiz. Bölgecilik yapılarak özerklik, federasyon güdülemez. Ülkemizin bir karış toprağından vazgeçilmesi söz konusu dahi olamaz. Türkiye Cumhuriyetinde egemenlik Türk milletine aittir. Çok kültürcülük, etnik ayrılıkçılık, ümmetçilik, adına mezhebi parçalanma yoluyla Türk milletinin bütünlüğü bölünmez, ulusun varlığı ve egemenlik hakları, hiçbir koşulda ortadan kaldırılamaz. 

Anayasa’dan Türk Vatandaşlığı, statümüzü silmeye ve egemenliği Türk milletinden, almaya yeltenen yeni anayasa saldırısına karşı varoluşumuzu savunma ve direnme esasının meşru olduğunu ilan ediyoruz” dedi.

milli anayasa çağrısı5

Eğitimci Mehmet Kara, kurtuluş savaşının zor günlerini ve mücadeledeki kararlılığını tarihi örneklerle anlattı. Kara; “İngilizler, Fransızlar, Yunanlar 13 Kasım 1918 tarihinde İstanbul’u işgal ettiler. Bir gün önce emperyalistler İskenderun’u işgal ettiler. Aynı tarihlerde Mersin, Antep ve Urfa işgal edildi. 15 Mayıs 1918’de Yunanlar İzmir’e çıktılar. Mustafa Kemal 16 Mayıs günü yalnız olarak vatanın kurtuluşu olarak yola çıkar. 19 Mayıs Samsun, arkasından Havzaya gelir. Kendisine bağlı olan birliklere telgraf ile uyarır ve ön hazırlıkların yapılmasını emreder. Mustafa Kemal’in Anadolu’ya çıktığında Anadolu sefil, erkekler cephede ya savaşta, ya şehit olmuştur. Kadınlar dışında çalışan kimse kalmamıştır. Erzurum kongresi, Sivas kongresi ve Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisinde karar verilir. ‘Millet kendi kaderini, kendisi tayin edecektir’ İşte bu zor şartlar altında bir milli mücadele ve arkasından işgalciler kovulmuş ve Cumhuriyet kurulmuştur. Onun için bizim daha kararalı ve cesur olmamız gerekmektedir” dedi.

Kahvaltıya katılan Suriyeli konuşmasında Atatürk çizgisinin devam etmesini isteyerek şunları söyledi;

“Mustafa Kemal Atatürk’ün Suriye üzerindeki politikalarının devam etmesini istiyoruz. İktidarınıza ikazda bulunulmasını istiyoruz. İktidarınızın bu Suriye politikalarından vazgeçmesi için sizlerin gayret etmesini istiyoruz.”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here