Uluslar arası Lojistik Köy Projesinin Zirvesi Yapıldı

0
169

İskenderun’a kurulacak uluslar arası lojistik köy projesinin zirvesi, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) ve Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) ortaklığında, MKÜ kampusunda bulunan Atatürk Konferans salonunda gerçekleştirildi. Çok sayıda resmi kurum ve kuruluş temsilcileri, MKÜ öğretim görevlilerinin, lojistik bölüm ve kamu yönetim bölümünde eğitim gören öğrencilerin katıldığı Uluslar Arası Lojistik Zirvesinde lojistik mastır planı, plan doğrultusunda belirlenen lojistik vizyonu, planın başlıca amaçları ve İskenderun Lojistik Köyü’nün Bölgeye katkıları anlatıldı.

Uluslar Arası Lojistik Zirvesinde bir konuşma yapan Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, lojistiğin önemine dikkat çekti ve lojistiğin sadece taşımacılık olarak algılanmaması gerektiğini söyledi. Lojistiğin bir zenginlik sektörü olduğunun da altını çizen Vali Lekesiz, Hatay’ın Asya, Avrupa ve birçok bölge için önemli bir kilit noktası olduğunu aktardı. İlimizdeki imkânların iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Vali Lekesiz, bu sektörün olumlu sonuçlar vereceğini, fakat toplumsal sahiplenme ile bu projeye sahip çıkılması gerektiğine vurgu yaptı.

Ülkenin ve Hatay’ın geleceği açısından önem arz eden Lojistik köy projesi için Mustafa Kemal Üniversitesi olarak üstelerine düşen görevi en iyi şekilde yapmaya hazır olduklarını söyleyen MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder de; “İskenderun lojistik köy olarak belirlenmesi ve Antakya lojistik bölgelerinin belirlenmesi yine Hassa, İslahiye ekseni üzerindeki büyük alanlar potansiyel lojistik alanları olarak belirlenmesiyle birlikte, tarım alanlarıyla birbiriyle çok yakın ulaştırma ağlarına olabildiğince yakın çeşitli ulaştırma yollarıyla kesişen bir düzlem içerisinde önemli bir lojistik sektörünün kurulabileceği dolayısıyla İskenderun limanının adeta depolama merkezleri olarak görev yapabilecek. Biraz önce saydığımız bölgelerin bütünleşik bir yapı ile ele alındığında ilimizin diğer yönlerden olduğu gibi lojistik yönden de önemini ortaya koyan bir yapıyı oluşturmuş bulunmaktadır. Mustafa Kemal Üniversitesi olarak üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız” dedi.

Zirvede, planın amaçları şu şekilde açıklandı; “Bölgede aktif halde bulunan lojistik odakların belirlenmesi, Lojistik ile ilgili küresel stratejileri, AB Stratejilerini ve ulusal stratejileri derleyerek yerel stratejilerin belirlenmesi, Bölgede intermodal taşımacılık alt yapısının oluşturulması,

Gelecekte artacak olan lojistik talep doğrultusunda; bölgenin çalışma şartlarının iyileştirilmesi, iş gücü yaratılması ve ülke ekonomisine katkısının artırılması için tedbirler alınması,

Lojistik hizmet operasyonlarında çalışacak, uzmanlaşacak ve yönetecek elemanların temin edilmesi için gereken eğitim altyapısının oluşturulması, ‘İskenderun Lojistik Köyü’ (İhtisas Lojistik Organize Sanayi Bölgesi) ile Antakya ve Osmaniye Lojistik Destek Merkezlerinin kurulması.”

İskenderun Lojistik Köyü’nün bölgeye katkıları ise şöyle belirtildi;

*İskenderun’un ulusal ve uluslar arası taşımacılıkta pazar payı artacak, Küresel rekabet avantajı sağlanacak, İskenderun Limanı, Doğu Akdeniz’in uluslar arası aktarma limanı haline gelecek.

*Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde GAP Projesi çerçevesinde oluşacak tarıma dayalı endüstriye ürünlerin ihracatı ve ürünlerin üretiminde kullanılan hammadde ve yarı mamullerin ithalatı için giriş-çıkış kapısı olunacak.

*Hatay, Orta Asya ve hatta Uzak Doğu ürünlerinin Batı pazarlarına ulaştırılmasında önemli bir deniz çıkış noktası olacak, İskenderun; Anadolu’ya gidecek veya Anadolu’dan ihraç edilecek ürünler için transfer merkezi haline gelecek.

*Lojistik sektöründe hizmet kalitesi artacak ve operasyonel maliyetler düşecek, Mevcut yapıyı bozmadan planlanan lojistik tesisler, şehrin yerleşim ve trafiğini rahatlatacak ve çevre sağlığını olumlu yönde etkileyecektir.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here