Uğur Fırat; “Altın, Yunanistan ve Dolar ile Dengelendi”

0
71

uğur fırat-piyasa8Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Uğur Fırat, haftalık değerlendirmesinde Altın’ın Yunanistan ve Dolar ile dengelendiğini belirtti. Fırat açıklamasında şunları söyledi;

“Altın, Yunanistan krizi ve dolardaki yükselişin birbirini dengelemesi ile yatay bir seyir izledi. Altın, Yunanistan’daki krizin yoğunlaşmasına fazla tepki vermedi ve doların yaklaşık bir ayın en yüksek seviyesine çıkması ile birlikte azalan talebin etkisi ile erken saatlerdeki yükselişini sürdüremedi.

Gümüş, platin ve palladyum düştü. Yunan halkı hafta sonu gerçekleştirilen referandumda, kurtarma paketi için talep edilen kemer sıkma tedbirlerine “hayır” dedi ve bu durum, ülkenin Euro Bölgesi’nden ayrılacağına ilişkin spekülasyonları güçlendirdi.

ABD doları referandum sonuçları sonrası güç kazanırken, altın kazançlarını koruyamadı. ABN Amro Bank NV, geçen hafta yaptığı değerlendirmede, Fed’in faiz artırımına ilişkin hareketleri ile birlikte kayıpların artacağı tahmininde bulunarak, Yunanistan referandumunda “hayır” oyu çıkması durumunda, doların güçlenecek olmasından dolayı, yalnızca sınırlı bir yükseliş olabileceğini kaydetmişti.

8 Haziran’dan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra, yüzde 0.3 tırmanarak 1,190.96 seviyesine çıktı. Endeks son bir yılda, ABD’nin 2006’dan bu yana ilk faiz artırımını gerçekleştireceğine ilişkin beklentilerin güçlenmesi ile birlikte yüzde 18 yükseldi.

Euro bazında altın yüzde 1.8 yükselerek ons başına 1,068.87 euroya kadar çıktıktan sonra, yüzde 0.8 yükselişle 1,058.65 Euro’ya geldi. Euro bazında altın bu yıl yüzde 8.1 yükselirken, dolar bazında yüzde 1.4 geriledi.”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here